Szarvasgomba, az ínyencek eledele

Ebben a cikkben röviden bemutatom a szarvasgombát, felsorolok néhány ételt, amelyeket megfűszerezhetünk vele, és a lelőhelyekre is kitérek. Gyűjtése nem túl egyszerű, mert az ország csak bizonyos helyein találkozhatunk vele; ilyen a Bakony-hegység és a Mecsek környéke, ahol jó eséllyel fellelhetsz belőle. Tudtad, hogy a szarvasgomba fűszernek minősül? Tárolása átható aromája miatt nem egyszerű, és az ára sem mindig nagyszerű, de ha jól bánsz vele, megfűszerezi az életed.

A szarvasgombáról információkat tudhatsz meg, ha van kedved, maradj velem, és olvasd el!

Egy földalatti gomba élete…

A szarvasgombáról talán annyit tudnak az emberek, hogy föld alatt terem, és kutyával keresik. Ha az életben nem is, filmeken keresztül talán volt részük ebben a látványban. Az a tulajdonsága, hogy a föld alatt lakozik, rákényszerítette, hogy erősebb aromájúvá érlelődjék, mint társai. Melynek segítségével magához csalogathatja az állatokat, akik szél hiányában, a spórák szaporodásában segítenek neki. Példaként két végletet említenék, a vaddisznót és a csigát. Több faja létezik hazánkban is, de a leggyakrabban előforduló „nyári szarvasgomba” néven ismert.

Különleges életet élnek, úgynevezett „gazdanövények” környezetében, mint pl. a tölgy és a mogyoró, amelyek segítenek a szaporodásukban. Ezért figyelni kell a területre és a talajra egyaránt, ha termesztésével szeretnénk foglalkozni. Magyarország területein akár 4-5 év múlva már szép termést hozhatnak az ültetvények, mindegy, hogy hegyvidéken vagy sík területen, esetleg dombvidéken foglalkozunk szarvasgomba termesztéssel.

A szarvasgomba olyan a gasztronómiában, mint ékszerek között a gyémánt

Ára az aktuális kereslettől és terméshozamtól függ, de mivel fűszerként funkcionál, ezért kevés kell belőle. Fontos, hogy mindig a sütés vagy főzés végén adjuk az ételhez! Frissen reszelve vagy szárított formában is különleges zamatot, testes ízt kölcsönöz az ételeknek. Az eredmény fenséges!

Felhasználási javaslatok

  • Átütő aromája révén fűszervaj és olajok készítéséhez kiváló.
  • Krémek, pástétomok, fűszersók nem hétköznapi ízesítője lehet.
  • Omlettet, rizottót, gnocchit vagy akár burgonyapürét ízesíthetünk vele, valamint tésztákhoz is kiváló választás lehet (pl. tagliatelle).
  • Az ínyencekre gondolva szarvasgombás kaviár és paté is készíthető belőle.

Összefoglalás

A természeti környezet sok-sok különlegességgel lep meg minket, érdemes figyelni mindenre! Ez a cikk a szarvasgombáról íródott, amelyből többféle létezik, és színük is változik. Fehér vagy fekete, e két szín létezik belőle. Ára elég magas, nagyban befolyásolja a terméshozam. A kereslet is hatással van rá, mert különleges ízvilág, ezért vadásznak rá. Magyarországon több helyen, európai viszonylatban is jól terem. Remek fűszerek egyike, gourmé fogások készülnek vele.

Hozzászólások