A 13 okom volt 4 fő hibája

Jay Asher 2007-ben írt tinédzserdrámája egyre több rajongót vonzott magához. A történet Hannah Baker-ről szól, ugyanis a fiatal lány véget vetett saját életének. A középpontban az áll, hogy 7 kazettán keresztül ismerteti 13 okát az öngyilkosságra, minden oldalt egy személynek címezve. Végakarata az volt, hogy ezek a kazetták jussanak el minden megnevezett személyhez. Annyian megszerették a regényt, hogy a tragikus történetből idén, 2017-ben 13 részes sorozat is készült, a Netflixnek köszönhetően. A sorozatban Selena Gomez és édesanyja is közreműködik. A hatalmas rajongótábor ellenére mégis több sebből vérzik a 13 okom volt, ma ezeket hoztuk el nektek.

1.) Az okok

A történet fő aspektusa az okok ismertetése. Hannah többnyire rákeni volt barátaira, osztálytársaira saját felelőtlenségét. Számos dolog, amit okként jelöl meg, naponta tinédzserek sokaságával történnek meg; gúnyolódás, pletykák, kibeszélés. A lány túl komolyan fogta fel, amit mások viccnek szántak, vagy éppen kedvességnek(!). Volt olyan indok, amihez neki szinte nem is volt köze, más rossz sorsának volt csupán szemtanúja. Sokszor merült fel bennem mind a sorozat, mind a könyv közben, hogy más karaktereknek tényleg lett is volna oka kárt tenni magában, még sem tették. Hannah-nak a 13-ból csupán egy reális oka volt.

2.) Realitás

Számtalan olyan szituáció volt a történetben, ahol csak fogtam a fejemet. Lehetetlen „véletlenek” jelentek meg, amire körülbelül nulla esély van, hogy a valóságban is megtörténhet. Ezzel még nem is lenne baj, ha egy-egy ilyen előfordulna, de szinte minden okban, epizódban előfordultak hasonló lehetetlenségek.

3.) Karakterépítés

A karakterek sablonosak és tipikusak voltak. A rosszfiú, az élsportoló, a számkivetett, a fura gyerek, és még sorolhatnám az általános gimidrámákban megjelenő karaktereket. A jellemfejlődés is nagyon felszínes volt, ha lehet egyáltalán ezt annak nevezni. Kiderül, hogy a rosszfiúnak nehéz az élete, az élsportoló nem is olyan egoista, satöbbi …

4.) Túlszépítés

A történetben nem csak Hannah-nak voltak lelki, illetve mentális problémái. Ezek extrémen túl vannak dramatizálva és szépítgetve. Egyértelmű, hogy a depresszió, szorongás nem egy szép, pirospozsgás arcocska és cukormáz, ahogy azt ábrázolja az író. Ezen lehetett volna még bőven dolgozni, de voltak erős pontjai is ennek az elemnek. A sorozatban a színészi munka kicsit hozzátett, sokat dobott rajta.

 

forrás1
forrás2

Hozzászólások