MédiaSorozatok

Sorozatajánló: Westworld

 

A Westworld egy idén (2016) indult sorozat az HBO jóvoltából. A stílusa érdekes összeolvasztása a sci-finek és a thrillernek, nem beszélve arról, hogy a dráma is jelen van benne. Ezek mellett hiába science fictionről van szó, erős alapot ad a western stílus.

 

A sorozat alapja egy 1973-ban megjelent film, ugyanezzel a címmel. Érthetően ráfért a témára a vérfrissítés, és noha az eredeti filmet nem láttam, méltán dolgozzák fel a történetet. Megéri belenézni a sorozatba, hiszen érdekes kérdéseket fejteget, amin senkinek sem árt elgondolkozni.
A történet szerint a jövőben járunk, ahol létrehoztak egy parkot, egy külön világot, ami a western stíluson alapul. Koszos csehók, pisztoly párbajok, banditák és kurtizánok, minden, ami kell. A bent lakókat drónok jelentik, akik egészen valósághű robotok, csak az öntudat hiányzik belőlük. A vendégek pedig kiélhetik rajtuk minden vágyukat, öldökölhetnek és szexelhetnek amennyit csak akarnak.
Nekik semmitől sem kell félniük, sem a lakók véleményétől, sem attól, hogy amit tesznek, az rossz. Hogyha kupit csinálnak, akkor a személyzet eltakarít mindent. A bentlakók pedig semmire sem fognak emlékezni, mivel a történések ismétlődnek, egy periódusra épülnek. Az írók sok-sok történetszállal rukkoltak elő a park és drónok számára, hogy a visszatérő érdeklődök mindig mást és mást próbálhassanak ki, felfedezhessék az apró részleteket, néha jó, néha pedig rossz fiút alakítva.
Több szemszögből is megközelíthetjük a parkot. Végigkövethetjük a “legöregebb” drón mindennapjait, amikor időről időre elfelejt mindent, hogy aztán elölről kezdhesse ugyanazt a kört.
Láthatjuk a park mögött állók erőfeszítéseit, hogy miből áll fenntartani a Westworldöt. Több karakter fáradozik az új és új lakók létrehozásában és ellenőrzésében.
Értelemszerűen feltűnnek a vendégek, s az egyikük segít abban, hogy végigkövessük egy igazi ember döntéseit egy ilyen helyen.
Ám ahogy telnek a részek minden szál összekapcsolódik, hogy az első évad utolsó, 10. részében elérjük a gyomorba rúgás szerű végkifejletet.
A bonyodalom már az első részben feltűnik, ám miután végignéztünk több órányi Westworldöt, akkor sem kezd el igazán összeállni a kép, csak apró sejtéseink lehetnek. Idő kell ahhoz, hogy a szálak finoman alakuljanak, óvatosan vagy a képünkbe csapva az igazságot és a fejleményeket.
Ami az igazi báját adja a sorozatnak az az, hogy jobban beletekinthetünk az emberek lelkivilágába, megláthatjuk, hogy ki milyen, ha nem köti semmilyen társadalmi elvárás. Éppen ezért nem zavaró, sőt eltünedező a szappanopera jelleg, amikor előkerülnek akavarások. Az egész sorozatot átszövik az érzelmek. Itt a szerelem, vagy a testi vágyak nem bonyodalomkeltőként vannak jelen, mint egyéb sorozatokban, hanem csak jobban megerősítik az emberi természetről alkotott képünket.
Már az első rész után csomó etikai kérdés felvetődhet bennünk, amire nem minden esetben könnyű választ adni.  Ahhoz, hogy jobban elmélyedhessünk a kérdésben, hogy egy robotnak mennyi tudatot és érzelmet adhatunk, érdemes végignézni a sorozatot. Az emberi gyengeségünk elég indok arra, hogy elindítsunk egy lavinát, amiről mindannyian tudjuk, hogy nem lenne szabad. Illetve hogy egy mesterséges élet, drón, ha érez is, ér e annyit, mint egy hús vér ember.
Végignézhetünk több fejlődést, haladást, elgyengülést, felerősödést, öntudatra ébredést (csak semmi spoiler), hiszen a karakterek sok mindenen mennek keresztül. Nem csak történnek körülöttük a dolgok, hanem fejlődnek, így bomlik ki lassan a történet és a szereplők jelleme.
Epizódonként szintén rengeteg dolog történik, ezért egy-egy rész pár perc híján akár egy órás is lehet.
Az opening fantasztikus, látszik rajta, hogy melyik csatorna forgalmazza a sorozatot (emlékeztet a Londoni rémtörténetekre). A zenét Ramin Djawadi szerezte, akinek a dallamait már a Game of Thrones-ból ismerhetjük.
Híresebb és ismeretlenebb színészek egyaránt megfordulnak a jelenetekben, ám hírnévtől függetlenül mindegyikük jó alakítást nyújt. A főszereplők között láthatjuk Anthony Hopkins-t és Edward Harris-t. Nem kis tehetség kell ahhoz, hogy hitelesen elő tudják adni a drónt, aki az egyik pillanatban érez és küzd, a következőben pedig érzéketlen és mozdulatlan.
Online itt nézhetitek meg, angolul, magyar felirattal.
Ti mennyit láttatok eddig a Westworldból? Mit gondoltok róla?

Hozzászólások

Kaprinyák Dóra

Teával üzemelő firkászati keresztmetszet, az esztétizmus kézfogója. Pingvinadmirális a könyverődben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .