Könyvek

Szeder Réka – Puncsapuk

Ugyan kinek ne keltette volna fel a figyelmét Budapest utcáin glavírozva a hatalmas óriásplakát, ami a Puncs.hu-t reklámozta? Az igazán vonzó nő a plakáton vagy a tavalyi igen figyelemfelkeltő sötétebb árgyalatokat árasztó még erotikusabb plakát? Esetleg a buszmegállók oldalán levő hírdetések, a “Köszönöm Sugar Daddy!” felirattal? Valljuk be, legalább egyszer nekünk is megakadt rajta a szemünk.

Így volt ezzel Szeder Réka is, aki az Örs vezér téren szúrta ki az egyik ilyen hirdetést, majd hamar regisztrált is az oldalra. Na nem azért, hogy Sugar Daddy-t keressen, hanem hogy rájöjjön, miért is akar valaki az lenni.

“Egy kiscsaj félmilliós támogatást kért, per hónap. A másik hülye kis picsa pedig azt írta bemutatkozásnak, hogy ‘Vegyél meg mindent, amit akarok, és én megadok neked mindent, amit akarsz.'”

De mi is az a Sugar Daddy? Mi az a Puncs.hu? És miért érdekli az embereket ez a téma annyira, hogy interjút készítsenek róluk?

Először is a Puncs egy olyan társkereső oldal, ahol az emberek – csúnyán szólva és finoman lesarkítva – pénzért vásárolnak szexet. De vajon ez mire jó és miért is lett ilyen népszerű? Tulajdonképpen Réka erre keresi a választ a riportkönyvében amellett, hogy annak is utána jár, miért lesz valaki Sugar Daddy, azaz olyan férfi, aki fizet egy nőnek azért, hogy mellette legyen. Ajándékokkal lepi meg a kiválasztott nőt, ruhákat vásárol neki, luxus utazásra viszi vagy éppen pénzt ad neki, tulajdonképpen eltartja. Miért éri ez meg neki? Mitől vetemedik erre egy jól menő üzletember, férfi? A szerző 22 férfit interjúvolt meg azért, hogy többek között ezekre a kérdésekre választ kapjon. De érdekelte az is, hogy vajon tényleg azt hiszik, a pénzért bármi megvásárolható? Illetve miért pont a fiatal lányokat választják ezek az úriemberek?

Őszintén bevallom, nagy lelkesedéssel, de mégis kétkedéssel álltam neki a kötetnek. Egyrészt nagyon érdekelt a téma, hiszen ki az, akit ne izgatnának a Sugar Daddy-k? Valljuk be, mind kíváncsiak vagyunk rájuk. Hogyan választja ki a nőket, mit tudnak, amitől olyan nagy emberek, stb.

“Nagyon sok kérdést fel sem tettél, amely fontos lehetne.”

Másrészt viszont én is úgy álltam hozzá, mint a könyvben leírt egy-két férfi, hogy mégis honnan tudna ez a huszonkét éves lány, tapasztalat híján megfogni egy ilyen témát? Hogyan fog tudni belátni ennek a legmélyebb bugyraiba? Mennyire fogja tudni kivesézni a témát? Mi van, ha a könyvben szereplő emberek hazudnak neki, hogy tudja azt majd kiszűrni? Ám ahogyan haladtam előre a könyvben, egyre több interjút futottam végig, és kezdtem rájönni, hogy ez tapasztalat nélkül is egy igen megfogható téma, ráadásul kezdtem máshogy tekinteni azokra az emberekre, akik felregisztrálnak erre az oldalra. Mert az egy dolog, hogy egy nő csak a pénz miatt adja el magát, hogy műmelle legyen, esetleg csak jól akar élni és képes emiatt (jobb esetben) egy férfit kielégíteni. De vannak ezen az oldalon olyan nők is, akik azért vannak fent, hogy segístenek egy családtagon, vagy egyszerűen csak nem tudnak elképzelni más módot arra, hogy pénzt keressenek és elinduljanak az életben. Még ha nekem eszembe se jutna ilyen és teljesen erkölcstelennek is tartom az egészet, akkor is van olyan, aki ezt nem veti meg és el kell fogadni, hogy van ilyen.

“Nem a szexért fizettem. Barátnő-feelingje volt az egésznek, hisz nem egy testet vettem, hanem egy szimpatikus nőnek segítettem a boldogulását.”

Aztán persze ott vannak az úriemberek is, akikről szól ez az egész könyv. Nagyon tetszett az egészben, hogy noha nem mindegyik ember vélekedett a legkultúráltabban, a legjobban, akkor is kihozott belőle minden alkalommal valami pozitívat, valami meglátást és ezzel minden fejezet kellemesen zárult le. A lehető legtöbbféle szemszögből lett megvizsgálva a téma és habár nem minden alany volt aktív felhasználója az oldalnak, jó volt látni, hogy a férfiak hogyan vélekednek erről. Ki mit gondol az eltartásról, honnantól számít kihasználásnak a helyzet és hogy tulajdonképpen ki mennyire veti meg ezt az egészet. Mert igen, volt olyan felhasználó is, aki elég negatívan vélekedett erről az oldalról.

Összességében Szeder Réka könyve igen összeszedett és alapos volt, amit tényleg élvezet volt olvasni. Tanulságos volt már csak abból a szempontból is, hogy sokszor bele sem gondolunk, hogy mennyire magányos lehet egy ember. Hogy vannak olyanok, akik képesek már fizetni is a társaságért, csak hogy legyen valaki mellettük. Vagy abba, hogy csupán csak nincs ideje arra, hogy ismerkedjen, és ezt látja a legegyszerűbb megoldásnak. Hiszen ami igaz, az igaz. A Puncson nyílt lapokkal játszanak, előre le vannak fektetve az árak

Ha érdekel a téma, illetve, hogy miért lesz valakiből Sugar Daddy Magyarországon, nyugodtan olvasd el a Puncsapukat, semmi obszcén, kellemetlen rész nincs benne, amitől tartani kéne. Inkább csak kegyetlenül őszinte.

A recenziós példányért köszönet az Ad Librum Kiadónak!

http://www.ahmagazin.com/konyvek/vegh-fodor-monika-mesetrening/

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?