Könyvek

Hamarosan a boltokban Az utolsó vonat Londonba

Meg Waite Clayton regénye a becsület és bátorság erejének története, olvasható a 21. Század Kiadó ajánlásában. A történet Bécsben játszódik, a második világháború előtt, az Anschluss és a Kristályéjszaka között. Ebben az időszakban, 1938-ban a britek tízezer gyerek befogadásához járulnak hozzá, az amerikai elnök azonban nem sokkal később, amikor húszezer gyermek befogadására kérnek tőle engedélyt, elutasítja a beadványt.

 Truus Wijsmuller-Meijernek köszönhetően a zsidó gyermekek Hollandián keresztül utaznak Londonba, mialatt Angliában mindent megtettek, hogy befogadó családokat találjanak nekik. A Kindertransport segítségével négy ország, Ausztria, Németországb, Lengyelország és Csehország segítőit egyesítette és mozgatta meg, Truus Wijsmuller-Meijernek köszönhetően pedig 9354 gyermek kerülte el a biztos halált. Azonban még így is akadt 250, akikről semmit sem tudni.

A történetet a megmenekült gyermekek inspirálták, ugyanis Meg Waite Clayton fia, a színjátszó táborban előadta a Kindertransport történetét, mely során interjúkat is készítettek a túlélőkkel. Bár a történetben vannak kitalált részek, Truus hiányos életrajza miatt, az írónő próbált mégis hű maradni a valódi eseményekhez, mégis izgalmas kulturális és művelődéstörténeti tényekkel gazdagodhat az olvasó.

Meg Waite Clayton – Az utolsó vonat Londonba

Stephan Neumann kezdő drámaíró, befolyásos, jómódú bécsi család sarja. 1936-ban még úgy véli, a nácik nem sok vizet zavarnak: hangoskodnak, primitívek, de ártalmatlanok. Legjobb barátja Zofie-Helene, a keresztény lány, akinek édesanyja egy náciellenes lapot szerkeszt. Amikor a nácik uralomra jutnak, összeomlik a két kamasz gondtalan világa.

A sötétségben megcsillan egy reménysugár: Truus Wijsmuller, a holland ellenállás egyik vezéralakja zsidó gyerekeket csempész ki a náci Németországból. Miután Hitler elfoglalta Ausztriát, ez a vállalkozás egyre veszélyesebbé válik. Európa-szerte lezárják az országhatárokat, és nem engedik be a menekültek tömegeit.

Wijsmuller igyekszik minél több gyereket megmenteni. Versenyre kel az idővel: vajon ki lehet hozni Bécsből Zofie-Helene-t, Stephant és Stephan kisöccsét, Waltert, meg a hozzájuk hasonló ifjakat? Elérhető még London?  Veszélyes és bizonytalan élet vár rájuk.

A Kindertransport prágai járatszervezőjének, Nicholas Wintonnak megható találkozása felnőtt, megmentett „gyermekeivel”:

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?