Filmek

5 magyar rövidfilm, amit érdemes megnézni

Minden rendező egy üzenetet akar átadni egy-egy filmjével, szóljon szerelemről, önmagunk megtalálásáról, lojalitásról, bármiről. A rövidfilmek sem különbek, a rendezők azonban itt legfeljebb fél órába sűrítik bele mondandójukat, ami így nagyobbat üt, mint egy egy-két órás film esetében. Mint azok a szereplők, akik ritkán szólalnak meg, de akkor nem lehet csak úgy elfelejteni szavaikat. Az alábbi cikkben öt olyan hazai alkotást hoztunk neked, amit, ha érdeklődsz a műfaj iránt és van egy kis szabadidőd, érdemes megnézned.

1. Levél Istenhez
A nap mint nap az életért küzdő szegény földműves egy délután esőt kér Istentől. Azonban jégesőt kap, mely elpusztítja a férfi fóliasátrát, és minden munkáját – az éhhalál küszöbére sodorva őt és családját. Aladár levelet ír Istennek, amit aztán a postások bontanak ki. Huszonkilenc perces kis történet, ami az emberek közti bajtársiasságról, a hitről és a segítőkészségről szól.
2. FIN
Konkrét cselekménye nincs ennek a kilenc perces kisfilmnek, mégis képes odaragasztani a székhez  az embert. Apró, mindennapi jelenetek követik egymást, mint egy régi diavetítőn. Haldokló öregember, az űrben ragadt asztronauta, egy kisgyerek a kutyájával, az ég és a föld találkozása, és így tovább.
3. Itt vagyok
Viktor megkéri egy barátját, hogy kísérje el egy randevúra, majd bújócskára invitálja őt és a lányt is. Később pizzát rendel nekik afféle meglepetésként, majd fültanúja lesz egy házasságtörésnek, végül egy koncerten köt ki. Az egész olyan, mint egy álom, amiből nem akar felébredni, noha pont az ellenkezője történik – Viktor sosem alszik, az élete egy csendben folydogáló patak.
4. Mindenki
Csodálatos huszonöt perces “tanmese” a barátságról, az összefogásról. Nem minden fekete vagy fehér, aki jónak tűnik, lehet rossz és fordítva. Napjaink gyerekneveléssel – és egyben oktatásukkal – kapcsolatos leghíresebb idézetét lépten nyomon hallani lehet:
„A gyerek olyan, mint a pillangó a szélben:
egyesek magasabbra szállnak, mint mások,
de mindegyikük legjobb tudása szerint repül.
Miért hasonlítanánk hát össze őket?
Mindegyik más.
Mindegyik különleges.
Mindegyik gyönyörű!”
(Ismeretlen szerző)
Erre az idézetre épül Deák Kristóf Oscar- és Magyar Filmdíjas alkotása, a Mindenki. Zsófi új iskolába kerül, ám nem a többi gyerekkel kell megküzdenie, hanem a kórus vezetőjével, Erika nénivel. A kislány elveszít egy csatát, de a háborút megnyerheti, vagy minden veszve van?
5. Susotázs
Az utóbbi időben rendkívül népszerűek lettek a rövidfilmek, ezt mutatja, hogy két évvel a Mindenki után levetítették Tóth Barnabás alig negyedórás, mégis a fent említett tanmeséhez hasonlóan nagy viszhangot adó kisfilmjét. Két tolmács hűtőgépgyártó konferencián ül egy üvegfal mögött, és miközben azt találgatják, vajon a teremben jelenlévők közül kinek fordítanak, a történet nem várt irányba fordul.

 

Hozzászólások