Média

X-Faktor – Ez kell a magyar népnek?

A kérdés nem költői, valóban feltettem. Én, aki a kezdetektől fogva nyomon követtem a magyar tehetségkutatókat, mélységesen csalódtam a mai műsorokban. Tény, hogy évek óta nem kapcsolok tévét, csak egyes esetekben, de a mostani X-Faktor mindent alulmúlt. Azon már rég túl vagyok, hogy élőben kövessem a showt, annyira nem vonz, így tehát a későbbiekben online nézem meg a versenyt.

Az idei évben is ősszel indult útnak a show, amelyben továbbra is Gigi, Puskás Peti, ByeAlex és Gáspár Laci a “szakmai zsűri”. Muszáj idézőjelbe tennem, hiszen őket közel sem lehet szakmainak nevezni. Hiába Gigi hangja, vagy Peti színészi tehetsége, ezek nem elegek ahhoz, hogy egy 14-től 70+-ig terjedő korosztálynak megmondja, hogy jó vagy rossz a hangja. Ezt még én is hallom, mégsem ülök ott.

Az idei műsorba talán egy, maximum kettő értékelhető ember volt, akire azt mondom, hogy “Na, ő ide való!”. Rajtuk kívül egyszerűen már csak arra mennek rá, hogy minél botrányosabb legyen a műsor. Az egészben pedig az a legszomorúbb, hogy erre vevők is a nézők. A közel két milliós nézettség nem elírás, valóban ennyien követik hétről-hétre az X-Faktor válogatását. Kérdem én, erre van szüksége a magyar embernek? Ezek szerint igen. Ezzel más baj nincs is, minthogy a közösségi médiában semmi mást nem olvasok, minthogy borzalmas a műsor, nem értik, hogy mit keres ott a zsűri és a többi. Mégis megnézik! De akkor minek? Mi szükség erre? Ez már az agysejtpusztító szint. Higgyétek el, hogy erre senkinek nincs szüksége, hiszen ehelyett megannyi más normális tévéműsort, dokumentumfilmet, sorozatot, komédiát meg tudnátok nézni, amelyből esetleg még tanultok is, vagy éppen jó kedvetek lesz. Mert ez nem az a műsor! Itt a nézettségre mennek rá, egy-egy reklámblokk során milliókat fizetnek ki a cégek, hogy a kétmilliós X-Faktor szünetében megjelenhessenek. Ez is marketing, emiatt is van elegem ebből a szakmából.

Ami a legmegbotránkoztatóbb, hogy hiába vagy tehetséges és mész el a műsorba, be sem vesznek, mert túl egyszerű lélek vagy. Egy facebookos hozzászólás szerint, el is küldik ezeket a versenyzőket, mert túl makulátlan a magánéletük.

,,Már csak a “problémás” életű embereket keresik a válogatókon. Mármint, az egyik ismerősöm volt, de elküldték mert hiába jó a hangja, ha a magánélete makulátlan.”

Egy ismerősöm Angliában él és ő mesélte, hogy kint valóban a tehetségeket keresik, szinte alig hallani botrányt. Ennek ellenére a műsor magas nézőszámot hoz minden egyes alkalommal. Akkor, hogy is van ez? Talán náluk több a tehetség? Jobban válogatnak? Szakmaibb a zsűri? Az utolsó biztosan igaz, ám a többire csak annyi lenne a válaszom, hogy Anglia. Más a stílus, mások az emberek, másra vágynak és hiába vagyok magyar, azt kell, hogy mondjam, nem süllyednek ilyen mélyre. Másban nyilvánul meg a marketing.

Magyarországon a verseny utáni napon már hatezer cikket írnak a különböző médiás oldalak. A Blikk, a 24.hu, vagy épp a szeretlekmagyarorszag.hu rögtön rákap az aktuális botrányra, amely előző nap levetítésre kerül, ebből is szerezve több száz ezer olvasót. Ez persze nem csak nekik jó és hoz pénzt, hanem természetesen az RTL is profitál belőle. Ők ebből élnek, de szerintem ezzel mindenki tisztában van.

A zsűriről is ejtenék pár szót. Korábban kedveltem Puskás Petit, hiszen szeretem a hangját, és tehetséges színésznek tartom. De ez ennyiben ki is fújt. Emberileg és értelmileg nem tart ott, ahol kellene neki. Igaz, melyik fiatal médiasztár rendelkezik megfelelő tudással? Szerintem nagyon kevés, de gyanítom, hogy ti sem látjátok ezt másképp. Gigi szintén tehetséges, de annyira fiatal. Kétlem, hogy ne találnának a helyére egy tapasztaltabb művészt. Bár még így is ő a legértékelhetőbb tagja a csapatnak.
Értelmileg még ByeAlex az, akit el bírok viselni. Nem egy észlény, de legalább reálisan látja a dolgokat. Kimondja, amit gondol, nem kertel senkinek. Gáspár Lacit meg már meg sem merem említeni, mert vagy annyira olcsó volt a szerződtetése, hogy megérte az RTL-nek, vagy viccnek szánták. Ezt már sosem tudjuk meg, de se nem tehetséges, se nem értelmes. A szakmai tudásáról meg inkább nem mondok semmit.

Összességében tehát sajnálom, hogy ilyen és ehhez hasonló műsorokra van igénye a magyaroknak. Tudom, hogy ez nem lesz másképp, sőt, szerintem egyre rosszabb lesz, ám muszáj volt végre leírnom, hogy mennyire borzalmasnak találom a közmédiát és a tehetségkutató műsorokat. Hiszen nem csak az X-Faktor-nál megy így a versenyzés.

Ti mit gondoltok a mai média állapotáról? Szerintetek szükség van egyáltalán ilyen műsorokra? 

Hozzászólások