A legjobb történelmi ihletésű filmek 2. rész

Korábban már olvashattátok azokról a filmekről, amelyeket olyan történelmi események ihlettek, mint például a trójai háború vagy az angol középkor. A karantén idejére továbbiakat hoztunk nektek, amelyek valamilyen régi korokban játszódnak. 

Mennyei királyság

2005-ben készült film Ridley Scott rendezésében készült. A középpontban a Szentföldért folytatott harc áll. Balian (Orlando Bloom) feleségét gyászolja, amikor megjelenik Godfrey (Liam Neeson) Ibelin ura, aki elmondja a kovácsnak, hogy ő az apja. Balian úgy dönt követi édesapját a Szentföldre, ám az út során megtámadják a lovagokat, Godfrey pedig meghal, kardját és grófi rangját pedig fia örökli.
Balian hamar elér Jeruzsálembe, ahol látogatást tesz a királyi udvarnál, ahol megismerkedik a királlyal,  IV. Balduin-nal (Edward Norton),  Tiberiasszal (Jeremy Irons), Szibilla hercegnővel (Eva Green) és annak férjével Lusignani Guidóval (Marton Csokas). A súlyos beteg király fél attól, hogy a béke felbomlik, ahogy ő meghal. Guidó muzulmán ellenes, s miközben Balian apja birtokán fejleszt, de Rajnald (Brendan Gleeson) Guidó hű szolgája megtámad egy karavánt, emiatt Szaladin (Ghassan Massoud) a vár ellen vonul. Balian embereivel harcba indul, de fogságba esik. A muszlim vezető azonban szabadon engedi, mert a Szenföldre érkezésekor Balian legyőzte életét pedig megkímélte.
Balduin Rajnaldot börtönbe küldi és kéri Baliant legyen a keresztények vezetője, vegye el húgát Szibillát, akibe a férfi beleszeretett. A király meghal. Szibilla örökli a trónt ezzel együtt Guidó is hatalmat kap. Azonnal támadást intéz Szaladin ellen, majd mikor csúfos vereséget szenved, a muszlim vezető Szaladin végül Jeruzsálem ellen vonul.

Artúr király

A lovagok a Római Birodalom északi vonalát védik, Artúr (Clive Owen) szeretne visszatérni Rómába. Britanniát azonban a szászok akarják megkapni, Artúr pedig csalódik római vezetőjében. Úgy dönt, hogy megmenti a pincebörtönbe falazott embereket, köztük egy lányt, aki már szinte élet-halál között lebegett. Tudja, ha Róma elbukik, neki kell megvédenie az országot, a szászok pedig mindent megtesznek, hogy Artúrt megöljék. A lány időközben felépül és kiderül, Guinevra  (Keira Knightley) ügyes íjász és segítségére lehet Artúrnak és a lovagjainak. Merlin (Stephen Dillane)  és csapata is meggyőzik Artúrt, hogy kiváló vezető lenne és csak ő győzheti le a szászokat.
A filmet 2004-ben mutatták be.

Sissi filmek

Ferenc József (Karlheinz Böhm) és Erzsébet szerelmének történetét mutatja be az 1955-ben készült film,Romy Schneider főszereplésével.
A kissé különc, szabad szellemű hercegnő édesapjával gyakran vadászik, állatokat nevel és boldogan éli mindennapjait. Nővérét, Helént (Uta Franz) szemelik ki az ifjú császár feleségének, ezért meghívják a családot Ischlbe, ahol egy véletlen folytán Ferenc József és Sissi találkoznak. A fiatalok sok időt töltenek együtt, miközben a császár nem tudja, hogy épp unokahúga az, akivel sétál. A közelgő születésnapi bálra készül a palota, ahol bejelentenék Helént és Ferenc József eljegyzését. Ám kiderül, hogy a császár mást venne feleségül.

A további két film, A magyarok királynéja és a Sorsfordító évek Sissi életét mutatják be, ahogy a palotában él és, ahogy meg kell felelnie a kastélyi szokásoknak. A természetkedvelő ifjú feleség nehezen viseli a kötöttségeket és hamar konfliktus alakul ki anyósával és férjével. A magyarok azonban kedvelik a királynét, szeretik, tisztelik. Erzsébet elszántan küzd a magyar érdekek érvényesítéséért.
Az utolsó részben egy komoly betegséggel is szembe kell néznie Erzsébetnek, amiből csak távol a családjától tud kigyógyulni.

Pearl Harbor -Égi háború

A második világháború egyik legmeghatározóbb csatája, amikor a japán légierő megtámadta Amerikát. A háború alatt megismerhetjük Rafe-t (Ben Affleck) és Danny-t (Josh Hartnett), akik  gyerekkoruk óta legjobb barátok és azóta arról álmodoznak, hogy pilóták lesznek. Rafe és Danny azonban ugyanazt a lányt is szeretik. A barátok a második világháború alatt katonaként állomásoznak Pearl Harborban, amikor megjelennek a japán repülök Amerika felett.

A filmet 2001-ben mutatták be, amely a legjobb hangeffektus kategóriájában Oscar-díjat kapott.

Szabadság, szerelem

2006-ban készült film, Andy Vajna rendezésében, melynek címét Petőfi Sándor versének első sora ihlette.

Egy magyar gyártású mozi, az 1956-os forradalom idejéről. Magyarország Szovjetunió fennhatósága alá tartozik. 1955-ben a moszkvai mérkőzésen a bíró nem engedi a vízilabda-válogatottat nyerni, az összetartó csapat most a melburne-i olimpiára készül, hogy ott visszavágjon. Ám mindezt az ’56-os forradalom keresztülhúzza. Karcsi (Fenyő Iván) és Tibi (Csányi Sándor) belekeverednek az utcai eseményekbe, ahol egy egyetemista lánnyal találkoznak. Karcsinak szimpatikus lesz a lány, ezért Viktóriával (Dobó Kata) tart a forradalom főbb színtereire. Elragadja a forradalom, fontosabbnak tartja  a sportsikereknél, de az edzéseken az igazságért harcol.
Karcsi végig kitart a lány mellett, aki megkéri, menjen el az olimpiára. Karcsi rájön, hogy a forradalom kudarcra van ítélve, de akkor már nem tud visszafordulni.

Ti szeretitek a történelmi filmeket?

Hozzászólások