Életmód

Újév, új én? Három reflekciós módszer ami segíthet változtatni

Írtál már jól hangzó fogadalmakat amiket aztán nem tartottál be? Érezted már úgy, hogy valamiért a következő év jobb lesz, de aztán sikerült elveszned a mindennapok szürke labirintusában? Tudtad, hogy változtatni akarsz néhány dolgon, de nehéz volt megfogalmazni és tettekké változtatni ezeket? Ahogy lassan, de biztosan közeledik az újév, néhányunkat elönthetni a tenni akarás, legyen szó a kapcsolatokról, a munkánkról, esetleg a hobbijainkról. Noha a válaszokat nem feltétlenül adhatjuk meg neked, tudunk mutatni három reflekciós módszert, amivel könnyebben elérheted a kívánt változást — vagy legalábbis tisztábban látod majd azt, amit eddig nem.

Reggeli oldalak

Ez a módszer elsősorban Julia Cameron, a The Artist’s Way című segédkönyv szerzője által terjedt el. Ebben a könyvben olyan “eszközöket” sorolt fel, melyek segíthetnek a kreatív embereknek — értsd: azoknak, akik rajzolással, írással, esetleg videókészítéssel keresik a pénzüket, vagy legalábbis fontos szerepe van az életükben az alkotásnak — elkerülni a kiégést. Ennek ellenére a reggeli oldalakat szinte mindenkinek ajánlja, aki úgy érzi, a gondolatai elködösítik az agyát és elterelik a figyelmét a fontosabb dolgokról.

A reggeli írás leírva egyszerű: nyiss ki egy külön erre a célra elővett füzetet. Nem kell szépnek lennie, hacsak nem érzed úgy, hogy a külalak motivál majd arra, hogy írj bele. Ezután írj három oldalt minden reggel. Lehet kicsi a lapméret, bár a legtöbbeknek az A5-ös vált be.

Nem, ez nem szimpla naplóírás. Igazából Julia és más tartalomgyártók is erősen ajánlják, hogy a reggeli kávéd, teád, energiaitalod után rögtön állj neki írni, és csak írd le, ami eszedbe jut. Használhatod ezt az oldalt panaszkodásra, ötletelésre, esetleg helyettesítésnek a hangosan gondolkodás helyett. Próbáld meg minél jobban elizolálni magad a környezetedtől erre az időintervallumra. Halkítsd le a telefonod, etesd meg a háziállatodat, ha akarod akár a számodra fontos embereket is megkérheted, hogy amíg a reggeli oldalaidat írod, ne keressenek. Minél kevesebb dolog zökkent ki, annál jobb.

Amit érdemes tudni mielőtt nekiállsz

Persze nem kell teljes némaságban ülnöd. Szabadon járhatsz-kelhetsz, kapcsolhatsz olyan zenét, aminek nincs szövege, vagy olyan videókat, podcasteket, amiknek a tartalmát már kívülről tudod. Ezt a reflekciós módszert kedved szerint személyre szabhatod, amíg maga az írás megvan. A lényeg, hogy ami gondolatod van (”ne felejtsek el tejet venni” vagy “meg kell nézni a gyerek ellenőrzőjét”), írd le. Ez nemcsak abban segít, hogy eléri hogy tisztábban láss, de a problémáid megoldásában is segíthet. Ha például öntudatlanul egy tucatszor megemlíted a túrázást vagy a túlórázást, egy ponton rájöhetsz, hogy régen voltál már huzamosabb ideig a szabadban, vagy hogy a munkád kezdi a kelleténél jobban átvenni a hatalmat a magánéleted felett.

Az első oldal könnyen mehet, azonban a második az, ahol sokan megtorpannak, esetleg néhány próbálkozás után fel is adják a reggeli oldalak írását. Nem lesz egyszerű, hiszen nem mindig tudjuk, mit mondjunk és senki sem akar fél oldalon át semmiségekről hablatyolni. De ez része a reflektálásnak. Minél jobban rááll az agyad és a kezed az írásra, annál könnyebben fognak a gondolataid a papírra kerülni. Persze nem muszáj füzetbe írni, ha sokkal inkább otthon vagy a laptopodon, a tableteden vagy a telefonodon. Ezeken is ugyanúgy írhatsz, viszont a hosszúkezes írásnak több előnye van. Ha füzetbe írsz, az agyad le fog lassulni, ezáltal akár meditálhatsz is, míg lekörmölöd azt a három oldalt.

Probléma, ok, megoldás

Könnyedén előfordulhat, hogy nem tudsz időt szánni három oldal megírására, főleg, ha nem tudod azonnal, mit fogsz írni. Éppen ezért a következő reflekciós módszer olyasmi, amit bármikor használhatsz, akár utazás közben is. Ha kicsit is ismerős a bullet journal világa, akkor előfordulhat, hogy találkoztál vele. A reggeli oldalakhoz hasonlóan ehhez is csak te kellesz, egy toll és egy füzet, viszont sokkal gyorsabb és lényegretörőbb, ha már tudod, mire akarsz reflektálni.

Három oszlopot állítasz fel az eső oldalon. Egyet a problémáknak, amikkel szembe kerülsz (elkésni a munkahelyedről). Ezután az okot, még akkor is, ha nem vagy biztos benne, hogy ez állt mögötte (nincs időérzéked, ezért nem indulsz el időben a buszra). Legvégül pedig egy megoldást, ami szerinted legközelebb megakadályozhatja, hogy szembekerülj ezzel a bajjal (ébresztőt állítani akkorra, amikor szerinted elindulhatsz úgy, hogy ne késs, de ne is kelljen sokat várnod a járatra).

“Számonkérő barátok”

Igen, barátok. Nemcsak füzetbe írással tudsz válaszokat keresni. Ha akarsz, megkérheted egy ismerősödet, hogy üljetek össze, írjátok le azt, amin változtatni szeretnétek, beszéljétek meg, hogyan tudná a másik elérni a célját, majd időközönként találkozni és végigmenni a listán. Ezt akár kisebb projektekkel kapcsolatban is használhatjátok, nem kell megváltani a világot. Fontos az önmagunkra való reflekció, de a probléma néha több másik mögött bújik meg, és az okát nem biztos, hogy egyedül megállapíthatjuk, ezáltal a gyógyírt is rosszul használhatjuk. Fontos, hogy kikérjük egy kívülálló véleményét, aki volt már hasonló szituációban, mint mi.

Van, akinek ezek a módszerek magától értetődőnek, és lehet, hogy egy olvasó most először hallott a reggeli oldalakról vagy a számonkérő barátokról. Nem sok reflekciós módszer közül lehet válogatni, főleg, ha az embernek nincsen temérdek ideje, főleg karácsony környékén. Viszont időnként a megoldás ennyi: leírni, kibeszélni magunkból, ami a szívünket nyomja, és hagyni, hogy a világ felfedje a válaszokat. Csodák mindig történhetnek, és ez alól a lelki, környezeti változások sem kivételek.

H. P. Lovecraft & Francois Baranger – Cthulhu hívása

Hozzászólások