Könyvek

Agave Könyvek megjelenések – 2021 január

Idén először az Agave Könyvek januári újdonságaival készültünk nektek, ami a kiadók hivatalos bejelentéseit illeti. Az év első hónapjában, illetve februárban négy új címmel kezd a kiadó, amik közül nem egy igazán érdekes. Lássuk is, mik azok!

Az Agave Könyvek kiemelt kötete Avi Loeb regénye, a Földönkívüli – Egy idegen civilizáció első nyomai. A szerző a Harvard Egyetem csillagászati tanszékvezetője, és a történet a 2017 őszén felfedezett ‘Oumuamuáról szól, amit a kutatók először üstökösnek, majd aszteroidának hittek, mi több, a mai napig nincs konszenzus azt illetően, hogy mi is lehetett ez pontosan.

A történet január 26-án jelenik meg és azt fejtegeti, hogy az ‘Oumuamua valójában egy földön kívüli civilizáció fejlett technológiai eszköze. Izgalmas, nem?

Avi Loeb – Földönkívüli – Egy idegen civilizáció első nyomai

A ​Harvard egyik legjobb csillagásza elénk tárja vitákat kiváltó elméletét arról, hogy a naprendszerünket nemrégiben egy távoli csillagrendszerben élő, fejlett földön kívüli civilizáció látogatta meg.

2017 végén egy hawaii obszervatórium kutatói megpillantottak egy objektumot, amely a naprendszerünk belsejében száguldott, méghozzá olyan gyorsan, hogy csak egy másik csillagról érkezhetett. Avi Loeb, a Harvard csillagászati tanszékének vezetője bebizonyítja, hogy az ’Oumuamua névre keresztelt jelenség nem lehetett aszteroida; ahhoz túl sebesen mozgott, túl furcsa pályán haladt, és nyomát sem mutatta gázképződésnek vagy szétesésnek. Szerinte csak egyetlen lehetséges magyarázat képzelhető el: az objektum egy távoli, földön kívüli civilizáció fejlett technológiai eszköze.

Ebben a könyvében Loeb végigvezeti az olvasót naprendszerünk első bizonyítottan csillagközi látogatójának izgalmas történetén. Felvázolja nagy felzúdulást kiváltott elméletét és annak jelentőségteljes következményeit, amelyek mind a természettudományra, mind a vallásokra, mind fajunk és bolygónk jövőjére hatással lehetnek. A Földönkívüli elgondolkodtató útja a tudomány, a téridő és az emberi képzelet legtávolabbi zugaiban azt sugallja az olvasóknak, hogy a határ a csillagos ég, és hogy érdemes nyitott elmével elgondolkodni azon, amit ott találhatunk. Bármilyen különösnek is tűnik.

Január 28-án jelenik meg Jim Thompsontól, az 1280 fő, ami egy izgalmas hard-boiled krimi. Az Agave Könyvek szerint “Jo Nesbø egyenesen miatta kezdett el bűnügyi regényeket írni, míg Stephen King a kedvenc krimiírójának tartotta”. Vajon mit tudhat a szerző, ha ilyen nagy nevek köthetők hozzá?

Jim Thompson – 1280 ​fő

Nick ​Corey rettenetes seriff, de szándékkal az. Nem old meg problémákat, nem tartatja be a szabályokat és nem tartóztatja le a bűnözőket. Tudja, hogy az aprócska Potts megyében nincs senki, aki be akarná tartani a törvényeket, és neki tökéletesen megfelel, hogy lustálkodik, naponta ötször eszik, és lefekszik minden elérhető nővel.

Csakhogy Nicknek nagyon bonyolult nehézségekkel kell szembenéznie. Két helyi strici kikezdte és tönkretette amúgy is megtépázott hírnevét. A barátnőjét, Rose-t rettegésben tartja a férje. Aztán még ott van a felesége és annak testvére, akik nem hagynak nyugtot neki, pedig már így is egyfolytában gyötrődik. Meg kicsit talán túl közel is állnak egymáshoz ahhoz képest, hogy testvérek?

A közelgő seriffválasztás miatt Nicknek meg kell oldania a problémáit, méghozzá mihamarabb. Mert egyvalamit biztosan tud: bármit megtesz azért, hogy seriff maradjon. És Nick Corey egyáltalán nem olyan buta, mint amilyennek tűnik.

Az 1280 főt a 20. század közepének klasszikusaként tartják számon. Jim Thompson vágyról, gyilkosságról és árulásról szőtt, az amerikai délen játszódó történetében a legjobbat nyújtja. A regény az 1981-es Nagytakarítás című elismert francia film alapjául szolgált.

Február 9-én jelenik meg az Agave Könyvek sikerszerzőjének, Philip K. Dick-nek egyik új, korábban még ki nem adott regénye, A jövő orvosa. A regény ezúttal egy olyan doktorról szól, aki a legfejlettebb technológiákkal gyógyít, egy autóbaleset során pedig a jövőben találja magát.

Philip K. Dick – A ​jövő orvosa

Mit lehet tenni, ha maga az idő beteg?

Jim Parsons remek, elkötelezett orvos, aki a legfejlettebb technikákkal gyógyít és mindennél többre tartja az emberéletet. Így aztán kétszeresen is szorult helyzetbe kerül, amikor egy különös autóbaleset révén a jövőben találja magát, méghozzá egy fejlett társadalomban, ahol azonban az életmentés törvénybe ütközik.

Szerencsére azért itt sem csak Parsons hisz az élet szentségében, és akik osztják a nézeteit, az ő orvosi képességeit akarják felhasználni egy titkos, kétségbeesett tervhez a saját és társadalmuk jövője érdekében, amely tervhez azonban vissza kell utazni a múltba is.

A jövő orvosa nem csupán egy rémisztő jövőképet tár elénk, de egyúttal az időutazás paradoxonjait is vizsgálja, mégpedig úgy, ahogy arra csak Philip K. Dick képes.

Szintén februárban, egészen pontosan 16-án Marko Kloos Frontvonalak című katonai sci-fi sorozatának ötödik része is érkezik, ami a Bajtársak címet viseli. A rajongók már tűkön ülve várják, a leírása és az izgalmas borítója láttán pedig nem is csoda!

Marko Kloos – Bajtársak (Frontvonalak 5.)

Eljött az idő, hogy az emberiség visszahódítsa a nyurgáktól a Marsot.

A vörös bolygó több mint egy éve elesett. A földi erők azóta a hadseregük újjáépítésén, felszereléseik továbbfejlesztésén, valamint nemrég épített és többször bizonyított csatahajóik legénységének feltöltésén dolgoznak. A Marson ragadt emberek készletei és oxigénjük viszont már vészesen fogy, így nem várhatnak tovább: meg kell indulni a nyurgák ellen azzal, amijük van.

Grayson és Halley ismét frissen kiképzett katonák élén vonul csatába a Föld eddigi legnagyobb küldetésében. De ha valamit megtanultak az idegen fajjal vívott csillagközi háborúban, az az, hogy nincs az a haditerv, ami kitartana a művelet legvégéig. A legrosszabbra készülnek, hiszen a nyurgák már világossá tették, hogy minden áldozatot készek meghozni a Mars birtoklásáért. Úgy tűnik, a két faj legvéresebb összecsapása van kilátásban.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?