Kultúra

10 érdekesség Edgar Allan Poe-ról

Edgar Allan Poe nevét hallván a legtöbbünknek a hátborzongató történetei, detektívregényei, valamint a leghíresebb verse, a Holló jut eszünkbe. Poe műveit áthatja a misztikum és a rejtélyesség éppúgy, ahogyan az életét is.

1, Márpedig én író leszek!

Poe már egészen fiatalon elhatározta, hogy csakis az írásból akar megélni, ami néha sikerült egy-egy sikeresebb műve után, viszont gyakran kellett nélkülöznie is Íráshoz való szeretetét az is bizonyította, hogy már 13 évesen egy kötetre elegendő verse volt. Az írás családi örökségnek számított, ugyanis bátyja költő volt, húga írástanító, szülei pedig színészek voltak.

Forrás: PORT.hu

2, Kis hazugság nem hazugság

Szülei korán meghaltak, így a fiatal író egy gazdag, skót kereskedő párhoz került, akiktől az Allan nevet kapta. Nevelőapja hatására bevonult a seregbe, és Edgar Allan Perry néven sorozták be, ráadásul 22 évesnek hazudta magát, pedig még csak a 18-at töltötte. Ez nem az egyetlen ilyen hazugsága volt.

3, Káros szenvedélyek

Miután világossá vált, hogy a katonai pálya nem neki való, a Virginia Egyetemen tanult tovább, ahol a szabályok igen szigorúak voltak, többek között tilos volt a dohányzás és az alkohol fogyasztás is. Poe kitűnően tanult, ám a hatalmas szerencsejáték adósságai miatt kirúgták.

4, Míg a halál el nem választ

Ezek után Poe a nagynénjéhez, Maria Poe Clemmhez költözött, akit anyjaként szeretett, de még érdekesebb kapcsolat bontakozott ki közte és nénje lánya, Virginia Clemm között, majd 1836-ban össze is házasodtak. Poe ekkor volt 27 éves. Virginia pedig mindössze csak 13, bár az anyakönyvi kivonat szerint a 21. évét élte. Házasságuk Virginia haláláig tartott, addig amíg az asszony 24 évesen meg nem halt tuberkolózisban, csakúgy, mint Poe édesanyja egykor.

5, Cicc-cicc

Egyik művében, A fekete macskában Poe arról írt, hogy az elbeszélő hogyan vájja ki egy macska szemét. Ez azért is volt érdekes, mert az író imádta a macskákat és állítólag szeretett úgy írni, hogy a Catterina nevezetű cicusa a nyakában ült.

Forrás: Behance

6, A papagájból lett holló

A holló című műve lett a leghíresebb, legtökéletesebb alkotása. Fokozatosan, megfontoltan írta, folyamatosan csiszolta a holló alakját, ami kezdetben papagáj, később bagoly formában élt a műben. A holló végleges formáját Charles Dickens látnoki képességekkel rendelkező Grip hollója adta.

Forrás: BlitheProject

7, Vesszen Poe!

Örök igazság: Aki híres, annak mindig is lesznek utálói. Nem volt ez másként Poe-val sem. Egyik rosszakarója, Rufus Griswold egy életrajzi könyvben drogfüggőnek, alkoholistának és erkölcstelen nőcsábásznak állította be, lejáratási célzattal, ám ez visszafelé sült el, ugyanis Poe ettől csak híresebb lett.

8, Női szemmel

A Nászballada című versében Poe egy olyan történetet ír le; egyes szám első személyben, ahol a lány saját fogadalma miatt kényszerül boldogtalan nászra. Ez az egyetlen olyan Poe-vers, ahol a narrátor kivételesen nő.

9, Kettő az egyben

Az írás mellett a kozmológiát is nagyon szerette, ez megmagyarázza a sok csillagászati utalást műveiben, mivel a kettőt gyakran összemosta.

10, A rejtélyes halál

1849-ben Poe elindult New Yorkba azzal a céllal, hogy újranősüljön és elvegye gyerekkori szerelmét, Sarah Elisabeth Roystert, ám ez a házasság sosem kötetett meg, mivel az író út közben meghalt. Egy pocsolyában találták meg, valaki más ruhájában, magánkívüli állapotban, majd négy nappal később meghalt a kórházban. Halálának oka azóta is rejtély, bár sokan úgy gondolták, hogy Royster testvérei itatták le útközben, mert ellenezték a házasságot, és az alkoholmérgezésbe halt bele.

 

Végezetül pedig egy találó idézet magától Edgar Allan Poe-tól: „Akadnak olyan titkok, amik nem hagyják magukat elmondani.”

 Ha ennyi információ nem lett volna elég Poe-ról, katt ide.

Hozzászólások