Életmód

AHdvent 16. nap – Hogyan tudsz spórolni karácsonykor?

A karácsony bármilyen szép is, sajnos néha fejfájást okoz. Nehéz minden szerettünknek kiválasztani úgy a legjobb ajándékot, hogy valamennyire olcsón is meg tudjuk úszni a dolgot. Ma az AHdvent keretein belül elhoztunk nektek néhány tippet, hogy hogyan szerezzetek örömet mindenkinek úgy, hogy az pénztárcabarát legyen.

1.) Kézzel készített ajándékok

Elcsépelten hangzik, de tényleg beválhat. Persze nem mindenki örül annak, ha egy origami-hattyút kap ajándékba, de szerencsére vannak ennél jobb ötleteink is. Mostanában nagy divat lett például a tengerészcsomóval készült karkötő, amit nem is olyan nehéz elkészíteni. Édesanyáknak, legjobb barátnőknek, vagy a pároknak egy ilyen egyedi páros ékszer remek választás. Ha esetleg szerettek varrni, jó ötlet lehet még a levendulával tömött párna. Akinek nehezen megy az elalvás, biztosan nagyon örülne neki. Ha a rajzolás megy jól, akkor egy családi portré és nagyon személyes meglepetés lehet. Ötletes még, ha kuponokat ajándékozunk. Persze nem a megszokottakat, hanem saját készítésű “Ma én mosogatok“, vagy “Kétszer kiviszem a szemetet” lehetőségeket.

2.) Spórolós karácsonyfa

Mindenki arra törekedik, hogy szép fája legyen, de ha minden évben új díszeket vesz az ember, az bizony nem olcsó. A tavalyi gömbökből is lehet nagyon szépen kombinálni, de persze itt is érvényesül a kézzel-készítés lehetősége. A hópehely-díszek remekül ékesítik a fát, és az interneten gyorsan találunk hozzá sablont. Ha van gyerek a családban, nyugodtan hagyjuk kreatívkodni, aggassuk a fára a lurkók ötleteit! Garantáltan egyedi lesz, nagyon aranyos, a nagyszülők pedig el fognak olvadni tőle. Persze az okos-díszítés szabálya a lakás dekorálására is vonatkozik.

3.) Csábító karácsonyi vásár

A karácsonyi vásár már szinte kötelező az ünnepekkor. Remek élmény körbesétálni és nézelődni, de tartsuk ilyenkor is észben a pénztárcánk kapacitását. Ne vegyük meg a negyvenedik illatgyertyát, a századik hógömböt és a feleslegesen túlárazott díszeket. Ha mindenképpen költeni akarunk, igyunk egy forró teát vagy forralt bort, vagy kóstoljunk kürtöskalácsot. Plusz tipp, hogy remek képeket lehet készíteni az ilyen vásárokban, és általában nagyon kellemes karácsonyi zenék is szólnak. A fotózkodás remek időtöltés, de megélni a pillanatot szintén ingyen van.

4.) Karácsonyi ruhák

Az ünnepek közeledtével az áruházak kapnak az alkalmon, és aranyárban kínálják az ünnepi pulcsikat, ruhákat, pizsamákat. Ezek első ránézésre nagyon vonzónak tűnnek, de jól át kell gondolni, hogy fel fogjuk ezt venni bármikor máskor? A válasz erre általában nem, ezért nem éri meg sok pénzt kiadni ezekre a darabokra. Ha ragaszkodunk a jellegzetes “ronda karácsonyi pulcsihoz”, nézzünk körül a turkálókban, kössünk egyet, vagy kérjük meg a nagymamánkat, hogy csináljon ő egyet. Sokkal olcsóbban meg lehet így úszni, és jövőre is ugyan olyan jó lesz. (Ha csak nem eszünk egy kicsit túl sok bejglit. 😉 )

Hozzászólások