Média

30 érdekesség a születésnapos Leonardo DiCaprioról

A mai napon tölti be Leonardo DiCaprio a 46. születésnapját. A tehetséges színész rengeteg filmben és sorozatban szerepelt már, amelyek által nagy hírnévre tett szert. Hogy mi történt vele kicsiként és felnőttként, milyen megpróbáltatásokon ment keresztül, azt most a szülinapja alkalmából megmutatjuk nektek, hiszen 30 érdekességet tudhattok meg Leoról.

1. Leonardo 1974. november 11-én született, Los Angelesben. Amerikai színész, producer, és környezetvédő. Édesanyja Irmelin Indenbirken és német származású volt, édesapja pedig, George DiCaprio olasz származású. DiCaprio szülei az egyetemre járva találkoztak és diploma megszerzése után Los Angelesbe költöztek, majd mikor gyermekük egy éves lett, különváltak. Végül Leonardot az anyja nevelte fel egyedül, aki jogi titkárként dolgozott.

2. Gyermekkorának egy részét Németországban töltötte nagyszüleivel emiatt pedig folyékonyan beszél németül. DiCaprio anyai nagyapja, Wilhelm Indenbirken német volt, anyai nagyanyja, Helene Indenbirken pedig orosz származású német állampolgár. Egy oroszországi interjúban DiCaprio “félorosznak” nevezte magát.

3. Elárulta, hogy tengerbiológus vagy színész szeretett volna lenni, de végül az utóbbit választotta, mivel imádta alakítani a karaktereket és utánozni az embereket.

4. Leonardo da Vinci művészről kapta a nevét, mert amikor várandós volt az anyja, Da Vinci egyik festménye előtt állt amikor először érezte, hogy a kis Leonardo a pocakjában rugdalózik.

5. Amikor a színészkedést kezdte, ügynöke azt javasolta, hogy változtassa meg a nevét Lenny Williams-re, hogy „amerikásabbnak” tűnjön. Bölcsen elutasította azt, és milyen jól tette.

6. Leonardo DiCaprio ismert arról, hogy szereti a modellek társaságát, de ez nem mindig sikerül jól neki. 2005-ben egy Aretha Wilson nevű modell egy partin egy törött üveggel vágta őt fejen, megsebesítve ezzel az arcát. 2010-ben bűnösnek vallotta magát a nő és két év börtönre ítélték. Olyan modellekkel is járt, mint például Naomi Campbell, Helena Christensen, Bijou Phillips, Amber Valetta, Eva Herzigova, Bar Rafaeli, Anne Vyalitsyna, Madalina Ghenea, Erin Heatherton és persze Gisele Bundchen.

7. Bár most az egyik legjobb barátja, amikor először találkoztak az 1995-ös Egy kosaras naplója forgatásán, Mark Wahlberg és Leonardo DiCaprio nem jöttek ki egymással.

8. 19 évesen ő volt a hetedik legfiatalabb színész, akit valaha Oscar-díjra jelöltek az 1993-as Gilbert Grape című filmben játszott szerepéért.

9. 1998-ban egy szobányi számítógépet és berendezést ajándékozott a Los Feliz könyvtárnak, amelyet gyermekkori otthona helyén építettek.

10. Quentin Tarantino azt akarta, hogy Leonardo játssza Landa náci ezredes szerepét a Becstelen brigantyk-ban, de nemet mondott és a szerep Christoph Waltzé lett, aki előadásáért elnyerte első Oscar-díját.

11. Thell Reed tanította őt fegyverhasználatra. Thell több hírességet is kiképezett már, mint például Brad Pittet, Edward Nortont, Val Kilmert és Russell Crowe-t is.

12. Több szuperhős szerepére is felkérték. Először az 1995-ös Mindörökké Batman filmhez szerették volna, ha a nevét adja. Ő alakította volna Robint, de DiCaprio a következőt mondta:

Találkoztam Joel Schumacher. Csak egy találkozó volt, és végül nem mentem bele. Nem hiszem, hogy készen álltam volna ilyesmire.

A 2002-es Pókembert is majdnem ő alakította, de ezt a szerepet is visszautasította, mondván:

Azért nem vállaltam a szerepet, mert még nem éreztem magam késznek arra, hogy ezt az öltönyt felvegyem.

Végül pedig a gyermekkori barátja, Tobey Maguire kapta meg Peter Parker karakterét. Robint pedig Chris O’Donnell alakította.

Szívesen látták volna még Amerika kapitányaként vagy a A sötét lovag: Felemelkedés című filmben Bane karakterébe bújva és még a Kingsman: A titkos szolgálat-ban is feltűnhetett volna.

13. A Blood Diamond dél-afrikai forgatása közben „örökbe fogadott” egy dél-afrikai kislányt, akivel egy árvaházban találkozott. Havonta egyszer csekket küld neki, és rendszeresen beszélget vele.

14. Az Inception (Eredet) film casting-döntése teljesen Leonardo DiCaprio körül forgott. Christopher Nolan tudta, hogy Leonardo DiCapriót akarja Cobb szerepére, ezért elmondása szerint:

Csak a legjobb embereket próbáltuk kiválasztani, akiket találhattam ezekre a részekre, akik jól érezték magukat Leo körül.

15. Egyike azon sok hírességnek, akik feliratkoztak a Virgin Galactic-hoz egy űrutazásra és 2013-ban egy orosz milliomos 1,5 millió dollárt fizetett a lehetőségért, hogy vele menjen.

