Könyvek

Végh-Fodor Mónika – Mesetréning

Azt gondolom, manapság az emberek többségéből eltűnt a gyermek, a gyermeki ártatlanság, a hit, a remény és sok esetben sajnos a küzdésvágy is. Ezáltal egyre nehezebb az évek múltával küzdeni az álmainkért, tenni azért, amit talán még gyerekkorunkban álmodtunk meg magunknak, mint jövőkép. Az ember pedig sajnos olyan, hogy ha nem látja folyamatosan maga előtt a céljait, nincs külső löket, akkor hajlamos beleülni a kényelmesbe és elfogadni azt, hogy az is jó, ami nem feltétlen a hőn áhított cél.

Amikor először megismertem Végh-Fodor Mónika könyvét, a Mesetréninget, tudtam, hogy eléggé felkeltette az érdeklődésemet ahhoz, hogy elolvassam és számadást adjak nektek. Részben azért is, mert a mesék világa engem még a mai napig vonz, másrészt az önismereti könyvek igen nagy számban foglalkoztatnak. Mindezek mellett a népmesék, a klasszikus mesék és minden amiben egy kis csoda el van rejtve. A mesetréning 31 napos önismereti tréninget kínál, amiben a mesék és azok tanulságai szolgálnak segítségül, hogy újra visszataláljunk az útra, amit talán már régen nem jártunk.

„Piros alma fenn a fán./ Szakítsd le, te barna lány./

Leszakítom, megeszem./ Mert az almát szeretem.”

Megmondom őszintén, én személy szerint nem szeretem a csoda recepteket, azokat az önismereti tréningeket, ahol kifejtik, hogy csináld ezt és ezt x napig és teljesen megváltozik az életed. Őszintén szólva az élet nem így működik, a változtatás, önmagunk keresése és a küzdésszellem kialakulása egy életen át tartó tanulás része. Mónika bár erősen alapul veszi a meséket, igazából megerősítésként használja őket, példázatokként szolgálnak.

A könyvben a heti lebontás nekem nagyon tetszett, tudni illik az embernek 20 napra van szüksége ahhoz, átlagosan, hogy megszokjon egy új helyzetet, rutint, életstílust; és ez, az egy hónapra való felosztás nagyon jót tett a könyvnek.

Mónika nem okítani akar, hanem egyszerűen csak kategóriákba szedi azokat a dolgokat, amiket érdemes szem előtt tartanunk akkor is, ha egyszerűen változásra vágyunk. Nincsenek a könyvben csodareceptek, amik elvégzése során minden megváltozik, mert a változáshoz mi kellünk, nem pedig egy könyv. Az viszont számomra pozitív töltést adott, hogy gyakorlati tréning is szerepel a könyvben, de ezek nem túlzóak, inkább kedves kis időtöltések, amik gyakorlatban is elültetik a már gondolatként megszületett döntéseinket. A hagyományos Disney mesék mellett a népmesék szelleme is megmutatkozik a lapokon keresztül, sőt, Mónika hazai meseírók történeteit is belevette a könyvébe. Ez azért is nagyon jó dolog szerintem, mert az emberek többsége leragad a hagyományos meséknél és nem is tudják mennyi szép és eredeti történet van a hazai palettában is.

A könyvben szó esik az élet minden területéről, a párkapcsolatról, a felnőtté válásról, a sikerről, a siker fogalmáról, a családról, a pénzről. Az, hogy minden témát érint az író, ami mindenki számára fontos, rögtön egy tanító és tanuló viszonyt érzékeltet bennünk. Ahol a mesék képviselik a tanulságokat, a leírások pedig a tényeket, a diákok pedig mi magunk vagyunk, akik a könyv által kínált utat, módszertanokat használhatjuk fel a saját életünk során.  Mónika írását, azoknak ajánlanám, akikben a gyermeki én még jelen van és értékelni tudják azon párhuzamokat, amit ez a könyv rejt magában.

Az önismeret nagyon fontos minden életkorban, tudnunk kell magunkról megfelelő képet alkotni, hogy ezáltal azzá válhassunk, akik ténylegesen vagyunk. Az az ember, aki ismeri önmagát, jobban tudja társas kapcsolatait is kezelni. A saját magunk erősségeinek és gyengeségeinek az ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy egy jó önkép alakuljon ki magunkról. A könyv célközönsége bár a felnőttek, mégis a népmesék köszönnek vissza a könyvben, ami, mint egy kötél ki van feszítve, arra várva, hogy mi átsétáljunk rajta, hogy elérjük saját magunkat, megismerjük énünket. A mesékhez való visszanyúlás pedig mindenkiben egy olyan kellemes, gyermeki kaput nyit meg, ami révén könnyebb ezt az utat is bejárni.  A könyv kellemes időtöltés volt számomra, nem csak bontásban, de egészben is ki lehet végezni, nem hosszú, szépen tagolt, rendszerezett. Egy nyaralás során is könnyed, de mégis tartalmas mondanivalókkal tűzdelt olvasmány.

A könyvet köszönjük az Ad Librum Kiadónak és Végh-Fodor Mónikának!

Lovász-Horváth Nikolett – Vastapsfelelősök

Hozzászólások