Kultúra

Valentin-nap a világ körül

Elérkezett hát a szeretett és egyben utált Valentin-nap, aminek az eredetéről és történetéről korábban már írtunk. Te egyébként melyik tábort erősíted? Bármelyikbe is tartozol, a mai posztot ne hagyd ki, hiszen bemutatjuk nektek, hogy hogyan ünneplik a világ körül ezt a napot. 

Ti tudtátok, hogy Angliában, Dél-Koreában vagy például Brazíliában mit csinálnak február 14-én? Vagy azt, hogy vannak országok, ahol be van tiltva a Valentin-nap ünneplése és van olyan hely, ahol ezen a napon a legnépszerűbbek az esküvők, vagy több hónapon keresztül tart ez az egész mizéria. Plusz még valami! Ti tudtátok, hogy a szingapúriak, a kínaiak és a dél-koreaiak költik a legtöbb pénzt Valentin-napi ajándékokra?

A hagyományos ünnep

A legtöbb országban egyszerűen csak megtartják a Valentin-napot, úgy, ahogy az “elő van írva”. Megajándékozzák egymást, elmennek vacsorázni, romantikus dolgokat terveznek. Így tesznek a szerelmesek például Amerikában, Magyarországon, Görögországban, Spanyolországban vagy Portugáliában.

Olaszországban szintén egy olyan hagyomány van, amit máshol is alkalmaznak. Lakatot tesznek egy hídra, amin a monogramjuk szerepel, vagy fényképük, bármivel feldíszíthető. Azután pedig a lakatot nyitó kulcsot a tóba dobva kívánnak valamit.

Természetesen mostanra kialakult egy olyan hagyomány is, hogy nem csak a szerelmesek ünneplik a Valentin-napot, hanem barátok is megajándékozzák egymást vagy az iskolában tartanak rendezvényt erre az alkalomra.

Hogy hogyan ünneplik az ázsiai országokban?

Dél-Koreában három hónapig tart az ünneplés. Február 14-én a lányok lepik meg kiszemeltjüket (ezt piros-napnak hívják). Aztán egészen március 14-éig várnak, hogy mely fiú viszonozza azt (ez a fehér-nap), ha pedig nem kapnak semmit, akkor április 14-én fekete napot tartanak, vagyis fekete tésztát esznek.

Ezen kívül, akik összejönnek, azoknak további ajándékozásra kell felkészülniük, hiszen az ázsiai országokban minden hónap 14-én van valami apróság.

Január 14: Egymásnak adnak naplókat, ez akár mehet barátnak, szeretteinknek, párunknak.
Február 14: Piros nap
Március 14: Fehér nap
Április 14: Fekete nap
Május 14: Rózsa napja
Június 14: Csók napja
Július 14: Ezüst napja (ékszerekre gondolunk)
Augusztus 14: Zöld nap (szabadban töltik az idejüket és sojut isznak, ami egy híres ital Koreában)
Szeptember 14: Fotó és zene napja
Október 14: Borozás napja
November 14: Filmezés napja
December 14: Ölelés napja

Japánban először 1936-ban derült fény erre az ünnepre, amikor külföldieknek szóló reklámokat adtak ki. Később átalakult és a dél-koreai hagyományokhoz hasonló szokás alakult ki. Japánban először szintén a nők ajándékoznak, méghozzá csokoládét adnak a férfiaknak, más édesség nem lehet. Ez az egész őrület egy csokoládégyártó cég vezetőjének fordítási hibájából eredhetett a kezdeti kampányok során. Sok nő kötelességének érzi, hogy minden férfi munkatársának csokit adjon, kivéve, ha a nap vasárnapra, ünnepnapra esik. A férfiak pedig egyfajta népszerűségi versenyként fogják fel és mindig megszámolják mennyi az annyi. 1980-tól pedig a március 14-ét “válasznappá” avatták, ahol a férfiaktól azt várják, hogy viszonozzák a szívességet azoknak, akik Valentin-napon csokoládét adtak nekik, és ezt fehér napnak nevezték el. Japánban karácsony estéjén ünneplik a Valentin-naphoz kapcsolódó romantikus “randevúzást”.

