Stacey Halls – Familiárisok

Újabb könyvekkel bővült a 21. Század Kiadó KULT sorozata, amelyek között szerepel legújabb olvasásom, Stacey Halls írónőtől a Familiárisok. A könyv gyönyörű borítót kapott, apró minták fedik le végig, amik vonzzák a tekintetet és egyből felkeltik az ember érdeklődését, ami alól én sem voltam kivétel. De vajon valóban olyan jó ez a kötet, mint aminek kinéz?

Egy falmiliáris szellem megjelenése egy boszorkány jelenlétének a legbiztosabb jele.
– És kegyelmed látta?
– Természetesen nem. Az ördög teremtménye nemigen valószínű, hogy megjelenjen egy istenfélő embernek. Csak a megkérdőjelezhető hitűek érzékelhetik a jelenlétét. A gyatra erkölcsök szolgáltatják a táptalaját.

A történet a 17. századbeli boszorkányüldözések korába kalauzolja az olvasót, azon belül is Angliába, Lancesterbe. 1612-ben I. Jalab király volt az uralkodó, akinek Démonológia című könyve igen népszerű volt a vándorbírók és egyéb boszorkányüldözők körében. Így volt ez a a Pendle-dombi boszorkányperek során is, ami köré épült a Familiárisok, főszereplője pedig a tizenhét éves Fleetwood Shuttleworth, Gawthorpe Hall úrnője, aki igen nyomorúságos körülmények között nőtt fel. Édesapja halála után ketten éltek édesanyjával egy kisebb birtokon, ahonnan Richard menekítette ki házassági ajánlatával, az akkor még csak tizenhárom éves lányt. Fleetwood azóta már háromszor esett teherbe és veszítette el leendő gyermekét, a kötet elején pedig újfent gyermeket vár. Áldott időszakát azonban beárnyékolja egy levél, amely arról szól, nem élne túl egy újabb szülést. A lány ennek ellenére keresi a megoldást arra, hogy rácáfoljon és  felfogad egy fiatal bábát Alice-t, aki lassan össze is barátkozik a magányos úrnővel.

Mindeközben a helyi főbíró belekezd a boszorkányüldözésbe, sorra tartóztatja le az asszonyokat és lányokat, hogy olyan emberként menjen nyugdíjba, akinek nevére sokáig emlékezni fognak. Ez a szörnyű üldöztetés nem kerüli el Fleetwood udvarát sem, ugyanis bábája is gyanúba kerül, ezzel veszélybe sodorva születendő gyermekének életét. Vajon sikerül életben maradniuk?

Bevallom bár nagyon tetszett, mégis hiányérzetem maradt, mivel nem volt akkora érzelmi hullámvasút és nem is hagyott maga után kérdéseket, amelyeken még naphosszakat agyalok, mint például A Nickel-fiúk vagy a Drága kis szívem kapcsán, csakhogy az utolsó olvasásaimat említsem a KULT könyvek közül. Mert bár többek között a boszorkányüldözések körül forgott, mégsem mélyedt el benne úgy igazán, sokkal nagyobb hangsúly feküdt Fleetwoodon és annak terhessége, valamint számomra tuskó – bár abban a korban nem ítélték el a házasságtörést – férjén.

Érdekes volt ennek ellenére olvasni a történetet és nem csak azért, mert valós emberekre épült a történet, hanem mert Fleetwood és Alice sorsa igen figyelemreméltó. Fleetwood egy fiatal úrnő, aki bár saját házzal rendelkezik és már többször majdnem anyává érett, mégis sok tekintetben még gyermek a kötet elején, aki elveszettnek érzi magát a hatalmas építményben. Egy naiv lány, aki még hisz a szerelemben, a hűségben és a becsületben. Szemben pedig ott van Alice, aki a szegénysorból származik, ennek ellenére dolgos, gyakorlatias és talpraesett.

Anyám szerint mindig túl sokat törődöm azzal, hogy mit gondolnak az emberek, de valójában inkább az szokott izgatni, hogy mit mondanak, kiváltképp a hátam mögött. A gondolat magánügy, a szóbeszéd azonban nem.

Fleetwood személyisége ennek ellenére kifejezetten tetszett felvilágosult látásmódja miatt. Tisztában van vele, hogy nem léteznek boszorkányok, csupán csak a hatalmi játszmák miatt van jelentőségük, ahogyan a nők helyzetével is tisztában lesz idővel. Pontosan ezért vallja be később, hogy nem is szeretne lány gyermeket, ami tulajdonképpen az egész regény kulcsmondata is. Érdekesség egyébként, hogy eddig akivel beszéltem a könyvről pont ezt hozta fel ellenérvnek a könyv mellett, szerinte ugyanis nem korhű gondolkodásra vall, hogy a kötetben többen tisztában vannak azzal, hogy a boszorkányok nem léteznek. Ugyanakkor nekem mégis fontos kiemelnem, ez szigorúan véve nem történelmi regény.

A Familiárisokban bár fontos szerepet kap a boszorkányüldözés, az igazi mondanivaló, a fő szál mégis Fleetwood felnövéstörténete. Hogyan alakul az ő élete, és milyen fontos leckét tanul a házasságról? Mitől lehet az boldog? Hogyan kommunikáljunk egymással?

 

Meglepően kellemes és gördülékeny olvasmány a 17. századi női sorsokról, boszorkányüldözésekről és az életben maradásról. Ha szívesen elmerülnél a régi korban és élnéd át valós emberek fiktív életét, akkor próbáld ki ezt a kötetet, ami nagyon jól átadja az akkori kor hangulatát, legyen az ruhaviselet, építmények vagy éppen maga a házasság intézménye. Ahogyan fentebb is említettem, inkább fantasy, mintsem történelmi, de ez ne szegje kedveteket.

Nem egy világrengető mű, viszont kétségtelenül izgalmas, feszültségekben, kalandokban és érzelmekben gazdag mű, ami garantáltan a lapokhoz szegez. Nem feltétlenül mondanám, hogy a KULT sorozatba beillik, de attól még maradandó olvasmányélményt adott.

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiandónak!

Peter May – Vesztegzár

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?