Filmek

Stan Lee életéről szóló dokumentumfilm érkezett a Disney+-ra

Június 16-án jelent meg a Disney+-on a Stan Lee életét feldolgozó dokumentumfilm, és kijelenthetjük, hogy a főhőshöz méltó alkotás született.

Egy élet, amit érdemes elmesélni

Stan Lee neve valószínűleg senkinek nem ismeretlen, aki egy kicsit is képben van a szuperhősfilmekkel. A Marvel hőseinek atyja tulajdonképpen maga is a karaktereihez hasonló ikonná vált az évek során. A képregények atyjának pedig igazán hosszú és izgalmas élete volt. A történet felölel szinte egy egész évszázadot, és a film reflektál is a jelentősebb eseményekre – épp úgy, ahogy ezt sok esetben maga a Marvel is tette.

A film alapvetően lineárisan, az életrajzi dokumentumfilmekhez hasonlóan halad. Külön narrátora nincsen, hanem archív felvételekből dolgozik, ezzel olyan hatást keltve, mintha maga a főhős vezetne végig minket az eseményeken. Mellette még “megszólal” ugyanebben a formában többek közt a híres egykori alkotótárs, Jack Kirby és még Joan Lee is. A képi világhoz különböző figurákkal és makettekkel elkészített jeleneteket használnak, ami jól illik az alaptónushoz. Ez egy vidám, szeretetteli tiszteletadás egy embernek, aki valami különlegeset alkotott, egy film, ami leköti akár az egész családot is.

Minden világnak megvannak a saját hősei

Sokan kifogásolták ugyan, hogy a film a kelleténél felszínesebb, és piedesztálra emeli a főszereplőjét, de tulajdonképpen ez nem is akkora baj. Mint minden világnak, a Marvelnek is megvan a saját mítoszvilága, a saját hőseivel, és Stan Lee közülük is a legnagyobbak közé tartozik. Természetesen nem úgy, mint Amerika kapitány vagy a Vasember, de mégis az univerzum megkerülhetetlen része. Ez a film sokkal inkább tiszelgés egy hős előtt, mint tényfeltáró munka.

Ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem esik szó a különböző nézeteltérésekről. A vége fele Steve Ditko és Jack Kirby távozása kulcsszerepet kap, és terítékre kerül a régóta vitatott kérdés is: vajon kit illetnek meg a szuperhősök? Stan Lee erre a filmben is egyértelmű választ ad, ami sejteti az emögött meghúzódó ellentmondások tárgyát, azonban a készítők nem mentek ennél messzebbre. Aki egy kicsit mélyebbre ás a témát illetően, annak szinte biztos, hogy árnyalódik a Stan Lee-ről alkotott képe is, de láthatóan a film nem ezt a célt tűzte ki maga elé.

A filmes világ beemelése

A film egész végig a képregények világára és érintőlegesen egyéb életrajzi elemekre fókuszál, a Marvel filmes univerzuma csak az utolsó pár percben kerül elő. Természetesen nem maradhatott el az utalás Stan Lee legendás cameoszerepeire sem. Az utolsó pillanatok szépek, meghatóak, és az ember nehezen tudja megállni, hogy legalább egy kicsit el ne mosolyodjon. Lehet azzal vádolni a Disney-t, hogy ez a rész egyszerű “reklámblokk”, de az MCU azért 2023-ban keveseknek ismeretlen. A dokumentumfilm utolsó felében viszonylag nagy ugrások vannak, és ha valahol, itt érezhető a ferdítés és a leegyszerűsítés, de ez sem feltétlen megbocsáthatatlan bűn. Aki a képregényes világban nincs otthon, annak valószínűleg a filmes rész az igazi kapcsolódási pont.

A Stan Lee-mítosz

Valószínű, hogy a Stan Lee nem a legütősebb, legizgalmasabb vagy épp a legobjektívebb dokumentumfilm. Abból a szempontból azonban tökéletes, amit a képregényes legenda képviselt, és amire a filmet valószínűleg szánták. Az igazi rajongóknak lehet, hogy nem tartogat sok újdonságot, de mégis mosolyt csal az arcokra. Nem is annyira dokumentumfilm, hanem mese ez, Stan Lee pedig tényleg legalább olyan hős benne, mint akiket ő maga alkotott. Aki tényfeltárásra és drámára vágyik, annak valószínűleg nem ez a film lesz a kedvence, de aki egy boldog történetet akar látni egy popkulturális ikonról, az jó helyen keresi. Akárhogy is alakult Stanley Lieber élete, az “alteregója”, Stan Lee sokkal inkább mítikus figura, mint hús-vér ember.

Hozzászólások