Geek

Tsuki Adventure – a játék, ami türelemre tanít

Tsuki Adventure egyike azoknak az új típusú indie játékoknak, amik nem illeszkednek bele a hagyományos értelembe vett videojáték fogalmába. Nincs végcél, nem lehet elbukni, a játékosnak pedig minimális szerepe van a játékmenet alakításában. Ennek ellenére rövid idő alatt egy igen elkötelezett rajongótábort szerzett magának, akik pont ezekért a tulajdonságaiért szerették meg ezt a lassú folyású, ingyenes mobiljátékot. Nem is kell hozzá semmi más, csak egy Android vagy iOS készülék – no meg egy alap szintű angol nyelvtudás.

Tsuki története a zajos nagyvárosban kezdődik. Magányosan él, a munkáját nem szereti, a főnöke pedig kibírhatatlan. Egy nap azonban levélben értesül arról, hogy nagyapja ráhagyta a családi répafarmot, ő pedig örömmel veti bele magát a gyönyörű Japán vidéki életbe, ahol csendesen telnek a mindennapjai. Felkeresi gyerekkori barátait, pecázik, sárkányrepülőt ereget, a helyi teaházban üldögél, ráment és répachipset eszik, esténként pedig a csillagokat nézi a háztetőről.

A játék maga végtelenül egyszerű. Végigkövetjük Tsuki mindennapjait, beszélgetünk a falu lakóival és répát termesztünk, amiből különböző tárgyakat és ezzel együtt új elfoglaltságokat szerezhetünk. Nincs is nagyon más dolgunk, mint hátradőlni és figyelni, amint új emlékekre tesz szert, és hagyni, hogy szép lassan kibontakozzon Tsuki és a többi karakter története. Mert rengeteg rejtély és történet lapul a játékban, ami arra vár, hogy felfedezzük – ám ehhez idő kell. Ami viszont fontos, hogy nem tudjuk irányítani Tsuki cselekedeteit, mindig azt fogja tenni, amihez éppen kedve van. Ha például ugrókötelet veszünk neki, előbb-utóbb azt fogjuk észrevenni, hogy az udvarban játszik vele. Ez lehet, hogy még aznap bekövetkezik, de az is lehet, hogy csak egy hét múlva.

Ez a játékmenet pedig remekül érzékelteti a slow living és a tudatos jelenlét alapelveit. Lassításra és türelemre tanít, segít kiszakadni a rohanós hétköznapokból és hogy meglássuk és értékelni tudjuk a pillanat varázsát. Ebben a világban ismeretlen fogalom a kapkodás, a dolgok időt igényelnek. Jó példa erre az utazás. A játék egy bizonyos ponton újabb és újabb zónákkal és ezzel együtt új karakterekkel fog bővülni, így elmehetünk hegyet mászni a havas Yukiyama hegységbe vagy akár a hasunkat is süttethetjük egy tengerparti üdülőhelyen. Ám ezek az utazások valós időben zajlanak le, így Tsukival együtt meg kell várnunk a nyolc órás vonatút végét, hogy élvezni tudjuk az új zónák adta lehetőségeket.

Tsuki Adventure minden bizonnyal egyike a legstresszmentesebb és legbájosabb mobiljátékoknak. A pihentető háttérzenének, aranyos grafikának, rejtett szóvicceknek, szerethető karaktereknek és érdekes történeteknek hála remek menekvést és kikapcsolódást tud nyújtani, így a játék ideális választás lesz azoknak, akik szeretnének pár perc nyugalmat csempészni a mindennapjaikba.

Hozzászólások