Gasztro

AHdvent 3. nap: Karácsonyfadísz házilag

Hamarosan itt a karácsony és mindenki lázasan elkezd azon gondolkodni mi legyen a fa alatt vagy mivel díszítse a lakást.  Sokaknak ez fejtörést okoz, de azt gondolom, hogy aki igazán ügyes és kreatív, adhat ajándékba egy saját készítésű tárgyat vagy díszítheti a fát. Ebben hoztam most nektek  kis segítséget, hiszen megosztok veletek egy receptet, hogyan is készíthetitek el.

Recept:

  • 1 csésze  szódabikarbóna
  • 1/2 csésze  étkezési keményítő
  • 3/4  csésze víz

Elkészítése:

A szódabikarbónát és a kukoricakeményítőt összekeverjük.  A porokhoz hozzáadjuk a vizet és közepes lángon, kevergetve  főzzük a gyurmát.  Ha sűrű lesz, akkor is keverni kell néhány percig, amíg gyurma állagot nem kapunk. Ezt követően az edényből ki kell venni, majd letakarni. Egy kicsit golyó formára gyúrom és folpackba tesszük, hogy semmiképp se tudjon kiszáradni.  Miután kihűlt, a hűtőben pihenhet egy napot, ezt követően lehet vele dolgozni.  TIPP: a gyurmába nyugodtan lehet tenni illóolajakat vagy akár színezhető ételfestékkel is.

Az elkészítés előtt kinyújtjuk, majd ahogy szeretnétek mintázhatjátok. Nyugodtan lehet használni a sütinyomó formákat, pecséteket, anyagokat, különféle mintákkal játszhattok, akár a gyerekekkel is lehet valami örök élményt szerezni a családnak például kézlenyomattal. Mindenki kreativitására van bízva. Azt azonban ne felejtsük el, hogy, ha a fára készítjük a minta egyik sarkába lyukat készíteni, amelybe szalagokat fűzhettek.

Végezetül a díszek szoba hőmérsékleten szépen megszáradnak, de aki szeretné sütőbe is beteheti, alacsony hőfokon. Még egy TIPP: használhattok díszítőelemeket, festhetitek akril festékkel. Aki pedig még ennél is kreatívabb, olyan formába vágja, díszíti, amilyenbe szeretné.

Ez a házilag készített dekoráció, különleges dísze lehet majd a fának, de a családtagoknak is hatalmas meglepetése lehet.

Hozzászólások