Sorozatok

Sorozatajánló: Percy Jackson és az Olümposziak

Valamilyen módon mindenki hallott már Percy Jacksonról. Hasonlóan elterjedt, mint az Odaát, a Bridgerton vagy a Tizenhárom okom volt. Ha nem a könvsorozat, akkor a két film, a karakterek sokat emlegetett diverzitása, esetleg a Harry Potter franchise-zal való rivalizálás miatt tudsz róla.

Az elmúlt időszakban azonban a könyvek szerzője, Rick Riordan még egy okot adott arra, hogy még az is halljon a félvér hősről, aki semmit sem tud róla: 2020-ban egy rövid videóban bejelentette, hogy zöld utat kapott a sorozatadaptáció. A forgatások 2023 elején véget értek, év végén pedig az első epizód elérhető lett a nézők számára. Az utolsó rész az elmúlt pár hétben került ki, azóta pedig már a második évad is meg lett erősítve. Na de hogy sikerült az első évad?

Tudod, én nem akartam félvér lenni

Rick Riordan, aki első könyvei kiadása közben középiskolásoknak tanított angolt és történelmet, elsősorban saját gyermekei miatt kezdte el megírni Percy Jackson történetét. Az egyik fia, Haley diszlexiás és ADHD-ja van, ami meglehetősen nagy szerepet játszott a félvér tizenéves hős megalkotásában. Az író egyik blogbejegyzésében mesélte el, hogyan élte meg a diagnózishoz vezető utat, amihez a karrierjével kapcsolatos elvárások is társultak. Noha Haley remek volt matekból, nehezen tudott figyelni az órákon és nem volt jó kapcsolata az irodalommal. Tanárai szerint mivel az apja szintén tanár és emellett író, Haleynek egyértelműen vonzódnia kellett volna a könyvekhez. Viszont érdekelte a történelem, főleg a görög mitológia, ezért Riordan elkezdte annak történeteit mondani neki esti meseként. Kicsit átdolgozva, gyerekbarátabban. Fiai ezután arra ösztönözték, hogy írja le ezeket az átdolgozott mítoszokat, amikből aztán később megszületett A villámtolvaj és társai.

A regénysorozat annyira népszerű lett, hogy 2010-ben filmadaptáció készült az első, majd 2013-ban a második kötetből. Mivel azonban Riordan nem vett részt ezeknek készítésében, ezért mindkettő egyfajta szégyenfolttá vált azok számára, akik imádták a könyveket. Szereplőket hagytak ki az első kötetből majd adtak hozzá a második filmhez, és akár olvastad az alapműveket, akár nem, értetlenül néztél a képernyőre, amikor például Clarisse megjelent a második filmben és úgy viselkedett, mintha lenne bármilyen múltja Percyvel az első filmből. Végül Rick Riordan leszerződött a Disney+-szal és megkezdte a Percy Jackson és az Olümposziak sorozatadaptációjának készítését, hogy mind a könyvek rajongói, mind maga a történet megkapja a maga happy end-jét. Vagy legalábbis egy hűbb adaptációt.

Mi folyik a Köd mögött?

Főszereplőnk Percy (Walker Scobell), egy tanulási nehézségekkel küzdő tizenkét éves amerikai kisfiú. Egyik intézményből a másikba kerül, emellett pedig tanárait rendkívül aggasztja, hogy a fiú szörnyeket lát az iskola területén, szárnyas lovat az épületek tetején, mindemellett pedig furcsa balesetek érik, amiket ő sem tud megmagyarázni. Egy újabb hasonló eset után, amikor Percy állítólag a közeli szökőkútba löki Nancy nevű iskolai bántalmazóját, az egyik kísérőtanára fúriává átváltozik és majdnem megöli. Az ismét elbocsátott gyereknek nemcsak azzal kell szembesülnie, hogy megint haza kell mennie mostohaapjához, de azzal is, hogy még legjobb barátja sem hiszi el neki, amit látott.

