Könyvek

A régmúlt idők mesevilága

Sokan vagyunk olyan szerencsések, hogy ismerhettük a nagy- vagy dédszüleinket, akik érdekesebbnél, érdekesebb históriákkal kápráztattak el bennünket. Egy olyan világról meséltek nekünk, ami a mai szemmel varázslatosnak, érdekesnek vagy épp furcsának tűnhet. Sok történet volt ami tanulsággal szolgált és sokan azt szeretnénk, hogy a gyermekeink, valamint az ő gyermekeik is ismerjék és tudjanak róla. Ám nem mindenki rendelkezik olyan mesélőkészséggel, hogy megragadja a mai fiatalok figyelmét. Éppen ezért olyan különleges az, ami Nagy Eszter írónő fejéből pattant ki. Szerette volna, ha mások is megismerik a nagyszülei által mesélt történeteket és azt a bizonyos régmúlt világot, így hát először ugyan csak gyermekei és saját maga szórakoztatására, majd később a nagy világ számára is megírta fantasztikus meséit.

Az első, komoly magánkiadásban létrejött könyve A barátság, két kislány, Katica és Juliska kapcsolatát és életét mutatja be. A történet az 1930-as évek Magyarországában játszódik, ahol megelevenedik a vidéki élet különös hangulata. A gyerekek játékosan ismerhetik meg a régi magyar babonákat és hagyományokat, valamint rengeteg ma már nem használt tárgyról és eszközről szerezhetnek tudomást.

,,Leültek a lánykák és már merte is ki a levest a hatalmas kondérból. Nem csak az illata volt finom, hanem az íze is! Katica evett már húslevest, na de ilyet még soha! Ebben benne volt a nagymama összes szeretete.”

Ha belekezdünk a könyv olvasásába egy olyan nosztalgikus és kellemes hangulat kerít hatalmába, amit nem lehet mindennapinak mondani. A mesekönyv kínálatot böngészve valami ehhez hasonlóra vágytam, de igazság szerint nem találtam. A mai világban, mindenki barbiekról, hercegkisasszonyokról és sárkányokról ír meséket, hiszen ezt könnyen ellehet adni, ezzel megtudják ragadni a fiatalok figyelmét. Ám, ha jobban bele gondolunk, tartalmilag szinte semmit sem érnek. Nagy Eszter egy olyan nyelven szól a gyermekekhez, amit igazán kevesen tudnak elérni, ez pedig valószínűleg a három kislányának köszönhető, hiszen megtudta tapasztalni azt, hogy ők mire is fogékonyak. A mesék nem csak a régi vidéki élet szépségeit és nehézségeit mutatják be, hanem olyan témákat is boncolgat, mint a más gyermekek elfogadása. Napjainkban sajnos nem figyelünk oda a másikra és nehezen toleráljuk azt ha valaki különbözik az átlagostól. Legyen szó itt testi fogyatékosságról, dadogásról vagy épp a szemüvegesekről, az embereknek már kiskorban meg kell tanulniuk elfogadni és úgy megszeretni a másikat ahogy van.

A mesekönyv nem csak a tartalma miatt nagyon érdekes, hanem a benne lévő illusztrációk miatt is igencsak figyelem felkeltő. No nem a túl sok szín vagy a hatalmas szemek miatt, olyan rajzok díszítik lapjait, amit szintén maga az írónő készített és teljesen letisztult, élethű ábrázolásokat mutat be, amivel egy gyermek, de egy felnőtt is könnyen azonosul.
Ugyan ez mondható el a borítójáról, ami az egyszerű letisztultságot sugározza, persze bele csempészve némi magyar motívumot, ami a könyv hangulatát tükrözi.

A nosztalgikus mesék ideális hosszúságúak kisebbeknek esti mesének, vagy olvasni tudó nagyobbaknak is.

Illetve itt egy jó hír azoknak, kiknek elnyerte tetszését a mű, ugyanis ősszel egy hasonló, a magyar karácsonyi szokásokat felvonultató kötet érkezik.

,,…ült és elmerülten olvasott. Nagy elhatározást tett az elmúlt napokban, tanítónő szeretett volna lenni. Ehhez viszont még sokat kellett tanulnia, mert biz ezt az álmát puskázással nem érheti el.”

Ti milyen mesekönyveket részesítetek előnyben? Mi az amire figyeltek amikor könyvet választotok egy kisebb gyermek számára?

Hozzászólások