A “kínai Valentin-nap” a Qixi Fesztivál (jelentése: “A Hetek éjszakája”), a holdnaptár hetedik hónapjának hetedik napján ünneplik és a szerelmesek napjának hívják. Egy igazi legenda veszi körül a kínaiaknál ezt az ünnepet. Mostanában pedig elterjedt náluk is a fehér-nap.

Tajvanon a hagyományos Qixi Fesztivált, a Valentin-napot és a Fehér napot ünneplik. Azonban először nem a nők, hanem a férfiak kezdeményeznek, ugyanis ők ajándékozzák meg a hölgy társaikat és a nők viszonozzák azt a fehér napon.

Finn ünnep:

finneknél ez a szeretet ünnepe leginkább. A barátaikat és szeretteiket lepik meg ajándékkal. Apró dologra kell gondolni, amivel kifejezik a másiknak, hogy fontos számukra. Ugyanígy van Észtországban is.

Brazil hagyomány:

A braziloknál június 12-én ünnepelnek egy úgynevezett Dia dos Namorados napot (szó szerint “szerelmesek napja” vagy “barátok/barátnők napja”) és ilyenkor a nők különböző rituálékat hajtanak végre, hogy egy jó férjet kifoghassanak maguknak. A február 14-ei Valentin-napot egyáltalán nem ünneplik, mert ebben, illetve a márciusi hónapban vannak náluk a fesztiválnapok.

Fülöp-szigetek:

Minden évben Valentin-napon több száz (néha több ezer) pár gyűlik össze, hogy nyilvános helyeken, tömegesen házasodjanak össze. Az ünnepségeket gyakran a kormány szponzorálja közszolgáltatásként, lehetővé téve a hátrányos helyzetű párok számára, hogy egymásra találjanak.

Dánia-Norvégia és a Valentin-nap

A norvég hagyomány sokkal romantikusabb, mint amilyennek hangzik. A titkos hódolók gaekkebrevnek nevezett verseket írnak kedvesüknek, mielőtt bonyolult mintákat vágnának a papírba, és egy kis fehér hóvirágot nyomnának bele. A „vicc” a levél aláírásából – vagy inkább hiányából – származik. A kezdő költők nevük minden betűjéhez egy-egy pontot írnak a vers végén. Ha a hölgy kitalálja, ki az udvarlója, húsvétkor húsvéti tojást nyer. Ha nem, akkor a férfinak fel kell fednie magát és ő kapja a tojást.

Betiltott Valentin-nap

Más vallással rendelkező népek akár le is tartóztatják azokat, akik ünneplik a Valentin-napot. A nyugat-malajziai iszlám tisztviselők óva intették a muzulmánokat a Valentin-nap megünneplésétől, és azt a rosszindulatú tevékenységekkel hozták összefüggésbe. 2011 Valentin-napján a nyugat-malajziai vallási hatóságok több, mint 100 muszlim párt tartóztatott le az ünneplés tilalma miatt. Azonban Kelet-Malajziában mindezt sokkal jobban tolerálják, azonban ma már terjeszkedik tovább a tilalom.  Malaysia mellett Pakisztán a legutóbbi ország, amely betiltotta a Valentin-napi ünneplést nyilvános helyeken, miután az ország Legfelsőbb Bírósága döntést hozott. Ezt megelőzően Indonéziában tisztviselők és papok betiltották és elutasították a Valentin-nap ötletét, mondván, hogy ez nem része az iszlám kultúrának.

Mondjátok el nekünk kommentben, hogy ti hová utaznátok el szívesen Valentin-nap alkalmából.

Hozzászólások