Hogyan legyünk kiegyensúlyozottak?

A mai rohanó világban az emberek egyre kevésbé figyelnek arra, hogy ne stresszeljenek, és ne vállalják túl magukat. Hajlamosak vagyunk elfelejteni mennyire fontos az, hogy bármilyen munka mellett is, de tudjunk időt szakítani magunkra. Nem is gondolnánk, mennyit tud segíteni a hangulatunkon, problémamegoldó-képességünkön a kiegyensúlyozott, boldogabb életmód. Ezt mindenki máshogy éri el, ugyanis a hobbijaink is mind kikapcsolnak minket, de vannak dolgok, amiket szinte mindenki élvez. Ma pár tippet hoztunk nektek, hogy megválaszoljuk a kérdést: Hogyan legyünk kiegyensúlyozottak?
Az én-idő azokat a perceket jelenti, amikor csak magunkra figyelünk, önmagunknak szenteljük az időnket. Erre este remek alkalmunk nyílik. Ha elmegyünk fürdeni vagy zuhanyozni, hagyjuk kint a telefonunkat! Adjunk magunknak legalább egy húsz percet anélkül, hogy a hívásokat, üzeneteket lesnénk! Ha kádban fürdünk, vegyünk néha habfürdőt, használjunk időnként fürdőbombát. A levendulaillatú fürdősó vagy tusfürdő például nagy mértékben hozzásegít ahhoz, hogy egy kicsit lenyugodjunk, és majd könnyebben elaludjunk. Ezen kívül más illóolajat, vagy kozmetikai terméket is használhatunk önmagunk kényeztetésére. Mossunk hajat, arcot, tegyük rendbe akár a kádban pihenve a körmeinket: megújulva érezzük majd magunkat utána!
Az este remek alkalom a lenyugvásra. Kipróbálhatunk vezetett meditációkat, vagy éppen vizualizációkat. Ez utóbbi azért is jó, mert pozitív dolgokra koncentrálunk miatta, elalvás előtt is tökéletes. A youtube-on sok ilyet találhatunk, nézzétek meg például Jason Stephenson csatornáját! Ha meditációval próbálkozunk, elsőre nem biztos, hogy sikerünk lesz. Ennek a gyakorlásnak éppen az a lényege, hogy elengedjük a stresszt, ezért ne aggódjunk, ha kicsit kevesebb időre járunk sikerrel, mint szeretnénk. Csak nyugodtan!
A színezőkönyvek sem csak gyerekeknek szólnak. Johanna Basford színezőkönyveiben elmerülni a kedvenc zenéinket hallgatva a nagyoknak is megfelelő kikapcsolódás lehet. Ha szeretsz színezni, rajzolni, akkor jó választás lehet. Fontos emellett a rajzolást is megemlíteni, az is nagyon megnyugtató lehet, ha nem kell stresszelnünk a végeredményen. Az alkotás bármely formája megfelelő: A lényeg hogy élvezd, és segítsen elengedni a feszültséget.
Már volt szó a pihentető alvásról is. Nagyon fontos ez, mivel ha fáradtak vagyunk, ingerlékenyebbek is. Mindenkinek más az alvásigénye, de legtöbbünknek minimum 6 órára van
szüksége. Könnyebben alszunk el, ha a szoba sötét, és teljes csendben lehetünk. Ha nem vagyunk kipihentek, nem is tudunk olyan jól teljesíteni, valamint odafigyelni sem. A reggeli órákban is már sokkal produktívabbak tudunk lenni, ha nem vagyunk hulla fáradtak.
A sport mint relaxációs tevékenység szintén nagyon hasznos lehet. Nem kell feltétlenül küzdősportnak lennie. Ha lemegyünk futni, és változtatjuk a sebességünket, nem csak a kalóriákat égetjük el hasznosan és effektíven, de a stressz is oldódni fog. A lassabb tevékenységek, mint például a jóga, szintén levezethetik a bennünk rejlő feszültséget. Ha dinamikusabbra vágysz, akkor próbálkozz olyasmikkel, ez is egyénenként változó. Vigyázz magadra, ha új dologgal kísérletezel, nehogy megsérülj.
Ne feledjétek, csak nyugalom! 😉

Hozzászólások