Sorozatok

Sorozatkritika: Gossip Girl reboot félévad záró

A Gossip Girl Reboot jelenleg az egyik legsikeresebb sorozat, bár az Upper East Side újdonsült színészeivel akadnak gondok és vannak pillanatok, amikor nincsenek jó véleménnyel róluk, de ettől függetlenül nagyon erősen halad felfelé a ranglétrán.

Július 8-án erősen és érdekesen kezdett a sorozat, amit az eddigi hat rész alatt tartott is. Azt viszont mindenképpen le kell szögezni, hogy ez nem a régi Pletykafészek, nagyon kevés dologban hasonlít a kettő egymásra. Ez egy modern Gossip Girl, aminek más címet kellett volna adni, mert így a nézők akaratlanul is az eredetihez fogják hasonlítani.

Az új Pletykacica egy újjáéledt a tévésorozat, egy reboot, amely a 2020-21-es évben játszódik és aminek a középpontjában a New York-i magániskolai tizenévesek új generációja áll, akik a közösségi médiát használják a pletykák terjesztésére. Árulással, titkokkal, szerelemmel, pletykákkal és tudatosan figyelve a többszínűségre, az LMBTQ+ közösség támogatására és mindenre, ami a mai társadalmat érinti.

A kritikusok szerint a sorozat önmagában rengeteg témát feszeget, ami a mai társadalomba beleillő és van mondanivalója, de emellett vannak olyan részletek benne, amik igazán bugyuták, és sok buktatóval is lehet találkozni egy-egy részben. Ilyen például az, hogy az okos és gazdag karakterek nem tudják kinyomozni, kicsoda Pletykacica. A nézők többsége a színészek alakításával nincs megelégedve, továbbá a “divatos” ruhákkal kapcsolatban is megannyi vita kering az interneten. Amit a rendezők és az írók egész jól csináltak, az maga a sztori kialakítása, ugyanis számtalan dologgal foglalkozik, a különleges testvérviszály pedig igazán fellendíti az amúgy elég partifüggő karaktereket. A Pletykacica kiléte is remek megoldás, ami a mostani iskolai helyzetnek is tükörképet állít.

Viszont számos hasonlóságot találhatunk az eredeti és a modern sorozat között. Ilyen például Jordan Alexander, azaz Julian stílusa és a két csatlósa, akik teljesen átveszik Blair és az ő bajtársai viselkedését. Max, akit Thomas Doherty alakít, a modernebb Chuck Bass, annyi különbséggel, hogy Max egy poliamor (többszerelműség) pánszexuális* fiatal. Továbbá van még egy személy, aki az előzőleg említett karakter stílusában jár, ő pedig az Eli Brown által megformált kő-gazdag Obie, bár Nate felé is kacsingat a fiatal színész által alakított figura.

A botrányok, a csavarok és a titkok, amik idő közben kiderülnek szintén megdobják a sorozat értékét. Valami újat kellett mutatniuk a készítőknek és ez sikerült is, ha időközben pedig feltűnnének az eredeti Gossip Girl szereplőik (esetleg Nate, akit többször is említettek és a színész sem zárkózik el attól, hogy megjelenjen a rebootban), akkor még jobb eredményt fog elérni Az új Pletykacica.

Azonban a rajongóknak várniuk kell, ugyanis a július 8-án indult széria elég hamar, augusztus közepén, hat rész után szünetre ment és csak novemberben tér vissza. Az első évadot egyébként eredetileg 10 epizódra tervezték, de az HBO Max 12-re növelte azt.

Érdekességek a színészekről, karaktereikről és a sorozatról:

 1. Zión Morenoról, aki Luna Lat alakítja a sorozatban, megerősítették, hogy transznemű.
 2. Jordan Alexander nem csak színész, hanem énekesnő is egyben, valamint aktivista, kiáll az LMBTQ+ és a transz közösség mellett.
 3. A CW is sugározza az új Gossip Girlt, de korlátozva (kivágva a szexuális jeleneteket és cenzúrázva a túlságosan trágár szavakat).
 4. Jordan Alexander, aki Julien Callowayt alakítja, a sorozatban 15 év körüli influencer, a való életben viszont 27 éves. A rajongók emiatt gyakran hasonlítják őt a Blake Lively által megformált Serena Van Der Woodsenhez.
 5. Tavi Genvinson mindössze 25 éves. Annak ellenére, hogy angol nyelvtanárt játszik, fiatalabb, mint a tanítványa.
 6. A sorozat epizódcímeit filmek inspirálták.
 7. Thomas Doherty jelenleg a 22 éves holland modellel és színésznővel, Yasmin Wijnaldummal jár. Thomast és Yasmint 2021 márciusában látták együtt és májusban megerősítették kapcsolatukat, amikor először jelentek meg egy párként egy rendezvényen.
 8. Emily Alyn Lind színész családból származik, apja rendező, de az édesanyja, valamint a testvérei a színészetet választották hivatásukként.
 9. Jordan párkapcsolatban van Shane Homan modellel. 2018-ban a Tinder segítségével ismerkedtek meg és azóta együtt vannak.
 10. Emily nem csak színészkedik, hanem ír, énekel és gitározik is.
 11. Savannah Smith sokoldalú tehetség. A színészet mellett énekes-dalszerző. Savannah hároméves kora óta énekel, és gyakran megosztja zenéjének részleteit az Instagramon.
 12. Savannah biszexuális, így szintén kiáll az LMBTQ+ közösség mellett.
 13. Kristen Bell, az eredeti és az újraindítás hangjaként körülbelül 1,25 millió dollárt keres.
 14. Jordan a Gossip Girl reboot előtt cselédként dolgozott. Miután csalódott volt a szerepek hiányában, abbahagyta a színészetet, és szobalányként dolgozott, hogy eltartsa magát. Szerencsére a húga meggyőzte, hogy térjen vissza a színészethez.
 15. Jordan és Emily valójában társszereplők voltak egyszer a 2018-as Sacred Lies című drámában. Emily hatott rá a Gossip Girl Reboot meghallgatására.
 16. Evan Mock nagyon jó gördeszkázó a való életben és remek fotós is egyben, valamint modellként is tevékenykedik és ezeknek köszönheti a szerepet a sorozatban.
 17. Jordan énekes és dalszerző. Kehlaninak volt az előzenekara a Torontói Pride Parádén és Carly Rae Jepsen előtt.
 18. Evan Mock volt a fotós Travis Scott “Astro World” turnéján.
 19. A színészet mellett Emily indie népzenét is kiad Emily Lind néven. Jelenleg három eredeti dallal büszkélkedhet: ‘Castles’, ‘Spotless Mind’ és ‘Tantra Practice’.

Az HBO Max váratlanul bejelentette, hogy október 26-tól magyar szinkronnal folytatja a félbemaradt eredeti sorozatot. Továbbá azt is elárulta, hogy a 2021-es változat is érkezik jövőre, szintén magyar szinkronnal Gossip Girl – Az új pletykacica címmel, valamint már berendelték a második évadát is.

*a pánszexualitás a szexuális irányultság egyik fajtája, amelyben egy személy szexuális és érzelmi vonzódása bármilyen nemű emberek felé irányulhat. A pánszexualitás nem összekeverendő a biszexualitással.

Hozzászólások