MédiaZene

Zeneajánló – 5 ország, 5 dal

A hazai rádiókban a magyar slágerek mellett leginkább angol és amerikai előadókkal találkozhatunk, és csak nagyon ritkán ismerkedhetünk meg más országok énekeseivel. Pedig közöttük is nagyon sok tehetség akad, akikre érdemes odafigyelni. Ebben a cikkben összeszedtem nektek 5 dalt, 5 különböző országból, amiket érdemes meghallgatni.

Svédország: Mans Zelmerlöw – Happyland

A magyarok számára Mans Zelmerlöw neve nem teljesen ismeretlen, hiszen az Eurovíziónak köszönhetően már hazánkban is többször említésre került. 2015-ben „Heroes” című dalával képviselte Svédországot a Dalfesztiválon. Énektudásával, és a számhoz készült kreatív színpadképpel egész Európát levette a lábáról, így végül őt választották meg a legjobbnak. A versenynek köszönhetően hamar a figyelem középpontjába került, és nagyon sokan felfigyeltek a munkásságára. Azt viszont már kevesen tudják, hogy a Kinder reklámokban hallható „Happyland” is az ő nevéhez köthető.  A szám a 2016-ban kiadott hetedik stúdióalbumán, a „Chameleon”-on található és a hozzá készül videóklipp pedig 2018 februárjában jelent meg.

Oroszország: Szergej Lazarev – 7 Wonders

Szergej Lazarev hazája egyik legismertebb előadója, aki Mans-hoz hasonlóan szintén szerencsét próbált az Eurovízión. 2016-ban „You are the only one” című dalával vett részt a versenyen, ahol végül a harmadik helyen végzett. Sokan nem tudják, de nem ez volt az első alkalom, hogy nekifutott az Eurovíziós Dalfesztiválnak. 2008-ban Almost Sorry című dalával jelentkezett a hazájában megrendezett nemzeti válogatóra, de végül az oroszok nem őt, hanem Dima Bilant választották. Szergej nagyon sokáig csak angol nyelvű dalokat adott ki. 2013-ban jelent meg a V szamoje szerdce, amely hosszú kihagyás után az első anyanyelvén megjelentetett szám volt. Azóta az énekes a legsikeresebb dalait mind angolul, mind oroszul közzéteszi. A „7 Cifr” az egyik legismertebb szerzeménye hazájában, amely „7 Wonders” címmel angolul is meghallgatható.

Németország: Glasperlenspiel – Schloss

A Carolin Niemczyk és Daniel Grunenberg alkotta elektro-pop duó 2003-ban alakult, de legelső albumuk csak jóval később, 2011 szeptemberében jelent meg. Az igazán átutő sikert 2013-ban „Nie vergessen” című dalukkal érték el, amivel hazájukban szinte minden Top 10-es listára felkerültek. Közel egy évvel később, 2014-ben, ők készíthették el Németország legsikeresebb sorozatának új főcímdalát, aminek köszönhetően még több ember megismerkedhetett a munkásságukkal. Napjainban, már meghatározó szerepet töltenek be a német zenei palettán. Legutóbbi videóklippjük közel két hónappal ezelőtt készült a „Schloss” című számhoz.

Finnország: Sunrise Avenue – Hollywood Hills

A következő dal a hazai rádiókból is ismerős lehet, ugyanis Magyarországon is előszeretettel játszák. Azt ugyanakkor már kevesebben tudják, hogy a Sunrise Avenue nem a tengerentúlról, hanem Európából származik. A banda 2002-ben alakult Finnországban, és a mai napig aktív. A „Hollywood Hills” a legismertebb számuk, ami 2011-ben került kiadásra, és több európai országban is felkerült a toplistákra.

Moldova: Michael FK ft. Groundfold – Losing Ground

A moldáv zeneszerző még nem annyira ismert, jelenleg csak az interneten lehet figyelemmel kísérni a munkásságát. Ugyanakkor egy igen tehetséges művészről van szó, aki már több nagyszerű dalt is kiadott a kezei közül. A chillout műfajban tevékenykedő előadó legismertebb száma a „Losing Ground”, amelyet Groundfolddal közösen készített el.

Hozzászólások