Könyvek

Agatha Christie – Eljöttek Bagdadba

Ha Agatha Christie nevét halljuk, elsőként valószínűleg a kackiás bajuszú belga detektívzseni, vagyis Hercule Poirot jut eszünkbe. A krimi királynője azonban más nagyszerű karaktereket is alkotott, ilyen például a kissé kotnyeles idős hölgy, Miss Marple, valamint a kalandvágyó fiatal nyomozópáros, Tommy és Tuppence. Az írónőnek vannak olyan könyvei is, amelyekben egy teljesen átlagos személy kerül hirtelen a detektív szerepébe, ez történik az Eljöttek Bagdadba című regényében is.

A kötet eredeti nyelven 1951-ben jelent meg, az első magyar fordítás pedig a kilencvenes években készült el a Hungalibri jóvoltából. Az Eljöttek Bagdadba más Agatha Christie művekhez képest viszonylag kevés alkalommal került kiadásra Magyarországon. Néhány évvel ezelőtt új fordításban jelent meg az Európa Kiadónál, majd idén nyáron a Helikon Kiadó átvette Barna Miklós fordítását, és modernebb külsővel ruházta fel a történetet.

A középpontjában a fiatal és csinos Victoria Jones áll, aki igencsak hajlamos a füllentésre. Éppen most rúgták ki unalmas gépírónői állásából, amikor egy parkban a sors összehozza egy jóképű fiatalemberrel. A lány egyből beleszeret Edwardba, akiről csak annyit tud meg rövid beszélgetésük során, hogy hamarosan Bagdadba utazik főnökével, a kultúrarajongó dr. Rathbone-nal.

Victoria merész és kissé meggondolatlan elhatározásra jut, ugyanis eldönti, hogy követi Edwardot, csak éppen pénze nincs az utazásra. A szerencse azonban mellé szegődik, és egy gazdag amerikai hölgy jóvoltából sikeresen eljut Bagdadba. A közel-keleti városban éppen ekkor készülnek a nagyhatalmak képviselői egy fontos konferencia lebonyolítására. Az egyik éjjel Victoria hotelszobájába szúrt sebbel beesik Henry Carmichael, aki a konferenciát meghiúsítani készülő titkos szervezet után nyomoz. A lány hamarosan a zavaros nemzetközi politikai harcok kellős közepébe csöppen.

Az Eljöttek Bagdadba sok szempontból különbözik Agatha Christie legtöbb regényétől.

Az események kivételesen nem brit területen, hanem javarészt Bagdadban, Irak fővárosában zajlanak. Először különösnek hatott a mind Victoria, mind az olvasók számára idegen környezet, de az írónő kellő alapossággal bemutatja az 1950-es évek közel-keleti kultúráját. A másik fő különbség az, hogy egy fiatal, tapasztalatlan női főszereplő áll a történet középpontjában.

Victoria karaktere hétköznapinak tűnik, de valójában egészen különleges személyisége van. Kalandjai során gyakran kétségbeesik a folytatást illetően, mégis alapvetően talpraesett nő, aki csavaros észjárásával könnyen legyőzi az elé kerülő akadályokat. Ahogy korábban említettem, Victoria rafinált és rutinosan hazudik, így a folyamatos szerepjátszás sem okoz neki gondot. Már az utazás előtt sokat füllent korábbi tapasztalatairól és származásáról is, hogy biztosan eljuthasson Bagdadba. Amint megérkezik, a hazugságok láncolata egyre bonyolultabbá válik, hiszen hamar kiderül, hogy szinte senkiben sem bízhat.

Ez vár ránk Bagdadban: gyilkosság, emberrablás és szörnyű divatbaki

Victoria fő célja az, hogy megtalálja és megszerezze magának Edwardot. Az utazás előtt keveset tud meg a fiatalemberről, de persze Bagdadban végül fény derül valódi kilétére és motivációira. Mielőtt a lány rájönne az igazságra a férfival és az összeesküvőkkel kapcsolatban, számos kalandot átél. Szerepjátszással és folyamatosan füllentéssel eléri, hogy Irakban maradhasson, sőt még egy komoly megbízást is kap. Victoria sikerét elsősorban nem a szerencsének köszönheti, hanem jó megfigyelőkészségének.

A Helikon Kiadó egy letisztult, mégis aprólékos részletekkel ellátott borítót alkotott a kötethez. A pálmalevelek, az épületek, az árnyékok és az arab viseletbe öltözött alak mind felelevenítik a történet egyes jeleneteit. A sötétzöld és a sárga színárnyalatok pedig titokzatos hangulatúvá teszik az összképet, és persze a kiadói sorozathoz is illeszkednek.

Izgalmas kalandregény, amely megmutatja, hogy a talpraesett nőknek is van helyük a detektívszerepben.

Váratlan fordulatok, elrejtett apró részletek, egy fiatal útkereső lány. Vajon kell ennél több egy szórakoztató, mégis elgondolkodtató történethez? Az Eljöttek Bagdadba cselekménye tökéletesen működik ezzel a három fő elemmel. Az elején Victoriának és nekünk, olvasóknak is kicsit zavaros minden, majd tisztulni kezd a kép, aztán újra elmosódik, de végül közösen kiderítjük az igazságot.

Ezt a könyvet elsősorban Agatha Christie rajongóinak és a kalandos nyomozások kedvelőinek ajánlom. Az Eljöttek Bagdadba kiváló választás lehet, ha könnyedebb, szórakoztató olvasmányt kerestek, de azért szívesen törnétek a fejeteket rejtélyek megoldásán. Érdemes akkor is elolvasni, ha eddig csak Poirot regényekkel volt dolgotok, hiszen más nagyszerű, kicsit hétköznapibb nyomozók is vannak.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Agatha Christie – N vagy M

Hozzászólások