KultúraZene

A hangulatos zenék mesterei – Kodaline

A Kodaline egy folyamatosan megújuló zenekar, akik már 2007 óta jelen vannak a pályán. Igaz, akkoriban még 21 Demands néven koncerteztek, csak 2011-ben váltottak a Kodaline névre és váltak igazán népszerűvé.  De kik ők valójában? Honnan indult a zenekar? Hol találkozhatunk velük a közeljövőben? Olvassatok tovább és kiderül!

Mint már említettük a zenekar 21 Demands néven alakult 2007-ben Dublinban, Írországban. A zenekar tagjai: Stephen Garrigan, Mark Prendergast, Vinny May Jr , Jason Boland. Ismertebbé 2011-ben váltak, mikor a névváltásuk után nemsokára megjelentették első EP-jüket, The Kodaline néven. Ezek után felgyorsultak az események. 2013-ban kijött következő lemezük az In a Perfect World, amelyekről az olyan dalok, mint az All I Want   vagy a High Hopes azonnal a slágerlisták élére ugrottak és jó ideig nem is tudta onnan senki és semmi letaszítani őket.

2014-ben aztán temérdek kategóriában jelölték őket díjra a World Music Awardson, ilyen volt például a Legjobb album, “Legjobb élő produkció”, “Legjobb dal” vagy a “Legjobb csapat kategória”.

2015-ben aztán újabb albumuk látott napvilágot Coming Up for Air címmel, amiről a legismertebb dalok a Honest, a The One, illetve a Ready lettek.

Ezután egy kis szünet következett, hogy a banda feltöltekezhessen és ihletet meríthessen, aminek eredménye végül az idén szeptemberben megjelent Politics of Living album lett. Erről az lemezről rögtön a megjelenést követően a Follow Your Fire, a Brother, illetve a Head Held High szintén repülőrajtot vett és meg sem állt a listák éléig, sőt az album legtöbb számához készült már videoklip is.

A lendületes, érzelemdús indie rock/alternatív zenét játszó srácok hiába vannak már ennyi ideje a pályán mégis tudnak újat mutatni. Érdemes külön szót ejtenünk a szövegeikről is, melyek mindig sokatmondóak és rengeteg rejtett üzenetet tartalmaznak. Nem félnek eltérni sem a sémáktól és a szerelem mellett, bátran érintik a halál, az újrakezdés vagy éppen a család témáját is.

“If I was dying on my knees
You would be the one to rescue me
And if you were drowned at sea
I’d give you my lungs so you could breathe”
                                                                                 (Brother)
’cause you brought out the best of me
a part of me I’d never seen
you took my soul wiped it clean
our love was made for movie screens”
                                                                                    (All i Want)
A csapat folyamatosan koncertezik még ma is, sőt már kis hazánkban, Magyarországon is jártak, felléptek például a Sziget Fesztiválon. Legközelebbi turnéjuk október 12-én vette kezdetét Hamburgban és csak december 8-án Philadelphia-ban ér véget.
Szerintünk mindenképpen érdemes követni a Kodaline munkásságát, főképp azoknak, akik kedvelik az indie rock műfajt, mert a maga nemében kiemelkedő a zenekar. Viszont olyanoknak is érdemes megpróbálkozniuk velük, akiknek nem feltétlenül fekszik ez a stílus, mert ők is találhatnak olyan felvételt, ami belopja magát a szívükbe.
Nektek melyik a kedvenc dalotok a Kodaline-tól? Írjátok meg nekünk kommentben!

Hozzászólások