10 érdekesség Neil Gaimanről

“Soha nem lehet rájönni, hogyan kell regényt írni. Csak azt tanulhatod meg, hogyan írd le a regényt, ami ott van a fejedben.”

Sandman? Sosehol? Coraline? Csillagpor? Elveszett próféciák? Valamelyik ezek közül biztos ismerős, hiszen már-már klasszikusnak mondhatóak. A tízkötetes képregénysorozatot kivéve a felsoroltak közül mindegyikből készült film, sőt, a Good Omens az idei év egyik legnépszerűbb minisorozata lett. Olyan neves írók hatottak rá, mint J. R. R. Tolkien, C. S. Lewis és Lewis Carol. Mai cikkünkben tíz olyan érdekességet hoztunk el az irodalom eme nagyjáról, amit nem biztos, hogy ezelőtt tudtál. Mert ki ne tudna harminc év után is meglepni, ha nem ő?

  1. Cameoként játszott az Agymenők 11. évadának 21. epizódjában.
  2. Amikor tizenhat éves volt, a legnagyobb hatással Michael Moorcrock volt rá, ezért megpróbált képregényt rajzolni. Ezek a skiccek stílus szempontjából meglehetősen hasonlítottak Moorcrock alkotásaira.
  3. Noha édesapja a szcientológia szószólója volt, Neil nem hisz konkrétan semmilyen istenben. Állítása szerint ötven-ötven százalék van rá, hogy létezik-e Isten vagy sem, neki igazából mindegy.

4. Első publikált novellája a Featherquest volt, mely az Imagine Magazinban jelent meg 1984-ben.

5. Írói pályája elején több álnéven is írt, például mint Gerry Musgrave vagy mint Richard Grey.

6. A Gibli Stúdió A vadon hercegnője lefordított forgatókönyve alapján ő írta meg a film angol, helyi forgatókönyvét.

7. Önmaga paródiájaként szerepelt a Simpson család 23. évadának 6. részében.

8. Amellett, hogy feleségével, Amanda Palmerrel turnézik és énekel – hiába nincs állítása szerint jó énekhangja –, felolvasásokat tart. Az alábbi videón például Edgar Allan Poe A hollóját hallhatjuk előadásában.

9.  Második házasságakor felvette Amanda Palmer egyik nevét, így jelenleg Neil Richard MacKinnon Gaiman a teljes neve.

10. Twitteren kívül Tumblr-ön is fent van, ahol a rajongói üzeneteire, kérdéseire válaszol. Az oldal leírása: A hivatalos Neil Gaiman Tumblr, bár őszintén szólva nem jobb a nem hivatalos Neil Gaiman Tumblr oldalaknál. A könyveimről és a feleségemről fogok írni néha ide.

Források: 1 2 3 4 5 6

…és újra eljő a Halál!

Neil Gaiman – Északi mitológia

Neil Gaiman – Coraline

Hozzászólások