Sorozatok

Megérkezett Az afterparti második évada

Az afterparti 2022 januárjában debütált az AppleTV+-on, és idehaza nem is kapott különösebb figyelmet, annak ellenére, hogy kifejezetten ötletes sorozatról van szó. Hiába, manapság a streaming-sorozatok elég nagy része erre a sorsra jut, hiszen hihetetlen ütemben gyártják őket, és lehetetlen tartani az iramot. Az afterpartinak azonban mégiscsak érdemes adni egy esélyt, és el is mondjuk, hogy miért. Az idén júliusban induló második évad pedig, a tökéletes alkalom a bekapcsolódásra.

Christopher Miller és Phil Lord párosának olyan közkedvelt produkciókat köszönhetünk, mint a Lego Kaland vagy a legújabb Pókember-rajzfilmek. Ezekhez képest Az afterparti valami egészen más, de az alkotók ezúttal sem okoztak csalódást. A könnyed krimik műfaja egyébként is mintha a reneszánszát élné, elég csak a Tőrbe ejtve-filmekre vagy a tavaly bemutatott Ecc, pecc ki lehetsz?-re gondolnunk. De mitől lesz különlegesebb Az afterparti, mint a többi társa?

Az alapötlet és az első évad

Az afterparti első felvonása egy érettségi találkozón játszódik, ahol egy rejtélyes gyilkosság kever gyanúba egy csapat régi jó és kevésbé jó barátot. A gyanúsítottak köre természetesen csupa excentrikus figura, rengeteg régi sérelemmel és emlékkel, így hát ember legyen a talpán aki kihámozza a vallomásokból az igazat. Ami azonban igazán megkoronázza a sorozat ötletességét, az a megvalósítása. Minden rész egy adott gyanúsított szemszögéből meséli el a történteket, de ezen felül mindenkihez egy különböző filmes műfajt társítanak. Az első évadban volt többek közt musical, akciófilm, de még animáció is, kinek épp mi illett a személyiségéhez.

A produkció tehát a szó legszorosabb értelmében képzett átmenetet a műfajok közt. Alapvetően krimi-komédia, de minden más feldolgozott stílus is remekül áll neki. Hogyha pedig nyolc részen keresztül is ugyanolyan lelkesedéssel nézzük végig ugyanazt az eseménysort, csak egy másik szemszögből, az már jelent valamit.

 

Egy új történet

Az előző évaddal ellentétben ezúttal nem egy csapat régi osztálytárs kerül a reflektorfénybe: a bűntett színhelye egy esküvő. A főszereplők közül néhányan az előző évadból is visszatérnek, már csak a kontinuitás kedvéért is, de alapvetően új karakterek és új dinamika kerül a fókuszba. A szereplőgárda, ha lehet, még furább és különcebb, mint ezelőtt, a szituációk pedig még abszurdabbak.

Nem akarjuk lelőni a poént, és tulajdonképpen még nem is tudjuk (az évad nagyja hátra van), de a szereplőket ezúttal is öröm nézni. Tiffany Haddish Danner nyomozója ezúttal is tökéletesen vezényli le a történéseket, Aniq (Sam Richardson) pedig továbbra is szerethetően esetlen. Az új szereplők közül Jack Whitehall remekül hozza a tenyérbemászó üzlettársat, pedig nem ezt szoktuk meg tőle. Paul Walter Hauser pedig már kisujjból játssza a kisstílű, szánalmas figurát. Ezen felül a többiek is remekelnek, ezúttal sincs igazán gyenge láncszem.

Az afterparti második évada tehát egyelőre kifejezetten érdekesnek tűnik. A jól bevált koncepció még nem fáradt el, bár a dinamika kétségtelenül nem ugyanaz, bár ez ebben az esetben persze egyáltalán nem negatívum, hiszen ki szeretné kétszer ugyanazt látni. A folytatást kíváncsian várjuk. Krimirajongóknak, vígjátékrajongóknak, filmrajongóknak egyaránt remek szórakozás.

Az afterparti új epizódjai július 12-től, szerdánként érkeznek az AppleTV+-ra, magyar felirattal.

Hozzászólások