AHdventÉletmódGasztro

AHdvent 14. nap – Mit esznek az emberek szenteste?

Ki mennyire van tisztában a karácsonyi hagyományokkal? Az nyilván mindenki tudja, hogy Karácsonykor eszünk mákos és diós bejglit, töltöttkáposztát, halászlét, de tulajdonképpen miért? Honnan jöttek ezek a szokások?

Tudtátok, hogy a magyar hagyományos ételek, amiket rendszeresen fogyasztunk Karácsonykor a babonákhoz köthetőek? December 24.-e például a karácsony böjtje volt, ezért olyan ételeket fogyasztottak, amik hús és tejtermékek nélkül készültek el. Ezért készültek halászlék, sült és rántott halak, savanyú káposzták a családok asztalaira. Szintén a babonák miatt kerül az asztalra desszertként mákos és diós bejgli. A mák és a dió mint szemes mag a bőséget jelképezte. A méz – ezáltal a mézes sütemények – pedig az édes életet.

Gyakori ételnek számít a disznótoros is, mivel ősz végén, illetve december elején kerültek megrendezésre a disznóvágások. Az ebből megmaradt és eltárolt ételeket előszeretettel fogyasztották karácsony estéjén. Az vágásból megmaradtakból készült annó a kocsonya is, ami ma már szintén szerves része lett az ünnepi fogásoknak.

 

Persze a gazdagabb réteg ennél többet engedett meg magának, és a vadászatokból lőtt vadasok, illetve pulykák előszeretettel kerültek az asztalokra. A diós-mákos sütemények azért itt sem maradhattak el, főként a bejgli, a zserbó vagy a linzer, esetleg még az almás lepény, hiszen az alma a bölcsesség jelképe.

képek forrása: x

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?