Sorozatok

The Spanish Princess – Egy újabb Reign?

A The Spanish Princess első szezonja idén debütált a Starz csatornán. A spanyol hercegnőről szőtt történet Aragóniai Katalin uralkodóról szól, akinek édesapja II. Ferdinánd, Nápoly, Szicília, Navarra és Kasztília királya volt, édesanyja pedig I. Izabella, Kasztília és León királynője. A nyolc részes minisorozat az ő életútját boncolja, amely onnan kezdődik, hogy a hercegnő megérkezik Angliába, hogy feleségül menjen Artúr herceghez, ezáltal biztosítva a spanyol-brit szövetséget.

A sztori Philippa Gregory könyvein alapul, amely elmeséli Aragóniai Katalin történetét Artúrral való házasságáról, aki később hozzámegy VIII. Henrik-hez, majd ahogy azt már a történelem során megtanultuk, nem királynői halált hal. Tudjuk, hogy a nőkkel sosem bántak kesztyűs kézzel, és ez az ő esetében sem volt másként. Az biztos viszont, hogy Katalin sosem hagyta magát, kiállt az igazáért és nem adta fel, még akkor sem, amikor ki akarták utasítani Angliából. Azt már tudjuk, hogy a széria visszatér a második szezonra is, ahol befejeződik a történet, így nyugodtak lehetünk azzal kapcsolatban, hogy kapunk-e cliffhangert, avagy sem? Bár ez egy igaz történeten alapulú sorozat kapcsán kicsit fura kijelentés, de értitek a lényeget.

Katalin egy fiatal, okos és nem utolsó sorban csinos hercegnőként lovagolt be a történelembe. A mediterrán ország szülöttjét már kiskorában hozzáadták Anglia hercegéhez, ám arra senki sem számított, hogy Artúr a házasságot követő fél éven belül elhuny. A hercegnőt ekkor ki akarják utasítani Angliából, hiszen semmi keresnivalója az országban. A spanyol hölgynek azonban esze ágában sem volt hazatérni azok után, hogy beleszeret VIII. Henrik-be, aki hasonló érzéseket táplál iránta. Artúr és Henrik apja – azaz a király – el akarta venni Katalint, de ő nemet mondott. Meggyőzte az uralkodót, hogy nem lennének boldogok, ráadásul ő amúgy is Henrik felesége lesz. Ebbe a király bele is törődött, ám az ő anyja kicsit sem kedvelte a hercegnőt. Lényeg a lényeg, a király az utolsó részben életét veszti, így szabad az út Henriknek a trónhoz.

A széria hangsúlya nem feltétlenül Katalin öntudatosságán van, hanem részben az emberi és politikai viszonyokra terjed ki. Stílusra mondhatnám, hogy hasonlít a Reign című szintén amerikai sorozathoz, amelyet a CW készített, de kevesebb benne a romantika, és inkább többször veszik elő a komolyabb poltikai harcok, illetve emberi jogok témáit. Bár a The Spanish Princess főként Katalinról szól, mégsem csak az ő történetével ismerkedhetünk meg.

Az első szezonban Katalin megérkezik Angliába, férjhez megy a herceghez, majd megözvegyül. Ezt követően beleszeret ugye Artúr testvérébe, majd nagy nehézségek árán, de végül eléri, hogy elvegye, ezáltal ő lehessen Anglia királynéja. Ekkor még mindig kicsit idegennek számít az országban, hiszen tulajdonképpen mindig is Spanyolország lesz az otthona. Ott ebben az időben testvére uralkodik, majd édesapja veszi át a helyét a trónon – legalábbis egy ideig. Az angol kultúra merőben más, mint a mediterrán országban. Nem szeretnek fürdeni, fogalmuk sincs arról, hogy mi az a délutáni szieszta és nem utolsó sorban, nem szeretik a női uralkodókat. Katalin ebben az idegen világban mindig is kívülálló lesz, hiába akar beilleszkedni és érvényesíteni az akaratát.

A történetben megismedkedhetünk a Tudor-, és a York-ház tagjaival és Margaret Pole történelmi személyiséggel. A karakterek mindegyike igen erős, a színészek kiválasztása pedig remeknek bizonyult. A főszereplőt Charlotte Hope alakítja, akit korábban a Game of Thrones-ban láthattunk, mint Myranda. A hölgy remekül tud spanyolul, így kétséget kizárólag tökéletes a szerepre. A király édesanyját Harriet Walter alakítja, de feltűnik meg Ruairi O’Connor, mint Henrik, illetve Laura Carmichael, mint Margaret Pole.

A sorozat kapcsán érdemes kiemelni, hogy nem pazarolták a pénzt feleslegesen szebbnél-szebb ruhakölteményekre, hanem inkább a díszletekre és az utómunkáltokra fektették a hangsúlyt. Az első részben látott harcjelenet például elég valósághű volt annak ellenére, hogy egy viszonylag kisköltségvetésű szériáról beszélünk, amelyet egy annál is kisebb csatorna készített – hiszen valljuk be, a Starz-nak nincs hatalmas nézőközönsége.

Az első szezon ott ér véget, hogy a király meghal és a kincstár üres. Lady Margaret azonnal hazarendeli Henriket, mielőtt még bárki megtudhatná, hogy mi történt. A régens – legalábbis aki önmagát kinevezte annak erre az időre – olyan döntéseket kezdett el hozni, amihez semmi joga nem volt. Henrik és Katalin ezeket megtudta és jópár alkalommal megakadályozta a végzetes hibát. Az utolsó percekben a páros egymás szemébe hazudott arról, hogy ki hált kivel, illetve, hogy mennyire nagyon odaadóan szeretik egymást. Bár tény, hogy van köztük valami, de mind a ketten a trónt és a helyzetüket próbálják stablizálni. Végül Katalin nem mondta el az igazat Henrik-nek, majd kirohant a teremből. Pontosan itt ért véget az első szezon.

A Starz már bejelentette, hogy érkeznek a lezáró epizódok, így nem maradunk tudás nélkül, ami a spanyol hercegnő életét illeti. Bár a sorozat a történelmen alapul, ne várjunk tőle nagy hatásokat, hiszen nem erről szól. Inkább arról, hogy miként alakult a fiatal hercegnő élete, háttérbe szorul viszont a harcok és a háborúk, amelyek ebben az időszakban zajlottak. A romantika és áskálódástól kicsit sem mentes sorozat tehát beillik a Reign és a többi hasonló kisköltségvetésű alkotások világába, de teljesen a helyén van és igazán izgalmas, illetve érdekes világot mutat be mindazoknak, akik vevők a történelemre és a kalandokra.

3+3 kosztümös sorozat

Hozzászólások