16. 2010-ben Szentpéterváron egymillió dollárt ajánlott fel a WWF-nek a tigrisek védelmére.

17. Két otthona van, az egyik New Yorkban és a másik Los Angelesben. Belize partjainál vásárolt egy jelentős méretű szigetet is, amelyet környezetbarát üdülőhellyé alakított és így az övé a világ első öko-helyreállító üdülőhely, amely helyreállíthatja a sziget túlhalászott vizeit, tengerpartját és erdejét.

18. Elmondása szerint soha nem drogozott. Tehát, hogy felkészülhessen a Wall Street farkasa szerepére, beszélnie kellett egy drogszakértővel. Bármit is mondott neki a szakember, biztosan jó tanács volt, mert az a Quaalude-jelenet felejthetetlen.

19. Ez szinte futó poén volt Hollywoodban: Leonardo DiCaprio-t háromszor is jelölték az Oscar-díj legjobb színészének, a The Aviator, a Blood Diamond és a Wall Street farkasa alakításáért, de egyiket se vitte haza. Végül 2016-ban A visszatérő jelölték és nyert. Ezzel véget vetett egy évtizedes vesztes sorozatának. Megérdemelten nyerte a díjat, hiszen napokat töltött az értelmi fogyatékos tinédzserek otthonában, hogy jól alakítsa karakterét, Arnie Grape-t. Továbbá ezért a szerepért kapott Golden Globe-díját is.

20. A színésznek számos halálközeli élménye volt. Először ott volt a nagy fehér cápa, amely bekerült a ketrecébe egy dél-afrikai merülés során. Aztán volt egy idő, amikor figyelte, ahogy gépe motorja felrobbant a Delta Airlines járat fedélzetén (a gép ekkor vészleszállást hajtott végre). Aztán következett az ejtőernyős esemény, ahol nem egy, hanem két ejtőernyő összecsavarodott. Szerencsére tandem merülés volt, így partnere képes volt kibogozni azt. Végül pedig amikor üzleti úton volt és kinézett a repülőgép ablakán, észrevette, hogy a szárny lángra lobban. A The Ellen DeGeneres Show-ban elárulta, hogy körülötte senki sem esett pánikba, kivéve őt, amitől az élmény még furább.

21. Leonardo DiCaprio birtokolja az Akira-film élőszereplős jogait.

23. 2001-ben megkapta első Arany Málna-díját a The Beach című film főszerepléséért, mint a legrosszabb színész.

24. Leo és a Titanic másik főszereplője, Kate Winslet úgy döntöttek, hogy összejönnek és jótékonykodnak. Millvina Dean volt az utolsó ismert Titanic-túlélő és küzdött az idősek otthonának bérleti díjával. Elkezdte értékesíteni felbecsülhetetlen értékű tárgyait a hajón tett útjáról, amikor ezt Leo és Kate megtudta, akkor finanszírozták számláit. Dean tragikusan elhunyt nem sokkal azután, hogy híre ment ennek a nagylelkű adománynak – a Titanic utolsó túlélője (aki csak kilenc hetes volt, amikor a katasztrófa bekövetkezett) 2009. május 31-én hunyt el.

25. A Titanic mögött álló stúdiók eredetileg azt akarták, hogy Matthew McConaughey játssza Jacket, ám a rendező, James Cameron ragaszkodott Leonardo DiCaprióhoz.

26. Leonardo DiCaprio környezet, vadvilág és klímaaktivista is. A World Wildlife Fund aktív igazgatósági tagja. A világ számos országába utazott, hogy támogassa és finanszírozza a WWF ügyeit. Továbbá a Global Green USA igazgatósági tagja.

27. A 2016-os Golden Globe-on kijelentette, hogy BFF Kate-je “a kedvenc színésznője az iparban”. Leonardo és régi munkatársa, Kate Winslet azóta jó barátok, hogy együtt játszottak a Titanicban. Valójában a kapcsolat olyan mélyre nyúlik, hogy DiCaprio beismerte, hogy eszébe sem jut jobb színésznő, akivel együtt dolgozhatna.

28. Leonardo nemcsak szereti a környezetet, de azt fel is fedezi. Szereti az új helyekre való utazást és szerinte az a legjobb a színész szakmában, hogy egy film forgatása során eljuthat új, véletlenszerűen izolált helyekre. Egyszer elmondta, hogy fiatalon arról is álmodozott, hogy utazási irodában dolgozzon, csak azért, hogy új helyekre utazhasson.

29. A Titanic után azt mondta, hogy sosem lesz még egy olyan elismert szerepe, mint amit Jack-ként ért el, de a “Leo-Mania” nyilvánvalóan az egész világon elterjedt. Még olyan helyeken is, mint Afganisztán, ugyanis amikor a fiatal férfiak ugyanolyan frizurát akartak, mint amilyen Leonak volt a filmben, a tálibok gyakorlatilag betiltották azt a hajstílust.

30. Mindenki szereti, ha kisállat van mellettük és ez általában macska vagy hűséges kutya; de Leo nem mondható átlagosnak, neki teknősei vannak.

Mennyi érdekességgel voltatok tisztában és melyik volt az, ami a legjobban meglepett? Van kedvenc filmetek vagy sorozatotok a színésztől?

25 érdekesség a születésnapos Palvin Barbaráról

Hozzászólások