Stresszoldási tippek az új tanévre

Eljött az újabb tanév, és sokaknak már most problémát okoz a stresszkezelés. Újra be kell járni az órákra, elvárásoknak megfelelni, időben odaérni mindenhová. Ez valóban nagyon sok terhelés és nyomás, de ha megtanulod  helyén kezelni, neked sem okozhat gondot az iskola! 

1.) A tanulás ideje

Ha megteheted, tudd le „egyben” a tanulást. Ha például bent vagy kettőig, akkor maradj még egy órát az iskolában, írd meg a leckédet és fusd át a tananyagot. Ha végeztél, aznapra zárd le az iskolanapot, így a stressz nem ível át az egész délutánodba és estédbe. Ha este szeretsz inkább tanulni, akkor a kicsöngetés és az általad preferált esti óra között adj magadnak szabadidőt, így abban a pár órában nem foglalkozol a tanulással. Az első verziót jobban javaslom, mivel így biztosan kevesebbet fogsz izgulni.

2.) Sport és hobbik

Ha stresszes időszakon mész keresztül, kiemelten fontos, hogy sokszor csinálj olyan dolgokat, amiket szeretsz. Iskola után sokszor érezheted magad fáradtnak, de ilyenkor csak szellemileg vagy az. Ha edzel, sportolsz egy kicsit, akkor fizikailag kimerülsz, az alvásminőséged is sokat javul. Ha pedig este rajzolsz, játszol, zenét hallgatsz, akkor szellemileg szintén kikapcsolódsz. Szánj a hobbidra időt, amennyit csak megengedhetsz magadnak!

3.) Alvás

Az elegendő alvás nagyon fontos. Az alvásigénye mindenkinek nagyon eltérő, de körülbelül 7-8 órára a legtöbbünknek szüksége van. Találd meg, hogy te hány óra alvással tudsz kipihent lenni, és igyekezz minden nap kialudni magad! Ha fáradt vagy, kisebb lesz az étvágyad, nem lesz annyi energiád és ezért a szellemi teljesítőképességed is romlik.

4.) Mindig legyen nálad ennivaló!

Ha nem vagy befizetve a menzára, akkor tegyél el magadnak ebédet. Mindig legyen nálad valami, amit gyorsan bekaphatsz, ha úgy érzed, lankad a figyelmed. Ha ebédet csomagolsz magadnak, az egészségesebb is, hiszen tudod, miből készül, és nem fogsz minden édességet megvásárolni a büfében. Ha van nálad étel, akkor nem leszel olyan feszült sem, hiszen tudod, hogyha megéhezel, elég csak előkapni a táskádból.

5.) Szelektálj

A szülők és a tanárok nem mindig hangoztatják ezt, de nagyon fontos és bevált módszer. Nem kell mindenből kitűnőnek lenned. A fontos tantárgyakban, amik kellenek neked az egyetemre, vagy kötelező érettségi tárgyak (matematika, magyar nyelvtan, történelem, idegen nyelv) érdemes jól teljesíteni, mert ezek kelleni fognak. De ha ki nem állhatod a földrajzot, akkor ne stresszeld magad, ha esetleg hármast kapnál. Felesleges stresszforrás, mert úgyis csak 10. osztályig kell majd tanulnod. Ne bukj meg semmiből, de ha egy számodra „felesleges” tárgyból nem vagy csillagos ötös, nincs semmi baj.

A források a képekre kattintva érhetőek el.

Hozzászólások