AHdvent 14 – Karácsonyi ajándékozási szokások a nagyvilágban

Magyarországon általánosságban december 24-én este érkezik a Jézuska, de vajon a környező országokban, más kontinenseken vajon ez hogy működik? Azt már tudjuk, hogy a briteknél a Télapó hozza az éjszaka leple alatt, a kéményen bemászva, de vajon mi a helyzet például Svédországban vagy Spanyolországban?

Németországban a Weihnachtsmann, Angliában pedig Father Christmas hozza az ajándékokat a fa alá. Szó szerint Karácsonyapó (vagyis Télapó) míg Ausztriában a Christkindl, aki a karácsony szülötte. De hogyan néz ki náluk az ünnep?

Az angolok és az amerikaiak viszonylag ugyan úgy ajándékozzák meg egymást. Karácsony másnapján, december 25-én reggel bontják ki ajándékaikat, amiket előző este a Télapó a kéményen keresztül bejuttatott hozzájuk. A különbség annyi, hogy bár már az angolokhoz is beférkőzött a karácsonyfa állítás, az ajándékot ők a mikulászokniba rejtik, míg az amerikaiaknál a fa alá helyezik a csomagokat.

Portugáliába is beszivárgott a brit mintát követő Télapó (O Pai Natal) vagy a Jézuska – térségtől függ, melyik. Az ajándékhozó itt is a kéményen keresztül érkezik, hogy a cipőkbe rejtse az ajándékokat, amiket a gyermekek másnap reggel, december 25-én bontanak ki. Ennek ellenére Spanyolországban Vízkeresztkor jár a Vízkereszt szülőtte (La Befana), akit ugyan úgy kitiszított cipővel várnak a fiatalok igaz, ők a küszöb előtt. Az olaszok a két ünnepet összekötötték. Náluk a Télapó (Babbo Natale) hozza 24-én este az ajándékokat a fa alá, majd Vízkeresztkor Babbo Natale “felesége” Befana is ellátogat hozzájuk a kéményen keresztül, és a zoknikba a jóknak apróbb ajándékokat, a rosszaknak pedig szenet rejt.

A Finnek ajándékozása talán a legérdekesebb. Itt a Télapó az ünnepi vacsora előtt vagy után érkezik és megkérdezi a gyerekektől, hogy “Lakik-e itt jó gyerek?”. Ha a válasz igen, akkor a puttonyából elővarázsolja az ajándékokat. Természetesen 24-én ők is felállítják a karácsonyfát, amit gyümölcsökkel és cukrokkal díszítenek.

Érdekesség, hogy hozzánk leginkább a Svédek ünneplési módszere hasonlít leginkább, akiknél bár a Jultomten (manó) hozza a fa alá a meglepetéseket, mégis Szenteste, a vacsora után bontják ki őket.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?