AHdvent

AHdvent 3. nap – Karácsonyi ajándékötletek könyvmolyoknak

Közeleg a karácsony, így valószínűleg már ti is elkezdtétek az ajándékvásárlást és -készítést. Talán nektek is van egy könyvmoly barátotok vagy családtagotok, akinek általában új olvasnivalót vesztek az ünnepekre. Ha idén szeretnétek egy új ötlettel előállni, akkor tartsatok velünk! Összegyűjtöttünk számotokra néhány ajándékot, aminek szerintünk egy könyvmoly biztosan örülne.

Kézzel készített, egyedi könyvjelzők

Ha könyvjelzőkről van szó, akkor az olvasóknak alapvetően két típusával találkozhatunk. Az első csoportba tartoznak azok, akik nemcsak a könyveket, hanem a szebbnél szebb könyvjelzőket is szorgalmasan gyűjtik. De vannak olyan olvasók is, akiknek sosincs kéznél egy rendes könyvjelző, amikor kellene, és bármilyen tárgyat – blokkot, zsebkendőt, papírfecniket stb. – felhasználnak erre a célra.

Egy könyvjelző elkészítése viszonylag egyszerű, nem szükséges hozzá profi művésznek lenni. Ha papíralapút szeretnétek, akkor használhattok például tűfilceket vagy vízfestéket is a dekoráláshoz. Persze ha kellő kézügyességgel rendelkeztek és türelmesek is vagytok, akár horgolni is nekiállhattok. Rengeteg kreatív könyvjelző ötletet találhattok Pinteresten vagy Instagramon.

Könyves vászontáska

Manapság egyre elterjedtebbek a vászontáskák, hiszen környezetbarát alternatívát jelentenek a műanyagszatyrokkal szemben. Egy olvasónak is nagyon hasznos lehet egy ilyen táska, főleg akkor, ha gyakran jár könyvtárba vagy könyvesboltba. Stílusos, irodalmi témájú darabokat találhattok többek között a Livre webshopjában, de a Libri vagy a Vates híres magyar írókat ábrázoló táskái közül is szemezgethettek.

Ha még személyesebbé szeretnétek tenni ezt az ajándékot, akkor böngészhetitek magyar alkotók Instagram-oldalait is. Sokan közülük egy-egy népszerű könyvsorozat alakjait festik meg a vászontáskára, és néhányuknál még egyedi mintát is kérhettek.

Könyvvédő tokok

A könyvvédő tokok használata csak pár éve terjedt el, de egyre ötletesebb darabokkal találkozhatunk mind a webshopokban, mind az hazai amatőr alkotók Instagram-oldalán. Akárhonnan is vásároltok, célszerű szem előtt tartani, milyen könyveket és írókat, valamint színvilágot kedvel az, akinek az ajándékot szánjátok. Továbbá fontos a tok méretét is ellenőrizni vásárlás előtt, mert vannak kimondottan vékonyabb, puhaborítós, illetve vastagabb, keménytáblás kötetekhez tervezettek is.

Könyves gyertyák és illatviaszok

Ha figyelemmel követitek a hazai bookstagrammerek tevékenységét, vagy esetleg ti magatok is a közösség tagjai vagytok, akkor biztosan találkoztatok már szebbnél szebb könyves gyertyákkal és illatviaszokkal. Ezeknek a termékeknek jelentős része kizárólag vegán alapanyagokból készül. A választásotokat azonban érdemes alaposan átgondolni, hiszen a megfelelő illat, szín és minta kiválasztása összetett feladat. Ha tudjátok ki könyvmoly barátotok kedvenc karaktere, vagy melyik regényt olvasta el a legtöbbször, akkor nyert ügyetek van. De amennyiben keveset tudtok az olvasási szokásairól, ajándékozzátok meg inkább egy egyszerűbb, olvasásról szóló idézettel ellátott gyertyával.

Reméljük, hasznosak voltak számotokra a bemutatott ötletek, és sikerül idén egy kreatív könyves ajándékkal meglepnetek valakit. Kellemes készülődést kívánunk az ünnepekre!

AHdvent 2. nap – Karácsonyi ajándékötletek nagyszülőknek

Hozzászólások