A táci pompeji kiállítás és gorsium

Ha a nyári szünetben elkapott a kultúrahiány, akkor tudunk ajánlani egy jó programot!

Kicsit messzebb kis hazánk szívétől, Tácon (Fejérmegye) augusztus 20-ig megtekinthető a Pompeji kiállítás, aminek tartalmáról már biztos sokat hallottál. Az itthon feltárt sok római kori rom után, most néhány tárgy, sőt még egy múmia is megtekinthető.

A Szent István Múzeumban lehet igényelni távlatvezetést, de a műtárgyak anélkül is megtekinthetők. Hogyha késve érkezel és nem kerülsz be az első turnusba, akkor sem kell megijedni, hiszen odabent minden egyes részhez külön magyarázó szöveget mellékeltek, és néhol még monitorokon mutatnak kisfilmeket kiegészítésként. Az egész Pompeji gorsium nem túl hatalmas, egy közepesen nagy teremben elfér az egész, és tárgyakból is csak minimális készleteket hoztak el.

Az expo elején megismerhetjük a már sokszor hallott történetet a Vezúv kitöréséről és arról, hogy előbb Herculaneumot, majd Pompejit temette maga alá a hamu. Az akkori lakosoknak ez nem volt szerencsés, mi viszont morbid módon örülhetünk neki, hiszen így sok épület, tárgy és igen, még emberek is fennmaradtak, hogy mi megcsodálhassuk őket és tágabb belátást nyerhessünk a Kr.u. 70-es évek életébe.

A terem közepén több márvány szobor helyezkedik el, mindegyik mesteri munka, a ruhák gyűrődését az én művész szemeim órákig tudnák csodálni. Jobbra haladva megismerkedhetünk a fürdőkkel és mechanikájukkal, még egy igazi, fennmaradt kádat is elhoztak nekünk. Tovább haladva a gladiátor játékokkal ismerkedhetünk meg, kis szobrokat láthatunk és két sisakot, amik már önmagukban igazi műalkotások. Aztán persze a bordélyok életébe nyerhetünk betekintést, nem egy illusztrációval karöltve. Két egész falfreskót tekinthetünk meg, a mögöttük álló történetet a tárlatvezető meséli el a látogatóknak.

A terem másik oldalán mindennapos használati tárgyak vannak kiállítva. Amforák, amiken bort szállítottak, konyhai eszközök, díszek és giccses kandeláberek. Egy vasláda van még állítva, amiben a ház ura az értékeit tartotta, nem csak pénzt, ékszereket, de fontos papírokat is. Kinyitása nem egyszerű, súlya miatt pedig ellopni sem gyerekjáték.

Megtudhatjuk, hogyan érték el, hogy a Vezúv áldozatai ilyen szépen fennmaradjanak. A hamuban a testek körül üregek képződtek, amihez lyukakat fúrtak a felső rétegekben, majd gipsszel kiöntötték, a többi anyagot pedig lebontották körüle. Így tudjuk most megtekinteni az embereket, akik 79-ben szörnyethaltak. Tácon egy terhes nő maradványát tekinthetjük meg, néhol még a ruha gyűrődései is látszódnak. 

Az ideiglenes kiállítást rettentően felhájpolták, de ehhez képest az ember többre számítana. Pompeji és Herculaneum gazdag kultúrájának csak egy apró töredékét tekinthetjük meg egyetlen teremben.

Ám ha már Tácon jártok, akkor érdemes megnéznetek a Gorseum többi részét is. A Szent István Múzeum mögött, a régészeti park hatalmas részt foglal el amit, ha érdekeltek vagytok a több száz éves romok és maradványok mustrálásában, akkor megéri körbesétálni, persze egy kellemes hőmérsékletű napon, mivel árnyék nem nagyon van. Viszont a sétányon több kőfaragványt szemügyre lehet venni, mindegyik gondosan feliratozva van, hogy érthessük, mit ábrázolnak. A rom pedig néhány kordonnal elválasztott részen kívül, teljesen bejárható. Láthatjuk a csatornákat, amikben elvezették a vizet és még a padlófűtés megoldása is fennmaradt, hogy azt megcsodálhassuk. Az egyik hálószoba belső díszítését sikerült rekonstruálni, amit egy kis üvegházban őriznek, mellé ismertetőt mellékelve. Tovább haladva megnézhetjük azt a helységet, ami a konyha lehetett, gondosak be van rendezve, megadva a hangulatot, további táblákkal van ellátva, hogy megismerhessük a rómaiak étkezési szokásait.

A régészeti ásatások távolabbi részén a temetőt és vitrinek mögött a megtalált edényeket és ékszereket állították ki.

Ha az Aquincumot már unásig nézegetted, de szomjazol a kultúrára és érdekel a római kor, akkor érdemes ellátogatnod Tácra!

képek forrása:
http://instagram.com/sodaliteprincess
http://nepszava.hu, http://www.gorsium.org

Hozzászólások

Kaprinyák Dóra

Teával üzemelő firkászati keresztmetszet, az esztétizmus kézfogója. Pingvinadmirális a könyverődben.