Könyvek

Új regénnyel érkezik a Letűnt világok szerzője

Az Agave Könyvek tavaly novemberben adta ki Tom Sweterlitsch-től a Letűnt világokat, ami a kiadó szerint mára gyakorlatilag modern klasszikus lett a hazai sci-fi rajongók körében. Neill Blomkamp írótársa mesterien ötvözte a True Detective komor hangulatát időutazással és egy felejthetetlen sorozatgyilkos rejtélyével, nem is csoda, hogy Hollywoodban dolgoznak már a megfilmesítésén.

Idén novemberben Sweterlitsch első regénye jelenik meg magyarul: az Angyalok poklában szintén egy gyilkosságsorozat körül szövődik a cselekmény, viszont itt a szerző kerüli azt a filmszerű grandiózusságot, ami a második könyvét jellemezte. Helyette egy sokkal csendesebb, intimebb és művészi hatásokat sem nélkülöző környezetbe invitálja az olvasót, ami sokszor pont a kisebb léptékek és a főszereplő saját magára utaltsága miatt tűnik ugyanolyan ijesztőnek. Philip K. Dick és William Gibson rajongói előnyben, és mindenképp készüljünk fel némi borzongásra is, különösen a regény végkifejlete egyszerre rémisztő és szívszorító.

Tom Sweterlitsch – Angyalok pokla

A ​közeli jövő technológiailag sokkal fejlettebb Amerikájában járunk. Tíz évvel ezelőtt egy atomrobbanást követően Pittsburgh a hamu martalékává vált, a túlélők és az ország többi része pedig egy zord disztópiába menekült, ahol a média és különböző virtuális kiterjesztései befolyásolnak mindenkit, a társadalmat körbelengi a pornográf tartalom és a szexipar, a bűnözők kivégzését pedig élőben lehet nézni bárhonnan.

Dominic Blaxton a pittsburghi katasztrófa egyik túlélője, a tragédia során azonban elvesztette a feleségét, aki születendő lányukkal volt terhes. Jelenleg biztosítási kárigényeket mér fel egy magáncégnek: gyilkossági ügyekhez köthető holttesteket keres az Archívumban, a város épületeinek, parkjainak és látványosságainak interaktív rekonstrukciójában, ahol a valaha élt lakosok szimulációi is megtalálhatók. Dominic a virtuális térben történő nyomozás mellett újra és újra átéli a feleségével közös utolsó emlékeit is, a veszteség folyamatos érzete pedig komoly alkohol- és drogfüggőségbe taszítja.

Ráadásul a legújabb ügye meglehetősen furcsa: egy olyan nő feltételezhető meggyilkolásával kapcsolatos, akinek valaki a jelek szerint az összes előfordulását ki akarja törölni az Archívumból. Dominic egyre eltökéltebben próbálja megfejteni a nő kilétét és azt, hogy mi történhetett vele. De miközben követi a nyomokat a virtuális világból a valóságba, ráébred, hogy az illúziók mélyén lappangó igazság nemcsak a józan eszét, hanem az ő és mások életét is veszélybe sodorhatja.

Tom Sweterlitsch, a Letűnt világokkal világhírűvé vált író első regénye posztmodern stílusával az újvonalas sci-fik egyik kiemelkedő darabja. Lenyűgöző világépítésével olyan nagyságokat idéz fel, mint Philip K. Dick és William Gibson, míg cselekményvezetésével napjaink legizgalmasabb thrillereivel tartja a tempót.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?