AHdvent 23. nap: Karácsonyi hagyományok – régi hagyományok

Szenteste előtti napon egy érdekes, különleges cikket osztunk meg veletek.
A világ különböző országaiban más és más a karácsonyi szokás, valahol nem is annyira ünneplik, míg máshol az év egyik legfontosabb ünnepe. 

Amerikában például a Mikulás vagyis Santa Claus hozza az ajándékokat december 25-e reggelére. A fát is korábban állítják fel, mint szenteste. A házak pedig gyönyörűen ki vannak díszítve és fényárban úsznak.


Angliából ered a fagyöngy szimbolikus szerepe, emellett a kandallóra akasztott zokni helyezése is. Továbbá hagyománnyá vált, hogy szenteste meghallgatják II. Erzsébet karácsonyi jókívánságait, beszédét, majd együtt elfogyasztják a finom vacsorát.

Franciaországban fontos az éjféli misére való menetel, majd reggel ajándékozzák meg egymást.

Noha az ország többsége muszlim vallású Egyiptomban, a valaha kopt, vagyis egyiptomi vallású állampolgárok keresztény hitre tértek át. Hagyományaik ezért döntő részben hasonlóak a többi keresztény országéhoz. Ugyanakkor némelyik kopt tradíció megmaradt. Náluk a karácsonyt negyven napig tartó böjt előzi meg, mely nemcsak a húsételekre, de az állati eredetű élelmiszerekre, a tojásra és a tejre is vonatkozik. A böjt célja az átszellemülés, az Istenre való figyelés. Egyiptomban nem tértek át a Gergely-naptárra, hanem saját egyiptomi naptáruk, Julianus-naptáruk van, ezért náluk január 6-án ünneplik a karácsonyt. Náluk ez az ünnep azért is telik máshogy, mert a félelem jegyében telik. A koptok szerint normális, ha a muzulmánok megtámadják az egyház fejét – ugyanannyira, mintha hétköznap történne ugyanez. Kihalóban van náluk az a szokás, mely szerint a kopt háziasszonyok tányérszámra készítik a házi süteményeket, melyeket aztán a szomszédaiknak adnak – vallástól és etnikumtól függetlenül.


Manapság már éves hagyomány Palesztínában, hogy aki teheti ide zarándokol. Hiszen Jeruzsálemtől alig tíz kilométerre fekszik Betlehem. Karácsonykor Mikulások lepik el a várost és cukrot osztogatnak, fényben úsznak az utcák, a tömeg pedig Betlehem templomába vonul megemlékezni Jézusról. Náluk nem december huszonnegyedikén ünnepelnek, hanem – Egyiptomhoz és sok más országhoz hasonlóan – január hatodikán vagy hetedikén.


Irakban csupán 2018-tól ünneplik a karácsonyt, ugyanis akkor ért véget az Iszlám Államnak nevezett terrorszervezet elleni háború. Előtte csak a keresztény vallásúaknak volt munkaszüneti nap december huszonötödike. Sok hagyományuk az ünnephez kötődően ezért nincs, de elterjedtek a jelképei. Aki ide utazik az ünnepekkor, égig érő műkarácsonyfákat fog találni. Egy muszlim férfi legutóbb egy bevásárlóközpontban állított fel karácsonyfát, mely a szeretet és a béke jelképévé vált. Hivatalosan azonban továbbra sincs karácsonyi ünnepség, az emberek otthon ajándékozzák meg egymást.


Libanonban az emberek vallásuktól függetlenül örömmel fogadják a karácsonyt. Az utcák fényárban úsznak, mindenhol nyugati stílusú reklámokat látni, a Télapó pedig nem a kéményen, hanem az ajtón keresztül jön be a házakba, és személyesen köszönti a lakosokat. Kivétel nélkül mindenhol található egy Betlehem, mert Libanonban úgy tartják, áldást hoz arra a házra, ahol felállítják, ezért fontosabb motívum, mint a karácsonyfa. Tizennégy nappal Szenteste előtt az emberek magokat ültetnek, melyek aztán kihajtanak, ezekkel a hajtásokkal díszítik fel a karácsonyfákat és a betlehemi bölcsőt. Karácsony másnapján a családok hatalmas lakomát tartanak, amiknek legfontosabb eleme a meghli, egy karácsonyi desszert, ami Jézus születését szimbolizálja. Délután mindenki kimegy a hófödte dombokra kiélvezni a téli sportokat, hogy megtartsák az ünnepi hangulatot.

Szép és boldog Karácsonyt kívánunk!

Források:
https://szoljbeapapnak.blog.hu/2019/01/10/karacsony_egyiptomban
http://kaposvar.egyhazmegye.hu/index.php/hirek/kitekinto/item/269-irakban-nem-tartanak-karacsonyi-unneplest
http://www.diplomatamagazin.hu/ftp/98sojas_libanon.pdf
https://arabisztika.blog.hu/2017/12/22/karacsony_az_iszlam_vallasu_orszagokban

Hozzászólások