Könyvek

Nyomorból az amerikai álomig: Trevor Noah – Bűnben születtem

A The Daily Show műsorvezetője és napjaink egyik leghíresebb komikusa. Trevor Noah élete látszólag nem is lehetne csodálatosabb, karrierje pedig egyre csak ível felfelé. Ám nem volt ez mindig így: a Dél-Afrikában született komikusnak és családjának nem volt könnyű sorsa az apartheid alatt. De hogyan jutott el vajon a mélyszegénységből a sztárstátuszig? Többek között erre is megpróbál választ találni életrajzi könyvében, melynek címe: Bűnben születtem.

Trevor Noah 1984-ben született Dél-Afrikában az apartheid – vagyis a rendőrállam – idején. Ebben az időben a rasszizmus hozzátartozott a mindennapokhoz, tiltva volt például a fehérek és a feketék közötti testi kapcsolat is. Erre utal a komikus a könyve címével, ugyanis ő egy fekete anyától és egy fehér, svájci apától született, így tehát már maga a létezése is illegális volt.

A gyerekek általában szüleik szerelmének tanújelei. Én az általuk elkövetett bűncselekmény tanújele voltam.

„Színesként” mindig mindenhonnan kilógott – sokszor se a fekete gyerekek, se a fehérek nem fogadták be például az iskolában. Talán ennek is köszönheti azt a tulajdonságát, hogy megtanult a hátrányból előnyt kovácsolni és eszével, illetve stílusával fogadtatta végül el magát a környezetével.  Tehetsége a nyelvtanulás terén is megmutatkozott: mivel hazájában tizenegy hivatalos nyelv létezik és az emberek bizalmát sokszor már azzal is el lehet nyerni, hogy beszél a nyelvükön, így folyamatosan képezte magát és sorra sajátította el a különféle nyelveket, így teremtve kapcsolatot másokkal.

A kötet, a Bűnben születtem egy kegyetlenül őszinte könyv, amelyben felváltva váltakoznak a humoros és a drámai részek. Mindezt úgy, hogy az olvasó egy pillanatra se tudja letenni a kíváncsiságától, attól, hogy vajon mi vár rá a következő oldalon.

Trevor Noah nem titkol semmit: egyaránt mesél a nehéz és a boldog időkről, az állandóan jelenlévő rasszizmusról, a családon belüli erőszakról és arról, hogy hogyan próbált meg megállni a saját lábán egy olyan országban, ahol a feketéknek legtöbbször csak az aljamunka jutott.

Sowetóban van valami varázslatos. Oké, hogy egy elnyomóink tervezte börtön, de egyúttal önálló akarattal és kontrollal ruházott fel minket. Soweto a miénk volt. Más helyeken nem ivódtak be ennyire nagyratörő álmok. Az amerikai álom lényege, hogy az ember kitörjön a gettóból. Mivel Sowetóban erre semmi esély nem volt, helyette arról álmodtunk, hogy jobbá tesszük.

A kötetben nagyon nagy szerepet kap az édesanya is, aki szinte egyedül nevelte fel kisfiát. Bár a nő mélyen vallásos és sokszor kerül szembe a fiával, az egész könyvön érződik, hogy az író mennyire felnéz rá. Az asszony ugyanis igazi túlélő: szembeszáll az elnyomó rendszer igazságtalanságaival és mindent megtesz azért, hogy a fiának egy szebb, szabadabb életet tudjon biztosítani.

A Bűnben születtem egy kivételes életrajzi könyv: Trevor Noah nem szégyell vagy tagad le semmit a múltjából, hanem kendőzetlen őszinteséggel beszámol mindenről. Legyen szó, akár olyan mindennapi dolgokról, mint a fiatalkori csajozás vagy éppen arról, mikor kihajítják egy mozgó járműből, hogy ne essen emberrablók áldozatául.

Semmit nem bánok, amit az életem során tettem, vagy amik mellett döntöttem. Csak azokon rágódom naphosszat, amiket nem tettem meg, amik mellett nem döntöttem, amiket nem mondtam ki. Rengeteg időt pocsékolunk a kudarctól és a visszautasítástól való félelemre. Pedig a rágódástól kellene rettegnünk. A kudarc, a visszautasítás egyértelmű válaszok. Ha valamit utólag megbánunk, az kérdőjeles , és sosem kapunk választ. “Mi lett volna, ha…” “Bárcsak…” “Vajon máshogy alakult volna-e…” Soha, soha nem fog kiderülni, és életed hátralévő részében kísérteni fog.

Összességében tehát elmondható, hogy a Bűnben születtem egy letehetetlen olvasmány és mindenképpen kötelező annak, aki kíváncsi egy őszinte történetre arról, milyen állandó kirekesztettségben és elnyomásban felnőni, majd ebből kitörve világra szóló karriert építeni.

A recenziós példányért köszönet az Agave Kiadónak!

Philip K. Dick – A jövő orvosa

Hozzászólások