Kultúra

40 év után került vissza az ellopott könyv

Még a könyvtárosokat is meglepte, hogy a múlt héten egy férfi egy olyan könyvet juttatott vissza egy bűnbánó levél kíséretében a pécsi könyvtárba, amit közel negyven évvel ezelőtt tulajdonított el.

A történetet a pécsi Csorba Győző Könyvtár osztotta meg Instagram oldalán.

Az Országos Könyvtári Napok keretében nagyon sok könyvtár tartott „Megbocsátás hetét (vagy legalább napját)”, mely során az esetlegesen lejárt, de olvasóknál maradt könyveket vissza lehet vinni úgy, hogy nem számítottak fel érte késedelmi díjat.

Valószínűleg ez – és persze a régóta mardosó bűntudat – késztethetett arra egy férfit, hogy a közel negyven éve nála lévő Horace McCoy által írt A lovakat lelövik, ugye? című könyvet visszajuttassa jogos tulajdonosának a Csorba Győző Könyvtárnak egy szabadkozó levél kíséretében.

Tisztelt Cím!

Szeretnék Önöktől bocsánatot kérni. A 80-as években elloptam egy könyvet a Pécs-i Megyei Könyvtárból, ezt most visszaküldöm.

A könyvtárosok nagyon meglepődtek az eseten, hiszen nem mindennapos dolog az, hogy valaki ennyi idő után erőt vegyen magán és beismerje a bűnét. Az intézményben a késedelmi díj egyébként naponként 20 forint, ami azt jelenti, hogy a negyven éves késés miatt legalább 200 ezer forintot kellene fizetnie az illetőnek. Ettől azonban a könyvtárosok eltekintenek – annak ellenére, hogy az érintett megadta a nevét és a címét is – mert sokkal fontosabbnak tartják a gesztust és azt, hogy a férfi ennyi idő után úgy érezte jól kell cselekednie és nem félt meglépni ezt a lépést.

Hozzászólások