Könyvek

5 hangulatcsináló könyv december 24.-ére

Ha már közeleg a karácsony, olvassunk valami témához illőt! Ne csak a Reszkessetek, betörők!-re vagy a Barbie különkiadásokra emlékezzünk ebből az időszakból! Mai cikkünkben öt olyan regényt gyűjtöttünk össze más és más kategóriákból, melyektől garantáltan várni fogod az ünnepeket.

~ David Levithan & Rachel Cohn: Dash és Lily – Kihívások Könyve

“– Mennem kell. Kigyulladt a mézeskalács.
– Várj. Leeza is boldog karácsonyt akar kívánni.
– Már nagyon sűrű a füst. Tényleg mennem kell.”

Kétfajta ember van; aki imádja az ünnepet minden kliséjével és pörgésével, és akinek elege van a marketingcsapdákból és abból, hogy a régi fontos dolgok, mint a család és az ajándékozás öröme lassacskán feledésbe merül. Te melyik csoportba tartozol?

Lily az előbbi, Dash az utóbbi, ám valami mégis közös bennük: egy piros notesz, és az, hogy egyedül töltik a szeretet ünnepét. A kis könyvecske megannyi kalandot ad nekik, miközben megtapasztalják a világot.

 

~ David Levithan & Rachel Cohn: Dash és Lily 12 napja

“…Elég durva képmutatásnak tartom, hogy minden év végén nagylelkűségről papolunk, majd azon melegében meg is feledkezünk róla, mihelyst lapozunk egyet a naptárban.”

A Dash és Lily sorozat második kötete. Egy év telt el, újra küszöbön a szeretet ünnepe, azonban a világ közepén nincs minden rendben; Lily nagypapája szívinfarktusban meghal, és Dashsel sem felhőtlen a kapcsolat, nem csoda, hogy a lány elfeledkezik a karácsonyról.

A fiúnak mindeközben tizenkét napja van, hogy megmentse szerelmüket, de legfőképp visszahozza párja vidámságát és az ünnep iránti szeretetét.

Dash és Lily az ifjúságot célozza meg, azt a korosztályt, amelynek egy része még mindig hisz a virgácsot hozó krampuszokban és a repülő rénszarvasokban, míg a másik bizonytalan lépésekkel halad a felnőttkor felé, és vissza-visszanéz az emlékekre. David Levithan és Rachel Cohn segít elmerülni az emlékekben és felújítani a gyermekkor omladozó falait.

~ Terry Pratchett: Vadkanapó

“MENJÜNK ODA, SZÁN-ALOMBÓL. HO-HO-HÓ.
– Rögtön, Főnök.
EZ EGY SZÓ VICC VOLT, VAGY JÁTÉK A SZAVAKKAL, ALBERT. NEM TUDOM, ÉSZREVETTED-E.
– Mélyen legbelül viharosan kacagok, Főnök.
HO-HO-HÓ.”

A karácsony bajban van! A Korongvilág Vadkanapóját, aki ilyenkor körbejárja a házakat, és ajándékokat csempész a gyerekek zoknijaiba, elrabolják, csakúgy, mint a Fogtündért.

Mi a megoldás? Minden lény addig létezik, míg valaki hisz benne. A Halál műszakállat és piros ruhát húz, hogy aztán hűséges asszisztensével, Alberttel meglátogassanak minden csöppséget.

Vicces és könnyed, egyáltalán nem sablonos olvasmány, amit akár az általános iskolás gyerekeknek is a kezébe lehet adni. Ha ettől nem szippantja be a könyvek világa, akkor semmitől.

~ Christopher Moore: A leghülyébb angyal

„Mennyei Atyánk. Josh Barker vagyok, a Worchester Street 671. alatt lakom, Pine Cove-ban, Kaliforniában, irányítószám: 93754. Ma este láttam Télapót, ami klassz, és köszönöm is, de aztán egyből megölték egy ásóval, szóval attól félek, hogy idén nem lesz karácsony, pedig jó voltam, amit látsz is majd, ha megnézed Télapó listáját, szóval ha nem nagy gond, életre keltenéd Télapót és rendbe hoznád a karácsonyt?”

Arra azonban nem számít, hogy Raziel, akit nem véletlenül Isten leghülyébb angyalaként tartanak számon, lerepül hozzá, és önkéntesen jelentkezik a csodatevésre. Pedig bár ne tenné!

Christopher Moore írásai inkább az idősebb korosztálynak ajánlottak, az elborult elméjű szerző nem a szűkszavúságáról híres. Groteszk hasonlatok, bizarr cselekmények… Ilyen karácsonya sem volt még senkinek!

~ Charles Dickens: Karácsonyi ének

“Könnyű vagyok, mint a pehely, boldog, mint az angyalok, vidám, mint egy kisiskolás. Kótyagos, mint aki beivott. Víg karácsonyt mindenkinek! Boldog új évet az egész világnak! Adjonisten! Hahó! Adjonisten!”

Ez az a történet, amit ha hallásból is, de mindenki ismer, és nem egy mese használta fel karácsonyi különkiadásuk alapjául.

Scrooge úr, a -zaklató, szipolyozó, zsugori, kapzsi vén bűnös-, akinek a karácsony is csak olyan nap, mint a többi, dühvel és megvetéssel nézi az emberek ünnepi készülődését. Kidobja a karácsonyi énekeket kántáló koldus kisfiút és a szegényeknek gyűjtő úriembert egyaránt, kiszipolyozott írnokát pedig felmondással fenyegeti. Este, hazatérve magányos házában jelenést lát: meglátogatja Marley, rég halott üzlettársa, s bejelenti három további szellem érkezését. Az első a régi karácsonyok szelleme, aki végigvezeti Scrooge urat saját hajdani életén, s elfelejtett, fájó emlékeket elevenít föl benne. A második az új karácsony szelleme, aki felnyitja Scrooge szemét a körülötte élők sorsára, nyomorúságára és vidámságára, szenvedéseikre és emberségükre. Végül a harmadik, a jövő szelleme megmutatja neki saját, ijesztő, magányos halálát. Ez az a könyv, amit nyugodtan odaadhatsz a gyerekednek is, ismerős lesz neki a képernyőről, így magabiztosabban, jó emlékekkel vághat neki az olvasásnak.

LibriMoly, Régi könyvek webáruház, Rukkola.hu, olcsobbat.hu

Hozzászólások