Filmek

Adam Sandler legcsaládibb vígjátéka – Ne merészelj eljönni a bát micvámra

Adam Sandler nevét hallva elsősorban nem a tinifilmek jutnak eszünkbe, most azonban mégis ez fog terítékre kerülni. Augusztus végén ugyanis a Netflixen elérhetővé vált a Ne merészelj eljönni a bát micvámra (You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah), amiben a korábbiakhoz hasonlóan Sandler producerként és színészként is szerepet vállalt. Ezúttal nem az övé a főszerep, de attól még a családban marad: lánya, a 14 éves Sunny Sandler alakítja Stacy-t, egy átlagos, amerikai zsidó tinilányt, aki éppen – ahogy ez a címből is sejthető – a bát micvájára készül. Amikor azonban összevesznek a legjobb barátnőjével egy fiú miatt, minden a feje tetejére áll. A végeredmény egy mérsékelten elgondolkodtató, mérsékelten szórakoztató felnövéstörténet.

Családi vállalkozás

Manapság különösen nehéz elvonatkoztatni egy ilyen filmnél a keletkezési körülményektől. Nem véletlen, hogy a Ne merészelj eljönni a bát micvámra, legyen akármilyen jó is, sose moshatja le magáról azt, hogy ez az a film, amiben Adam Sandler a lányára osztotta a főszerepet. Ez persze a film szempontjából nem különösen releváns. Számtalanszor történt már hasonló, a filmes világban sose kellett a szomszédba menni a “nepotizmusért”. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a körülmények nem nyomták rá a bélyeget a filmre, sőt ha lehet, még jól is jött a hírverés. Adam Sandler neve és egy ilyen felállás van olyan csábító, hogy esetleg olyanok is megnézzék a filmet, akiknek egyébként eszükbe se jutott volna. (Sandlertől egyébként sem nagy újdonság az “elfogult castingolás”, csak ezúttal a haverjai helyett a családjával csinált filmet. A filmben ugyanis a főszereplő Sunny-n és édesapján kívül megjelenik Sadie és Jackie Sandler is.)

A filmről

Ami a filmet illeti, főleg az utóbbi években már semmi rendkívüli nincsen a kamaszok felnövését feldolgozó filmekben. A Ne merészelj eljönni a bát micvámrának csak idén két viszonylag nagy szabású társa is akad (Are You There, God? It’s Me Margaret, Én még sosem…). Ezekről mind elmondható, hogy egy tizenéves lány felnövését mesélik el, és a főhős életében jelentős szerepe van a spirituális/vallási motívumoknak. Ezek közül egyébként a Ne merészelj eljönni a bát micvámra a kevésbé komoly hangvételű alkotások közé tartozik. A “felső tagozatos dráma” kellőképpen ki van karikírozva, nyilvánvaló, hogy az elsődleges cél a felhőtlen szórakozás, de mellette megmarad az alapvetően azonosulható felnövési motívum.

A főszereplő Stacy (Sunny Sandler) egyáltalán nem hibátlan, különösebben érettnek sem mondható, de alapvetően nem rossz gyerek. A film egészében az ő életének legfőbb motívumaiból épül fel a cselekmény. Az egyik ilyen a legjobb barátnője, Lydia a másik pedig a vallása. Stacy és családja ugyanis Amerikában élő zsidók, ilyen iskolába is jár, és mint ahogy a címből is kitalálhattuk, a történetben kiemelt jelentősége lesz a lány bát micvájának. A barátság (és a tiniszerelem) szintén nagy szerepet kap, hiszen ez tizenkét-tizenhárom évesen tényleg ilyen kulcsfontosságú. A film címének további elemzése után szintén nem okoz nagy meglepetést, hogy Stacy és Lydia összeveszése lesz az, ami aztán mindent felforgat. A végeredmény pedig egy kicsit kaotikus, de alapvetően szerethető történet, ami azért mégis happy enddel zárul.

Felső tagozatos nosztalgia

Összességében a filmet joggal emlegetik már most Adam Sandler jobban sikerült alkotásai közt. Alapvetően nehéz összemérni a többivel, hiszen a tinifilm egy teljesen más zsáner, de nem lehet elvitatni, hogy jól átgondolt, jól felépített filmről van szó. A felnőtt közönségnek alkalomadtán néha kicsit távolinak tűnhet a “tinidráma”, de talán itt az ideje egy kicsi önvizsgálatot tartanunk. Lehet, hogy mi is épp ilyen, mai szemmel éretlen gyerekek voltunk, ugyanilyen vagy hasonló problémákkal, amiken ma csak mosolygunk. Tulajdonképpen ezt a filmet is érdemes hasonlóan kezelni, és ha nem is lesz belőle nagy kedvenc, attól még élvezni fogjuk.

A képek forrása: Netflix

Hozzászólások