Média

Tragikus sorsú énekesek

Hiába a pénz, siker, csillogás, sajnos a rajongók sokszor nem tudják mi van a függöny mögött és mi történik akkor, ha a kedvelt sztár – lehet az énekes, színész – hazamegy. Cikkünkben olyan tragikus sorsú sztárokat mutatunk be nektek, akik korán távoztak közülünk.

Freddie Mercury

Elsőként Freddie Mercuryval kezdjük, aki párszi indiai származású énekes volt. Angliába menekült családjával, ahol a ’70-es években megismerkedett a Queen zenekar tagjaival, épp énekest kerestek. Az akkori Smile együttes azonnal befogadta a különc Freddie-t, aki rámenősen megmutatta, mit is tud ő valójában. Hamar megszületett a zenekar neve és címere is, amely a tagok horoszkópját jeleníti meg. Mercury, aki hangja mellett, kiváló dalszövegíró volt, mert nagyot álmodni, ezzel pedig hamar be is robbant a banda. Olyan dalok fűződnek hozzájuk, mint például a Bohemian Rapsody, We will rock you, We are the Champions, I Want to break free, Radio Ga Ga vagy az Under Pressure. Freddie azonban nem kezelte jól a népszerűséggel járó életet. Kicsapongó, léhűtő életet élt, hatalmas partikat adott, ahol a drog is megjelent, miközben nemi mássága is előtérbe került. Rájött, hogy a férfiakhoz vonzódik, a pletykák szerint rengeteg szeretőt tartott, erről azonban hivatalosan sosem beszélt. Ahogy arról sem, hogy HIV fertőzött. Freddie Mercury a végsőkig titkolta betegségét. A HIV vírus 1991. november 24-én vitte el, 45 évesen.

Aalijah

Az énekesnő karrierje már gyerekkorában elindult, amikor feltűnt egy tehetségkutatóban. Később Las Vegasban is fellépett Gladys Knighttal, ekkor még csak 11 éves volt.  Az első albuma 1994-ben jelent, meg, legtöbb dalának R. Kelly volt a szerzője. Nemcsak énekesnőként volt tehetséges, de színésznőként is láthattuk, hiszen 2000-ben az Öld meg Rómeót! című filmben debütált, 2001-ben pedig már a Kárhozottak királynőjét forgatta Ausztráliában. Sajnos az az év volt az utolsó is az Aalijah életében. A Rock the Boat című dalának leforgatása után repülőre ült, hogy Miamiba menjen a Bahamákról. A Cessna 402 B típusú kisrepülő, rendben felemelkedett, azonban 70 méteres magasságban irányíthatatlanná vált, majd a földbe csapódott. A hírek szerint a kedvezőtlen időjárás miatt történt a tragikus baleset, továbbá fel sem szabadott volna szállniuk, de a pilóta saját felelősségére döntött. A zuhanást senki sem élte túl, Aalijah 22 éves volt, búcsúztatását 2001. augusztus 31-én tartották New Yorkban.

Kurt Cobain

A híres énekes a Nirvana zenekar frontembere volt. Halálát máig nagy kérdőjelek övezik a rajongók körében. Az 1967-ben született Cobain a ’90-es évekre az alternatív rock megújulását hozta. A Nirvana mai napig híres dala a Smells Like Teen Spirit 1991-ben jelent meg, a generáció himnuszává vált, ezzel együtt a zenekar nemzetközileg is elismert lett. Kurt magánélete a siker miatt bukásnak indult, feleségével, Courtney Love-val állandó célpontjai voltak a sajtónak, drogfüggő lett. 1994 elején, amikor pezsgőt és 50 db gyógyszert kevert, Cobain napokig kómában feküdt, emiatt a turné törölve lett. Tavasszal öngyilkossággal fenyegetőzött, akkor elvonóra küldték, de az énekes megszökött és a seattle-i garázsuk padlásán rejtőzködött. Kurt holttestét itt találták meg, öngyilkosságot követett el. A körülmények máig tisztázatlanok. Sokan állítják, hogy Cobain öngyilkosságát megrendezték, valójában gyilkosságról kell beszélni, gyanúsítottként a felesége, Courtney is szóba került.  Az énekest 1994. április 10-én hamvasztották el, majd hamvait a Wishkah folyóba szórták.

