AHdvent

AHdvent 8. nap: Készíts dekorációt házilag

Az ünnepi hangulathoz az is hozzátartozik, hogy közvetlen környezetünkben, otthonunkba is belecsempésszük a karácsonyt. A kreatív dekoráció elkészítése elengedhetlen, hogy ünnepi díszbe öltöztessük a lakásunkat. Ehhez kaphattok néhány ötletet az AHdventi sorozatunk mai cikkében.

Talán a saját magunk által kitalált dísz, még hangulatosabb lehet, hiszen kezünk munkáját és kreativitásunkat beletesszük. Otthonunkban sok felesleges tárgy van, amit újra lehet hasznosítani, illetve olyanok is, amelyeket más esetben a kukába tennénk.  Érdemes tehát először ötletelni, majd ezeket az alapanyagokat eltenni, amelyből hasznos díszeket tudunk készíteni.

Kreatív dekoráció fából

Elsősorban otthon fellelhető faanyagot válasszuk, de kapható szeletekben is különböző hobbi boltokban. Készíthetünk vesszőből, ágakból koszorút – akár adventi – illetve formákat, például csillagot. Ezekhez érdemes beszerezni ragasztópisztolyt, hogy biztosan tudjuk rögzíteni az elemeket.

A koszorúkat dekorálhatjuk termésekkel, szalagokkal, szárított  gyümölccsel, gyertyával és olyan kisebb tárgyakkal, amelyekkel feldobnánk a díszt.

A faszeletekből többféle dísz készülhet: karácsonyfára, az udvarra, lépcsőre, bejáratokhoz. A faszeletekre decoupage technikával vagy festékkel, anyagokkal vagy filccel alkothatunk, nagyobbat, kisebbet. Ezeken kívül összeragaszthatjuk őket hóember formájára is. Aki esetleg gyűjti a parafadugót, most örülhet. Ezekből koszorú, fenyőfa, bármilyen motívum készülhet, amelyeket festékkel mintázhatunk.

Kreatív dekoráció papírból

Sokféle és nagyságú dekoráció készülhet papírból. Felhasználhatjuk a színes, karton, illetve dobozokból megmaradt papír anyagot is, amiből rengeteg szép alkotást csinálhatunk. Érdemes előkeresni a kidobásra szánt dobozokat. Alkalmas a karácsonyi ajándék becsomagolására, de a kisebb méretűek az adventi kis dobozok elkészítéséhez is. Vághatunk belőle például rénszarvast, amelyeknek testrészeit külön, majd összeillesztve a házban felállíthatjuk. Dobozból elkészíthetjük a kopogtató alapját is, amelyre gömböket, szintén terméseket, szalagokkal díszíthetjük.


Hópelyheket többféle anyagból is csinálhatunk. A fentebb látható papírból kivághatjuk, de facsipeszekből, fülpiszkálóból is összeragaszthatjuk. A hajtogatás is remek módszer lehet, amelyből készíthetünk: csillagot, fenyőfát, angyalkát.
Az alkotásokat díszíthetjük csillámporral, vatta pamaccsal, matricával.
Ajánlott körülnézni, rengeteg sablon található, amely alapján bármilyen remek dekoráció készülhet, ablakra, ajtóra, akár gyerekszobába.
Felhasználható a vécépapírguriga vagy a papírkéztörlő gurigája, ezekből is hópelyheket varázsolhatunk otthonunkba.

Kreatív dekoráció üvegből

Mécsesekkel nagyon jól feldobhatjuk az otthonunkat. A nem használt üvegeket szintén decoupage technikával, esetleg egy szalaggal díszíthetjük. A befőttes üvegeket festhetjük vagy különböző formájú ábrákkal ragaszthatunk.
Nagyon jó ötlet lehet, ha elhasznált égőkből készítünk dekorációt. Megunt anyagokkal beboríthatjuk, de befesthetjük a fentebb említett módszerekkel is.

Reméljük néhány ötletet sikerült nektek adni, amiből kreatív dekoráció készíthető! Örömteli készülődést kívánunk!

Hozzászólások