Édesanyja (Virginia Kull) vigasztalásul a család tengerparti nyaralójába viszi a fiút, azonban hamarosan menekülniük kell, mert a görög mitológiából ismert szörnyek üldözni kezdik őket. Percy legjobb barátja, Grover (Aryan Simhadri)   segítségével a trió eljut a Félvér Táborhoz. A táborba érve első küldetése hamarosan egyértelművé válik: visszaszerezni Zeusz villámát az alvilágból. Ebben Grover mellett újonnan szerzett barátja, Annabeth (Leah Jeffries) is vele tart. Azonban hamarosan megtudják, hogy semmi sem az, aminek látszik, és a sötétség erői ott munkálkodnak, ahol egyáltalán nem számítanál rá.

Az ördög a részletekben rejlik

Noha a sorozat mindenképp hűbb a könyvekhez, mint a korábbi adaptációk, hibák itt is születtek. A szereplők gyerekek, így a jövőbeli évadokban – már ha nem kaszálja el a Disney – jelentősebb lesz a fejlődésük. A közel félórás epizódokba több részlet fért bele, mint a filmekbe és a karakterek közti kapcsolat is hasonlóan kidolgozott lett. Azonban a közönség itt is osztott. Van, aki szerint a párbeszédek túl komolyak lettek, másoknak a gyerekszínészek alakítása nem tetszett vagy az, hogy a történet bizonyos elemeit hogyan vitték képernyőre a rendezők – ebbe a kategóriába tartozott Sally Jackson és Büdös Gabe kapcsolata, ami alig pár percet kapott. Egyesek szerint Percy túl önző volt, míg Annabeth nem vált ugyanazzá az okos de elveszett karakterré, aki volt a történet elején.

Ezek mind érthető, jogos érvek, azonban ennek ellenére megéri esélyt adni a sorozatnak. Véleményem szerint a színészi munka és a párbeszédek is elég komolyak, ám szórakoztatóak. Az istenek, a rémálmok, a mellékszereplők kidolgozása – látszik, hogy mindenre rendkívül figyeltek a rendezők. Elég részlet került át a könyvből ahhoz, hogy az olvasóknak tetszen, de nem lett túlmagyarázva, így azok számára is élvezhető, akik még egy Riordan-regényt sem olvastak.

A mellékszálak, amik az elkövetkezendő évadokban nagyobb szerepet töltenek be, már most be lettek mutatva, de nem vonják el a nézők figyelmét a főszálról. Megjelennek olyan karakterek is, akik nem szerepelnek az első könyvben, ám később kiderül, hogy ott voltak a háttérben. Ezek elsősorban a könyvek szeretőinek vannak elrejtve, akik már tudnak az egyes karakterek, helyszínek kapcsolatairól. Nekik ezek rejtett kacsintások Riordantől és a stábtól, amik hozzáadnak egy extra nosztalgiát a sorozathoz.

Elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretik a történelmi filmeket, sorozatokat és a régi mítoszok újramondását. Noha a sorozat a főbb görög istenekre fókuszál, mint Poszeidón, Hádész, Hermész és Árész, bőven vannak említve kisebb istenek és félvérek is, nem beszélve a moirákról (végzet istennői). Viszont akiknek ezek csak az iskolapadból megmaradt emlékek, azoknak is bőven nyújthat szórakoztató moziélményt. Másodsorban pedig a Percy Jackson rajongóknak ajánlom – bármit is láttok az interneten, jobb a saját szemetekkel, a saját képernyőtökön látni az adaptációt és úgy véleményt alkotni róla. Egy adaptáció sem tökéletes, valószínűleg ez sem, de túl korai eltemetni csak azért, mert egyeseknek nem tetszik. Véleményem szerint rendkívül meglátszik, mennyire benne volt a készítési folyamatokban Riordan, ellentétben a korábbi adaptációkkal, és hogy igyekezett olyan sorozatot csinálni, ami élvezetes az új és a régi nézőknek is.

Liz Braswell – A vén idő mesél

Hozzászólások