Könyvek

A kortárs skandináv irodalom egyik legszebb alkotása már magyarul is!

Miről szeretünk olvasni? Ereje teljében lévő fiatalokról, az ő kalandjaikról, szeretőikről. De egyszer ezek a fiatalok is öregek lesznek, ahogy az öregek is voltak valaha fiatalok és megannyi kimondatlan, megélt emlék van bennük, amikről mi nem hallhatunk. Olyanok, mint Doris, Az elveszett nevek füzetének főszereplője. Sofia Lundberg, aki eddig leginkább tudományos könyveket írt, most teljesítette egy régi álmát, és megírta ezt a regényt.

A történet rögtön a Földünk egyik legmeghatóbb kötetei közé került és most már magyarul is elolvashatjuk!

Egy ember életébe annyi szeretet, boldogság és szomorúság belefér.

Ha időt szánunk rá, hogy meghallgassuk. Doris 1928 óta ugyanazt a címes füzetet használja. Ebben szerepelnek mindazok, akikkel élete során találkozott. Most egyedül él Stockholmban, a bastugatani lakásában. A füzetben szereplő legtöbb ember neve áthúzva, mellette ott áll: meghalt. Doris magányát mindössze a szociális gondozók látogatása, valamint húga unokájával, az Atlanti-óceán túloldalán lakó Jennyvel való beszélgetései szakítják meg. Egy szép napon Doris elkezd írni a címes füzetben szereplő barátairól, hogy Jenny, az egyetlen ember, aki emlékezni fog rá, örökölhesse az emlékeit is. Az elveszett nevek füzete megható történet, amely mély érzelmekkel írja le mindazokat az élettapasztalatokat, amelyeket egy idősebb ember magában hordoz. A történet átível egy hosszú, megpróbáltatásokkal teli életen, elrepíti az olvasót a tovatűnt idők Párizsába, New Yorkba és Stockholmba.

“Lenyűgöző olvasmány, az ember beleborzong, és olyan gondolatai támadnak, amelyek messze túlvisznek a regény cselekményén.” Kulturbloggen

Hozzászólások

Kaprinyák Dóra

Teával üzemelő firkászati keresztmetszet, az esztétizmus kézfogója. Pingvinadmirális a könyverődben.