EgészségÉletmód

5 tipp, hogy több szabadidőd legyen

A te szádból is sokszor hangzanak el a “nincs időm semmire“, a “sosem érek rá“, és a “nincs egy perc nyugtom sem” panaszkodások? Valóban nagyon nehéz a tanulás, munka, sport és még ezer más elfoglaltság mellett szabadidőt találni, de mindenképpen szükség van rá, hogy a maximumot tudd nyújtani. Ma 5 tippet hoztunk nektek, hogy ti is találhassatok egy kis pihenést a hétköznapokban.

1.) Ne halogass

Ha mindig csak halogatod a teendőket, előbb-utóbb fel fognak halmozódni, te pedig végleg el leszel havazva. Dolgozz apránként, minden nap egy keveset! Így nem leszel annyira fáradt, mert nem egyszerre kell túl sokat dolgoznod. Oszd fel, hogy melyik nap, mettől meddig fogsz egy bizonyos teendővel foglalkozni! Amikor végeztél, sokkal nyugodtabb is leszel, egyel kevesebb dolgon kell stresszelned.

2.) Ne vidd haza

Ha az iskolában van lehetőséged egy szünetben gyorsan megírni a házit, vagy esetleg a munkahelyeden be tudsz fejezni egy feladatot, élj a lehetőséggel! Inkább maradj bent plusz tíz percet, és legyen szabad a délutánod. Ha produktívan töltöd a munkaidőd, vagy az iskolában eltelt órákat, délután már sokkal könnyebb lesz, hiszen kevesebb feladat vár rád.

3.) Csináld okosan

A szorgalom egy nagyon fontos erény, de fontos, hogy okosan végezd a feladataid. Hatékonyabb tanulási módszerekkel, összeszedettebb munkával kevesebb idő alatt tudsz több mindennel végezni. Kapcsold ki a zavaró elektronikai eszközöket, vagy épp hallgass zenét, vonulj el, ami neked beválik. Tapasztald ki, hogyan tudsz a leghatékonyabb lenni, és teremts megfelelő körülményeket.

4.) Ne vállalj el mindent

Ha mindenkinek minden szívességet megteszel, minden plusz feladatot elvállalsz, bizony kevés időd marad a saját dolgaidra. A nagylelkűség jó dolog, de ha sosem mondasz nemet, betemetnek a teendők. Mértékkel vállalj extrákat, és ha el is vállalod őket, ne felejts el fontossági sorrendet felállítani. Mindig első a fő kötelességed, legyen ez  munka, tanulás, vagy bármi más teendő.

5.) Hagyd a felesleges dolgokat

Nem kell mindennek tökéletesnek lennie. Ha utálod a földrajzot, soha nem fogsz vele foglalkozni és sehol sem számítják, ne érezd magad rosszul, ha hármast, négyest kapsz. Jó, ha van egy erős átlagod, de ha számodra felesleges, a rosszabb jegyektől se félj. Az egyeseket, ketteseket célszerű kerülni, de semmi gond nem lesz, ha megelégszel egy közepessel.

 

A források a képekre kattintva érhetőek el.

Hozzászólások