Könyvek

Sárkány a konyhában! – Írók és tudatmódosító szerek.

Pszichoaktív szerek azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek az élő szervezetbe kerülve a központi idegrendszerre hatva megváltoztatják annak működését, funkcióját, illetve hiányuk elvonási tünetekkel jár. A tudat-cselekvés-hangulat módosulását befolyásolja. Számos író elő szeretettel használt ilyen szereket és hatásuk alatt remek műveket alkottak.

1. Ken Kesey mámoros állapotban írta meg a Száll a kakukk fészkére című művét. Ma már a legjobb amerikai irodalmi művek között tartják számon, elkészülte után három évvel olvashatta a nagyközönség. Kesey és barátai rendszeresen használtak LSD-t. Film is készült belőle, amit az író megvett, mert teljesen más szemszögből mutatja be az eseményeken mint ahogy ő akarta.

2. Stephen King a horror műfajának legnépszerűbb alakja. “A regényírás olyan, mint a szex: jobb csinálni, mint írni róla,” mondta el egy interjú során.  Drog-és alkoholfüggőségéről is nyíltan beszél. Számos műve született tudatmódosító hatásnak köszönhetően. Például a Borzalmak városa.
Családja segítségével, de főként saját erejéből kilábalt szenvedélybetegségéből. Egy Steve Lightfoot nevű férfi úgy gondolta, hogy Richard Nixon és Ronald Reagan felbérelte Stephen Kinget, hogy ölje meg a The Beatles gitárosát John Lennont. Elméletét arra alapozza, hogy különféle napilapok szalagcímei egy kódolt üzenet párbeszédei.

3. Csáth Géza, (Brenner József), Jász (Brenner) Dezső bátyja és Kosztolányi Dezső unokatestvére. Idegsebészként dolgozott, kíváncsisággal és érdeklődve fordul a kábítószerek felé. Tudatosan kezdte fogyasztani az ópiumot, hogy saját magán tapasztalja meg annak hatásait. Nem elégedett meg ennyivel és egyre több morfiumot használt, amihez könnyen hozzájuthatott. Egy elmebeteg nő naplója című alkotását is így írta meg.

4. Charles John Huffam Dickens, a viktoriánus korban élt, ahol elfogadható volt a kábítószer használata, és semmiféle büntetést nem vont maga után.  Ópiumot és a kokaint, sem vetette meg. Viselkedése zavarodott volt, hallucinált a Karácsonyi éneket is valamilyen szer hatása alatt írhatta meg.

5. Lewis Carroll, eredeti nevén Charles Lutwidge Dodgson szintén egy író aki abban a korban született ahol, más szemmel néztek ezekre a „sátántól” származó szerekre. Nem meglepő, ha azt mondom, ő is igénybe vette. Kedvence az alkohol és az ópium keveréke volt. Az Alice Csodaországban című zseniális alkotása sokak szerint egy bódult elme irányított szerzeménye. Kevesen tudhatják, de élő személyekről mintázta a szereplőket. Lewis nem nagyon szeretett a felnőttekkel lenni, inkább a gyerekekkel beszélgetett. Így ismerkedett meg a mindössze 10 éves Alice Liddell. A kislányt az író sokat rajzolta és fotózta le, olykor még meztelenül is, ami miatt sokak rányomják a pedofília bélyeget. Sokat jártak

 

xx

 

Hozzászólások