Könyvek

Tasmina Perry – A család barátja

Ha egy könnyed nyári thrillerre vágysz, akkor nem kell tovább keresgélned, Tasmina Perry egyszerre visz a medence partjára, egy magazin szerkesztőségébe és egy menő vonatútra hírességekkel együtt.

A család barátja című pszicho-thriller Amy-ről és családjáról szól. A nő főszerkesztőként dolgozik a Genesis egyik újságjánál, és a neve igen ismert a szakmájában. Van egy csodálatos férje, egy tündéri kislánya, gyönyörű háza és egy régi, szoros baráti köre, egyszóval az élete egyszerűen mesés. Egy napon azonban találkozik gyermekkori legjobb barátnőjével, Karennel, és felajánlja, hogy segít a lányának előrébb lépni a munkakeresésben. Amy bejuttatja Josie-t gyakornoki pozícióba a cégéhez, és boldogan látja, hogy a lány nagyszerűen végzi a dolgát. Mindenki dicséri és kedveli a fiatal lányt, így hát tovább marad egy héttel. Végül egy baleset következtében Amy és David bébiszittere le kell, hogy mondja a kíséretet a nyaralásukra, ezért Josie-t kérik meg tartson velük, hogy figyeljen a gyerekekre Claire és Max, Amy-ék barátainak nyaralójában, Provance-ben.

Azonban az édesanya kezdi úgy érezni, hogy Josie fenyegetést jelent számára, hiszen a fiatal lány láthatóan az összes férfit elbűvöli maga körül, ráadásul jeleket talál arra, hogy talán David, a férje is érdeklődést mutat iránta, sőt, még a kislánya is imádja Josie-t. Azonban mikor a nyaralásról visszaérnek, és a dögös fiatalt találja a vezérigazgató asszisztensi asztalánál és kényszerszabadságra küldik, úgy érzi végképp kifut a talaj a lába alól. Josie lehet nem csak a férjét akarja, de a munkáját is? Amy el kezd nyomozni, vajon miért akar ártani neki Josie? Egyáltalán a lány áll a a sok furcsaság mögött, ami az utóbbi időben vele történik?

Azt kell mondjam, ez tényleg egy igazi nyári regény, amely teljes mértékben kikapcsol. Lassan indul be, az igaz, de mindenért kárpótol a légkör, amelyet a kötet megteremt. Csillogás, luxus, kertészek és szolgák, luxusvonat és hatalmas villa, minden, ami ahhoz kell, hogy csajosnak érezd ezt a sztorit. Ráadásul a középpontban is nők állnak, akik bizonyítani akarnak egymásnak, hogy ők ugyan annyit érnek, mint a többiek.

A cselekmény középpontjában Amy áll, az ő szemszögén keresztül ismerhetjük meg a jelen eseményeit, legalább is nagyrészt. Bemutatja nekünk azt a tipikus helyzetet, mikor egy nő dolgozik és próbálja a maximumot kihozni a munkájából, de közben jó családanya is szeretne lenni, megfelelő időt tölteni a férjével és a kislányával egyaránt. Habár szereti a családját, feljebb akar kerülni a ranglétrán, nagyobb falatot kapni a Genesistől, ami miatt a nyaralása alatt feszültséget teremt közte és a férje között. Megfigyelhetjük a stressz hatásait, a pánikot, hogy talán a férje megcsalja, az őszinte aggodalmat és szerelmet, ami egyébként kettejük között van. A szorongás és kétségbeesés határait és érzését amit egy állás elvesztése, okoz. Egyszóval az írónőnek sikerült egy olyan karaktert megalkotnia, aki abszolút hiteles, hiszen Amy egyáltalán nem tökéletes. Hasonlóképpen jár el a többi karakterrel is, ami miatt sokkal élethűbbé válik a regény. David, Karen, Josie, Juliett, Max és a többiek is olyan személyiségjegyeket kaptak, amiktől sokkal közelebb kerültek hozzám, függetlenül attól, mennyire pozitív vagy esetleg negatív szereplők.

Amy mellett bepillantást nyerhetünk a múltba, amelyek kiegészítik és segítik megérteni a fő vezérszálat. Bepillanthatunk a baráti társaság többi tagjának a szemszögébe, még az egyetemi időkbe visszamenőleg, mikor az utolsó egyetemi bált tartották. Itt találkozhatunk Karennel, Daviddel és Juliettel is, utóbbi Amy legjobb barátnője, az egyetem óta. Ezekben a szemszögekben nagyon tetszett, hogy nem csak a főszereplőt ismerhetjük meg, hanem a többi karaktert is sokkal alaposabban, akik által így teljesen összezavarodik az olvasó. Ezzel az írónő sikeresen el is éri, hogy igen nagy meglepetés érjen bennünket a kötet végén.

Ahogyan a Legutolsó csóknál is írtuk, Tasmina Perry számára nem ismeretlen az újságírás fogalma, így nagyon élveztem, hogy ezúttal én is alkothattam egy képet arról, milyen is ennek a szakmának a részese lenni. Mekkora felelősség van egy főszerkesztőn, mennyi mindent számon kell tartani és nyomon követni, saját magának megcsinálni, felügyelni másokat, és legfőképpen, hogy ez mekkora stresszel jár. Nagyon tetszett ez az eseményszál.

Azonban el kell ismernem, hogy számtalan felesleges oldal volt ebben a könyvben, amit ki lehetett volna hagyni, és mással bővíteni azokat az oldalakat. Az igazi cselekmény ugyanis az utolsó oldalakon bontakozik ki, igen hirtelen és röviden. Nagyon szépen fel volt vezetve minden, aztán a végébe belezsúfolva az izgalom, amit nagyon sajnáltam. Ennek ellenére tetszett a könyv, izgalmas volt, olvasmányos és mindenek felett élvezhető.

Összességében jó volt egy ilyen gördülékeny sztorit olvasni, ami kellő képen kikapcsolt és elutaztatott egy luxusnyaralóba, szerkesztőségbe és csillogásba. Ha egy igazán csajos könyvet szeretnél olvasni szerelemmel, irigységgel, egyetemista bulival vegyítve, ez egy neked szánt olvasmány lesz!

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

Tasmina Perry – A legutolsó csók

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?