A két pápa – hamarosan a mozikban és a Netflixen is!

December 13-ától látható a hazai mozikban, december 20-ától pedig a Netflixen is elérhető Fernando Meirelles (Isten városa, Az elszánt diplomata) új filmje, A két pápa. A film a világ legerősebb vallási intézményéről és két nagyon különböző férfiról szól – akik történetesen mindketten a Vatikánban élnek. Ferenc pápát Jonathan Pryce, míg XVI. Benedek pápát az Oscar-díjas Anthony Hopkins alakítja, a forgatókönyvet pedig a BAFTA-díjas Anthony McCarten írta, aki az utóbbi évek egyik legkeresettebb forgatókönyvírója, olyan sikerek fűződnek a nevéhez, mint A mindenség elmélete, A legsötétebb óra és a Bohém rapszódia – olvasható az Agave Könyvek ajánlójában.

A két pápa a napokban, egészen pontosan december 3-án könyv formájában is megjelent, így az már elérhető az olvasók számára. A részletgazdag, ugyanakkor rendkívül olvasmányos kutatómunkát tartalmazó kötet Ferenc és XVI. Benedek pápa kapcsolatát mutatja be, illetve betekintést ad a vatikán világába, valamint a sokak számára igen érdekelt témába, az azt érintő szexuális bántalmazási botrányokba.

Anthony McCarten – A két pápa

2013 februárjában az őskonzervatív XVI. Benedek pápa döbbenetes bejelentést tett: benyújtotta a lemondását. Több mint 700 éve ő volt az első pápa, aki önként mondott le a hatalomról. A bíborosi kollégium a hírtől szédelegve sietett a római Sixtus-kápolnába, hogy kiválasszák az utódját. És, meglepő módon, kit választottak? Ferencet, 1200 éve az első nem európai pápát, aki egykor egy tangóklub kidobóembereként dolgozott, továbbá lelkes focidrukker volt, és értett a nép nyelvén.

Miért lépett vissza Benedek a pályája csúcsán annak tudatában, hogy az utódja olyasvalaki is lehet, aki ellentétes nézeteivel akár semmissé is teheti az örökségét? És hogyan alkalmazkodott Ferenc – aki szülővárosában, Buenos Airesben busszal járt a munkahelyére – egy olyan élethez, amelyben egymilliárd híve van? Ha – mint azt az Egyház állítja – a pápa tévedhetetlen, akkor hogyan lehet két eleven pápának, akik szinte mindenben ellentétes nézeteket vallanak, egyaránt igaza?

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?