FilmekMédia

A horror Mi vagyunk – Mi filmajánló (Spoilermentes)

Jordan Peele Ocar díjas író és  rendező 2017-ben aratott elsöprő sikert a mozikban a Tűnj el! című alkotásával. Az a film sem volt sétagalopp, de most új művével, a Mi-vel láncolta a vászon elé a nézőket. Akárcsak a Tűnj el, ez is a pszicho-thriller műfajába tatozik, és ismét egy sokkolóan egyedi történetet mesél el. Amit látni fogsz, arra biztosan nem számítasz, szerintünk semmiképpen sem érdemes kihagyni. De lássuk, miért! 

forrás

A történet középpontjában egy család áll, akik tengerparti nyaralójukba mennek kikapcsolódni. Már a film elején sejthetjük, hogy ez nem egy könnyed pihenés lesz, ugyanis megismerhetjük az anyuka, Adelaide különös múltbéli élményét, amiért kicsit tart a vízparttól. Őt a gyönyörű színésznő, Lupita Nyong’o alakítja, nem mellesleg zseniálisan. Oldalán áll férje Gabe, aki  komikusabb karakter. Ő oldja kicsit párja feszültségét, de a sztori előrehaladtával bizony komolyodnia kellett. A házaspár tehát a nyaralóban készül relaxálni a gyerekekkel, Jasonnel és Zorával, de a nyugalomnak hamar vége szakad, mikor egy család jelenik meg a kocsibejárón. Furcsa piros overált viselnek, és ami a legkülönösebb bennük, hogy pontosan ugyan úgy néznek ki, mint főszereplőink. Nem kell sokat várni arra, hogy megtudjuk miért jöttek: végezni akarnak velük. Nehéz spoilermentesen elmagyarázni, hogy erre mi okuk van, de sokkal izgalmasabb lesz úgy találgatni, ha nem áruljuk el. Egy váratlan, feszült, fordulatos történeten át ismerhetünk meg egy olyan világot, amelyben az a legrémisztőbb, hogy megtörténhet. Jordan Peele ezúttal sem szörnyekkel, vagy démonokkal okoz nekünk álmatlan éjszakákat, hanem az emberi gonoszság, a valóság horrorját hozza el. Könnyen érezhetjük úgy, hogy egy megfilmesített összeesküvés-elméletet nézünk, de ki tudja, hogy tényleg csak elmélet, vagy valóság? Felmerül benne az emberkísérlet, a valódi én témája, és az, vajon a világ vezetősége igazat mond-e nekünk.

forrás

Óriási plusz a filmben a színészi játék. A legtöbb időt talán Adaleaide karaktere kapja a kibontakozásra, de a férjet alakító Winston Duke is meg tudta mutatni, mire képes. Ők ketten tökéletesen hozták a szerepüket, nagyon hitelesek tudtak lenni. Ami igazán különleges volt még, hogy nem csak ők, de a többiek is nagyon valóságosnak hatottak. A karakterek reakciója nem volt mű, nem változott mindenki hirtelen amazon harcossá, vagy halt meg egyből, mint más horrorfilmekben. Volt, aki kínjában nevetett, akadt aki el sem hitte, és így tovább. Remekül feldobta a filmet a méltán híres Elisabeth Moss szereplése. Őt a Szolgálólány meséjéből már mindenki ismeri, szerencsére itt sem tudott csalódást okozni. Gazdag feleségként, és őrült doppelgängerként is profin megállta a helyét.

Összegezve, ezúttal sem kell attól tartani, hogy a sikeres rendező esetleg csalódást okozna. Egy elgondolkodtató, nehezen érthető, de igenis fontos filmet készített. Sok olyan témát feszeget, ami tabunak számít, és nem szokás róla beszélni, pedig nagyon is kéne. A zseniális mozi még erre is tesz egy utalást – utal azokra az emberekre, akik elfordítják a fejüket, ha az igazságra túl nehéz ránézni. Nem egy könnyű randifilm, de mi ajánljuk. Nézd meg, és gondolkodj. 

Hozzászólások