Filmek

10 érdekesség a 10 éve debütált Sinister c. filmről

A Sinister volt az egyik legjobb horrorfilm 2012-ben. Az október 12-én megjelent alkotás azonban még ma is a toplisták élén áll. Mindkét résznek C. Robert Cargill az írója , aki egy rémálmából merítette a forgatókönyv ötletét, A kör (2002) című alkotás megtekintése után. Mindebben segítségére volt Scott Derrickson író, rendező. 

A film egy 2012-es amerikai természetfeletti horror, amiben egy Ellison Oswalt nevű küzdelmes, krimi író életébe csöppenünk bele. Családjával új házba költözik, ahol szörnyű videókat talál, ami veszélybe sodor mindenkit. A főszerepben Ethan Hawk látható, aki korábban például a Holdlovag című sorozatban tűnt fel.

Néhány érdekesség, még mielőtt (újra) megnéznétek:

1. A fára akasztott családot mind kaszkadőrök játszották. Azonban az első alkalommal a kaszkadőr-koordinátor elrontotta a jelenet előkészületeit, aminek következtében a színészeket valóban felakasztották és majdnem megfojtották. Szerencsére túlélték és a koordinátort csakhamar elbocsátották.

2. Ethan Hawke egy írót alakít, aki a való életben is az. Két regényt írt: A legforróbb állam (1996) és Ash Wednesday (2002).

3. A filmben nagyon kevés vér van és káromkodás is alig hallható, valamint szexualitásal sem találkozhatunk. Mindezt azért, mert a készítők PG-13 minősítést reméltek. Ennek ellenére csak a tartalom alapján kaptak egy R besorolást.

4. A gonoszra rátérve: Robert Cargill ötlete az volt, hogy a lény egyszerre legyen rémisztő és csábító a gyerekek számára. Úgy gondolta, hogy egy gonosz Willy Wonka-szerű figuraként csábítja majd őket vesztükbe. Végül Scott és Robert úgy döntött, hogy nem démonná, hanem inkább pogány istenséggé teszi a lényt, hogy ne tudjanak belekötni a vallási részébe. Ezután a Bughuul nevet kapta és csak a filmben szereplő gyermekszereplők utalnak rá Mr. Boogie-ként.

5. Bughuul, az úgynevezett „gyermekevő” Moloch, a gyermekáldozat kánaáni istensége mintájára készült. A héber Bibliában Mózes figyelmezteti a zsidó népet a Moloch imádatára (Ne add oda gyermekeidet, hogy tűzzel szenteljék Molochnak, és ezzel megszentségtelenítsd Istened nevét). A Sinister hivatalos Facebook-oldalán egyértelművé tették Bughuul és Moloch összehasonlítását.: „Moloch testvérének” nevezik és a következő nyilatkozatot adták ki:

Bughuul utánozta Moloch imádatát és a gyermekáldozati rituálékat. Mindezek után Moloch dühösen bezárta Bughuul száját az örökkévalóságig.

6. Bughuul egy másik, Baál nevű kánaáni istenségre is hasonlít, akinek démoni tulajdonságaik voltak. A Bughuul (azaz Mr. Boogie) név a Boogeyman-re utal – van egy ilyen film is.

7. Öt hét alatt megírták a forgatókönyvet. Hogy miért? Arra Scott adott választ egy interjú keretein belül:

Részben azért, mert annyira izgatottak voltunk emiatt és részben azért is, mert Cargill és én felváltva voltunk elérhetők. Nekem gyermekeim vannak, Cargill pedig egy éjszakai bagoly – mondta Derrickson.

8. A fekete skorpió, a fekete kutya és a fekete kígyó mind Bughuul képviselői.

9. A filmet külföldi jogok eladásából finanszírozták, mielőtt belföldön eladták volna a Summitnak. Derrickson szerint egyik nagy stúdió sem licitált rá. Tetszett nekik és érdekelte őket, de elutasították, mert túl sötétnek találták a történetet.

A forgatókönyv olyasvalami volt, ami nem a kereskedelmi csatornákra való, nem egy átlagos film, mert gyerekeket von be, gyerekeket ölnek meg benne.

Cargill erre a következő választ adta:

Nem gyerekeket, hanem családokat ölünk meg és az emberek ezt másképp értelmezik.

10. Scott is beleszőtt olyan jeleneteket a filmbe, amivel már az életében legalább egyszer találkozott. Például a fia nagyon furcsa dolgokat csinált néha.

Amikor az egyik jelenetben egy dobozból, fejjel lefelé kihajlik a kisfiú, azt már láttam egyszer. Nem pont így, de a fiam csinált hasonlót, sikoltozva. Eléggé megrémített.

Reméljük tudtunk pár érdekes információt átadni és a Halloween közeledtével kedvet kaptok ahhoz, hogy megnézzétek ezt a remek alkotást. Lett egy folytatása is, amit 2015-ben adtak ki, de sajnos rossz kritikát és értékelést kapott, így a továbbiakban elkaszálták. Sokan szerettek volna egy Insidious crossovert, mert a két film kissé hasonlít egymásra. A Variety a film látta után úgy nyilatkozott róla, hogy a Sinister egy olyan mese, amely megbénítja a gyerekek lelki világát. A Broadband Choices által végzett 2020-as tanulmány szerint a Sinister a valaha készült legfélelmetesebb film. Tehát még a mai napig a legjobbak közé tartozik és ezáltal kultikus klasszikussá vált.

Halloweeni hangolódás: félelmetes filmötletek

Hozzászólások