Bon Scott

A skót születésű zenész, Ausztráliában lett népszerű, ahol 1964-ben alapította meg első zenekarát, a The Spektorst, de az áttörést a tíz évvel későbbi AC/DC nevű együttes hozta meg a számára, ahol épp megüresedett az énekesi pozíció, a tagok pedig tudták, hogy Bon Scott alkalmas lesz erre a szerepre. Először csak hazájukban voltak elismertek, de a Highway The Hell című albumuk egy csapásra meghódította a világot.  A sikert azonban nem sokáig tudta élvezni. Alkoholgondokkal küzdött, 1980-ban 33 évesen, az egyik barátja háza melletti parkoló autóban találták meg. Rögtön szárnyra keltek olyan pletykák, hogy drog-túladagolásban halt meg, de a szakértői vélemény szerint alkoholmérgezésben hunyt el. Ausztráliában temették el, később a Classic Rock magazin minden idők legjobb frontemberének választotta.

Amy Winehouse

Az énekesnő csodás karriert tudhat magáénak, hiszen kiváló dalszövegíró is volt, továbbá hatszoros Grammy–díjas. Amy muzsikus családba született 1983-ban. Édesapja elhagyta őket, ritkán találkoztak, ez pedig még zárkózottabbá tette az amúgy is csendes lányt. Nagymamája fedezte fel hangi adottságait és rábeszélte a szülőket, hogy írassák be Amy-t zeneiskolába. 2003-ban debütált első albuma. 2006-ban a Black To Black című albumán jelent meg a provokatív Rehab című dala, melyből kiderül, hogy visszautasította az alkoholelvonót. 2007-ben hozzáment Blake Fielderhez, ennél fogva az énekesnő magánéletével foglalkozott a sajtó. Drog és alkoholproblémáiról cikkeztek, továbbá a férfi múltja sem volt makulátlan: testi sértés, lopás. A pár 2009-ben elvált, Amy pedig összejött Reg Treviss filmrendezővel, azonban a drog és alkohol továbbra is jelen volt az életében. Többször botrányt kavart, koncertjei lettek lemondva. Trevisszel pedig  halála előtt pár nappal szakítottak.
Amyt a drogokra férje Blake szoktatta rá, többször járt elvonón, de végül már az sem érdekelte őt, ha épp droghasználat után vagy részegen fotózzák le őt. Halála előtt állítólag le akart szokni, de az orvosszakértők szerint alkoholmérgezés okozta a halálát. Temetése 2011. július 26-án volt. Temetésén édesapja is beszédet mondott, illetve Kelly Osborne, Amy barátnője is jelen volt.

Chester Bennington

Chester 1976-ban született Phoenixben. Nehézkes gyerekkora volt, később fiatalon drogfüggő lett. Eleinte a Gray Daze együttes énekese volt, majd Jeff Blue beajánlotta őt egy meghallgatásra. Ez volt a Linkin Park, akik épp frontembert kerestek, Chester pedig beillett a szerepbe, ezért Kalifornába ment családjával. Az első albumuk a Hybrid Theory volt, amelynek szövegét az énekes és zenésztársa Mike Shinoda írta. Chester dalszövegére mindig a mély lelki érzések voltak jellemzőek, tapasztalatokat mond el. Ez a további években, haláláig jellemző volt a munkásságára. Lemezeik sikeresek voltak, több tíz millió arany- és gyémántlemez lett. Chester életében a zenekarral többször volt hullámvölgyben, de közben folyamatos depresszióval küzdött. Mint kiderült a gyermekkori bántalmazás nem múlt el nyomtalan, az énekes folyamatosan küzdött a múltjával, alkohol-és drogproblémái is vissza-visszatértek. A soproni koncert után, három héttel Los Angeles-i otthonában találtak rá, felakasztotta magát. Barátja Chris Cornell 2017. májusában vetetett véget életének, amelyet Chester szintén nem tudott feldolgozni. Chester Bennington 41 éves volt, temetése szűk körben történt Kaliforniában.

Hozzászólások