Könyvek

5 időtálló könyv(sorozat)

“Olvastad már a…?” “Emlékszel a…?” “Neked is a … a kedvenc könyved?” Az oldalak bűvöletén kívül nincs jobb dolog egy könyvmolynak, mint ha olyannal találkozik, akivel osztozhat rajongásában. A fenti kérdésekre legtöbbször mindkét fél más választ ad, hiszen a millió kiadott könyv közül mindenkinek más a kedvence. Azonban most olyan regényekről illetve sorozatokról lesz szó, melyeknek sikerült túlélniük az időt és terjedelmes olvasótáboruk van.

1. Antonie de Saint-Exupéry: A kis herceg
A francia pilóta 1943-ban publikálta a B12-es bolygó lakójának történetét, ami azóta hatalmas utat tett meg. Több rajzfilmsorozat és film is készült belőle, lépten-nyomon idézik, valamint olyan könyveknek adta alapját, mint a Szelidíts meg! Róbert Katalin tollából. Újra és újra idézünk belőle, olvassuk a gyermekeinknek, és egyszerűsége – ezáltal nagyszerűsége – miatt sosem tűnik el az éterben.

Részlet a Kis herceg című animációsfilmből

2. J. K. Rowling: Harry Potter
1997. Az év, amikor J. K. Rowling kiadta az első kötetet, és amikor később a Roxforti csata véget ért. Nem egy-két éve volt, az biztos. Kezdve a filmadaptációkkal, a legókészleteken át egészen az újabb és újabb videójátékokig – akár a tavaly kiadott The Hogwarts Mistery-ig. Bábelőadások, bögrék, plüssök és egyéb csecsebecsék. Az írónő máig kap kérdéseket a történetre vonatkozóan, a színészek pedig minden évben megemlékeznek a filmsorozatról, ami összekapcsolta őket. Sőt, mondok egy érdekességet: egyes források szerint Harry Potterre és Jézusra közel hatmillió magyar találat van az interneten, bár ez csak statisztika.

A The Hogwarts Mystery első képkockája

3. Leiner Laura: Szent Johanna Gimi
Nem idézünk és film sem készült belőle, azonban a kamaszok máig kézbe veszik az írónőt ismertté tett sorozat valamelyik kötetét. Nem egyszer botlok a közösségi oldalakon olyan posztokba, melyeknek írói az SZJG-hez hasonló olvasmányokat keresnek, sőt, van, aki megírja Reni és Cortez vagy bármelyik másik páros utódjának történetét. Más, mint a többi könyv, de úgy gondolom, a Z-generációban ez is egyfajta klasszikusnak számít.

4. Douglas Adams: Galaxis Útikalauz Stopposoknak
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem a sci-fi szóról Douglas Adams könyvsorozata jut eszembe. A lélek hosszú, sötét teadélutánja, Ebédlő a világ végén, Galaxis Útikalauz Stopposoknak – Douglas Adams születésnapján a hívek törülközőt hordanak maguknál, a film pedig az a fajta, amit nem elég egyszer megnézni. Az utóbbi időben újra kiadják a sorozat köteteit, legtöbbször egyben, megújult borítóval, szóval méltán mondhatom, hogy a szerző valami örök klasszikust írt.

Részlet a Galaxis Útikalauz Stopposoknak című filmből

5. Fekete István: Vuk
Fürge róka lábak, surranó kis árnyak…. Fekete István és Dargay Attila könyve a kezdetek óta nagy siker. Dia- és rajzfilmek, az utóbbi időben animációs sorozat is készült a kis róka kalandjairól, bár ez már eléggé elrugaszkodott az eredeti történettől. A század felnőttei ezen cseperedtek fel – sok más mesével együtt -, és ha tehetik, a gyerekeiknek is bekapcsolják, megmutatják. Én még olyat is hallottam, hogy valahol a szódáskocsi a kis Vuk dalát játsza!

Hozzászólások